4.30.2013

Alhamdullilah dah sihat

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO




Selamat pagi semua follower saya.  Saya nak bagitahu yang saya dah sihat tapi tak sepenuhnya.. Semalam, saya ada pargi jumpa doktor, doktor kata demam biasa sahaja.. Bukan denggi Alhamdulillah lah saya rasa sangat bersyukur pada Allah sebab bagi saya demam ni. Demam paling kuat yang saya pernuh kena ialah demam campak, demam yang saya tak akan lupa sebab saya tak tahu yang saya kena deman campak ni alih alih dah keluar biji merah dan lepas tu demam saya menang teruk la waktu. Saya kesihan kat mak saya la sebab waktu tu nenek saya pun tengah sakit dan nasib baiklah saya boleh jaga diri sendiri saya nak makan ke nak minum ke saya buat sendiri. Nasib baik lagi adik saya waktu tu cuti bolehlah dia bantu mak saya.. Sakit seluruh badan saya ni.. Apa yang saya nak sampaikan ialah tolong jaga diri diwaktu cuaca yang tak menentukan ni sat panas sat hujan.. Okaylah saya pun nak pergi makan pastu makan ubat n tido bya assalamulaikum... Ubat yang saya makan ni cepat memangtok
Read More...

4.27.2013

Alhamdulillah dia dah sihat

Tada oh sorry la assalamulaikum semua dan hai. Tadi saya pergi melawat pak cik saya dia dah bertambah sihat alhamdulillah memang sedih la sebab dia pakcik yang owesome dia layan kami dengan baik walaipun mak cik saya ni agak tak senang dengan kami tapi tak apa la dengan ada pakcik saya dah cukup saya bukan pergi melawat dia saya pergi melawat pakcik saya sahaja saya duduk shah alam ni bukannya lama sabtu minggu depan saya balik la lagipun saya rindukan mak dan ayah saya rindukan bilik tidur saya rindukan adik bongsu saya rindukan masakan mak saya rindukan bilik air saya yang warna oren dan akhir sekali saya rindukan komputer saya by the way saya tahun ni boleh mengundi.......... Dah la saya dah menangtok dah saya sudahi dengan assalamulaikum dan selamat malam



















P/S saya undi PAS...... LOVE PAS...

Read More...

4.26.2013

Aku sakit aka demam

Yeah demam jua akhirnya dah 2 tahun tak demam... Aku tak pun pergi jumpa doktor sebab aku bencikan doktor wahai aku dulunya nak jadi doktor hehehee apa la aku ni dah la fasal demam sekarang ni aku kat rumah sepupu aku kat shah alam aku mai shah alam sebab pak cik aku sakit dia kena strok tahap 2 tapi esok dia boleh keluar dari hospital. Sepupu saya ni dia baru je dapat anak nama anak dia ni Fateema Ar Zaharah ada pic dia nanti saya upload kat sini dan hospital tempat pakcik saya dirawat dah lah saya pun dah menantuk sudah okay assalamulaikum dan selamat malam....... Love u all..  muahhhh
Fateema Ar Zahara


Hospital yang pakcik saya duduk
Read More...

4.24.2013

Korban zaman remaja

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO.                                       Jika remaja lain menghabiskan dengan keseronokan,namun tidak bagi pelakon remaja Emma Watson. Seawal usia 9 tahun pelakon bersiri Harry potter ini hampir tiada masa untuk bersosial Kerana judualnya penuuh dengan penggambaran. Memangang watak sebagai Hermione Greager Dari tahun 2001 hinge 2011, ternyata memberi tuah kepada model dan pelakon Muda ini. Bermula daripada situ kerjayanya kian melonjak sehingga berjaya meraih pelbagai anugerah. Malah namanya turut dikanali seluruh dunia dan dianggap ikon Harry potter Kerana hanya Watson yang mampu menbawa watak Hermione Greager dengan berkesan. Awal tahun ini, pelakon comel itu meraih beberapa anugerah seperti Favorite Drama Movie Actress (People's Choice Awards). Dan sekali lagi, bakatnya menjadi tumpuan setalah memenangi anugerah MTV Movie Awards bagi kategori MTV Trailblazer Award. Memurut Watson,kejayaannya itu merupakan jasa peminatnya yang tidak pernuh putus asa menyokong kerjayanya Selma ini. "Apabila anda melakukan sesuatu dengan sepenuh jiwa, sesuatu yang mengagumkan Akan berlaku. "Saya berjanji Akan sensitasa melakukan yang terbaik untuk anda semua,terutamanya peminat," kata Watson.


Emma Watson giat bina empayar  daripada lakonan ke Pentas Peragaan Dalam masa yang sama pelakon yang dilahirkan di Paris ini bukan Sahaja giat berlakon bahkan melebarkan sayapnya Dalam dunia Peragaan. Di fahamkan Watson dikhabarkan Bakal menggantikan pelakon Keira knightly sebagai Muda baru fesyan pakaian terkenal Chanel 

Watson juga dilamar Burberry sebagai modal terbaru bagi kempen Peragaan fesyan musim Sejuk bersama dengan abangnya, Alax ; pemuzik George Craig dan Matt Gilmore Serta model, Max Hurd 

Pada 2011 Watson dianugerahkan style icon award daripada British Ella dan dia meneruskan kerjaya barunya itu selapas ditawarkan menjadi Muka baru jenama Lancôme 

Selain itu, dia turut terlibat dalam people tree 




Read More...

4.23.2013

Segmen template paling cantik , kemas dan ringan 2013

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO

Read More...

Allah Allah

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO



sesat la budak ni
Read More...

nak jadi macam ni

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO


Read More...

Allah

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO

Read More...

ketagih iPad

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO




Gajet elektronik seperti komputer tablet dan telefon pintar, boleh menyebabkan kanak-kanak ketagih, sekali gus mengubah perlakuan mereka menjadi individu yang gemar memberontak. - Agensi
LONDON 22 April - Seorang budak perempuan berusia empat tahun di sini, terpaksa menjalani rawatan psikiatri kerana ketagih bermain iPad, sekali gus membuktikan ketagihan dalam kalangan kanak-kanak terhadap gajet elektronik.
Pakar psikiatri yang merawatnya, Dr. Richard Graham dari Klinik Capio Nightingale di London berkata, kanak-kanak itu merupakan satu daripada sejumlah 'pesakit' daripada golongan itu, yang menunjukkan sikap memberontak selepas menggunakan peralatan tersebut sejak kecil.
Dr. Graham berkata, kanak-kanak itu ketagih permainan video dalam iPad dan menunjukkan simptom mengamuk apabila peralatan tersebut diambil daripadanya.
Menurut beliau, kanak-kanak di tenggara England yang tidak didedahkan identitinya itu, ketagih permainan tersebut sejak berumur tiga tahun.
Sehubungan itu, Dr. Graham menyarankan ibu bapa kanak-kanak itu supaya segera merawat anak mereka, kerana seandainya menunggu sehingga dia berusia 11 tahun, masalah itu akan menjadi teruk dan kanak-kanak tersebut mungkin memerlukan rawatan jangka panjang.
"Ibu bapa perlu mengelak daripada memberi anak-anak bermain iPad kerana mereka mudah tertarik dengan permainan video dalam gajet itu.
"Apabila kanak-kanak tadi sudah ketagih, mereka akan memberontak dan sikap mereka sukar dikawal sekiranya tidak diberi bermain gajet itu," katanya.
Menurutnya, terdapat kanak-kanak yang menghabiskan masa selama 36 jam untuk bermain gajet elektronik dan membuka sehingga 20 akaun Facebook.
Satu tinjauan terkini mendedahkan, lebih daripada separuh ibu bapa di England membiarkan anak kecil mereka menggunakan gajet elektronik seperti iPad dan telefon pintar, sementara satu daripada tujuh ibu bapa membenarkan mereka menggunakan peralatan tersebut selama empat jam sehari.
Sebanyak 50 peratus ibu bapa mengakui, membelikan anak-anak mereka peralatan digital, manakala sebanyak 81 peratus ibu bapa percaya anak mereka akan leka apabila bermain dengan permainan tersebut dan memudahkan mereka melakukan kerja-kerja lain.
Klinik Dr. Graham mengenakan bayaran sebanyak 16,000 pound (RM74,000) untuk rawatan 'program menyahtoksik peralatan digital' bagi menjauhkan kanak-kanak dengan gajet elektronik seperti iPad dan telefon pintar. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130423/lu_08/Budak-perempuan-ketagih-iPad#ixzz2RGiaUJrc
© Utusan Melayu (M) Bhd 
Read More...

Umur kian singkat

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO



MASA bergerak begitu pantas. Dalam diam kita sudah memasuki tahun baru Masihi 2013. Ia menandakan usia kita kian berganjak dan semakin tua.
Apabila tahun baru menjelma, pasti ramai bersemangat dengan azam baru masing-masing. Apabila ‘wish’ selamat tahun baru, soalan wajib selepas itu pastinya “Apa azam untuk tahun baru?” 
Nak berazam perlu tunggu tahun baru saja ke? Setahun ada 365 hari manakala tahun itu juga adaah himpunan antara hari. Dari hari-hari itulah menjadi setahun. 

Jadi azam tahun baru sebenarnya mesti diukir setiap hari. Jika azam sekadar sebutan dan hanya rutin serta pakej sambutan tahun baru saja, sudah tentu tidak ke mana.

Paling tidak hangatnya sekadar hangat-hangat tahi ayam saja. Berazam macam nak rak tapi apabila sampai tahun baru yang seterusnya, satu azam pun tidak tercapai lagi.

Selepas itu, pandai-pandai saja buat azam baru. Setiap hari, setiap waktu umur kita akan bertambah sama ada memasuki tahun baru atau tidak. 

Hayat kita tetap bertambah singkat dan ajal semakin dekat. Setiap kita disuruh berazam ke arah yang lebih baik, sama ada menjelang atau belum tahun yang baru. 

Itulah kehidupan dan jiwa seorang Muslim. Masa tidak selalu menunggu kita. 
Kebaikan jangan ditangguh, keburukan jangan ditanggung. Jangan menunggu tahun baru untuk berubah kepada yang lebih baik. 

Jangan menunggu tahun baru untuk meninggalkan keburukan. Itulah fenomena hidup kita seharian. Hijrah sudah tak jadi gah sehebat sejarahnya. 

Baca sejarah tapi hilang ceritanya atau rohnya. Jadi sempit dan apabila sudah jadi sempit, kefahaman pun mula mengecil dan apabila kefahaman mengecil, penghayatan pun makin menguncup, hasilnya hijrah tinggal sejarah. 

Ramai yang gagal mencapai azam kerana mereka tidak mempunyai kesungguhan dan beranggapan azam itu tidak penting. 

Ada juga yang menetapkan azam yang terlampau banyak sehingga tidak sempat untuk dicapai pada tahun itu. 

Azam perlu dibuat secara berperingkat. Selesai satu azam, buat azam baru pula. Sepatutnya tahun baru dijadikan sebagai kayu pengukur kepada apa yang dilalui sepanjang setahun. 

Berdasarkan apa yang berlaku sepanjang tahun, mudahlah untuk merancang perkara lebih baik untuk tahun seterusnya. Berusaha berubah kepada yang lebih baik perlu menjadi matlamat Muslim setiap masa. 

Sesiapa yang hidupnya hari ini tidak berubah menjadi lebih baik daripada semalam, bermakna mempersia-siakan peluang hidup pada hari sebelumnya. 

Begitu juga pada azam, tidak perlu menunggu saat tibanya tahun baru. Lakukanlah segera kerana usia tidak akan menanti kita. Perkara yang paling hampir pada diri kita adalah kematian. 

Untuk berubah, demi azam baru, di sini mari sama-sama kita berkongsi tip bagaimana hendak laksanakan azam yang kita pasang selama ini. 

Mulalah dengan mengubah diri sendiri supaya anda menjadi lebih yakin dengan diri anda sendiri. Orang lain juga akan lebih yakin dengan diri anda. 

Mana mungkin jika anda mahu mengajak orang lain berubah sedangkan diri anda sendiri masih berada pada takuk lama. Nanti orang akan cakap yang anda seorang yang cakap tidak serupa bikin. Cakap pandai tapi buat sendiri tak pandai. 

Mula melakukan perubahan secara perlahan-lahan. Tidak dinafikan sememangnya sukar untuk terus berubah dalam masa singkat atau dalam tempoh sekelip saja. 

Jika ia dilakukan secara perlahan-lahan, dengan izin Allah anda akan dapat berubah seperti apa yang anda inginkan. Walaupun perlahan, anda akan dapat mengalami perubahan yang besar dalam diri. 

Lakukan perubahan pada masa sekarang juga. Jangan bertangguh untuk tempoh yang lebih lama lagi. Ini kerana semakin lama anda bertangguh untuk berubah maka ia akan menjadi semakin melarat dan semakin susah untuk melakukannya. 

Perkara yang kecil akan jadi lebih besar jika ia terus dibiarkan. Jadi, ambillah masa yang ada sekarang untuk berubah dan mendapat hasil yang baik pada masa akan datang. 

Berusaha untuk berubah dengan niat yang ikhlas dan lakukannya dengan bersungguh-sungguh. Anda perlu memaksa diri anda untuk berubah dengan sepenuh hati. Jika diri anda tidak dipaksa, anda seolah-olah memanjakan diri anda untuk berubah. 

Nafsu anda juga akan menjadi semakin degil jika tidak dipaksa. Kawal nafsu anda dan jangan biarkan nafsu yang mengawal diri. 

Apabila anda berjaya melakukan perubahan dalam diri maka anda perlu mengulangi perubahan itu sehingga ia menjadi sebati dengan diri. Jika perubahan hanya dibiarkan begitu sahaja, anda hanya akan berjaya untuk berubah seketika dan selepas itu akan kembali kepada takuk lama. 

Oleh itu, jangan sia-siakan perubahan yang anda lakukan. Anda perlu sentiasa melakukannya. 

Kesimpulannya, kita perlu berubah untuk menjadi orang yang lebih baik kerana ia sangat dituntut dalam Islam. Tapi jangan pula berubah kerana disebabkan orang lain. 

Kita perlu ikhlas untuk berubah demi kebaikan diri anda sendiri. Selepas itu bolehlah mengajak orang lain untuk berubah sama. Jika dilakukan dengan niat dan cara yang betul, insya-Allah orang lain akan dapat berubah seperti yang diharapkan. 

Kita juga mendapat ganjaran pahala jika berjaya mengajak orang lain berubah. Cuma awas berubah jangan jadikan ia upacara bermusim berubah dan beristiqamah sehingga menemui Allah. 

Sesungguhnya Allah menciptakan hidup dan mati itu untuk menguji siapakah yang paling baik amalannya.


Sumber : Metro

Read More...

Nokia Lumia 920 & 820

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO

Nokia (© Nokia)



Nokia and Microsoft took the wraps off two new smartphones running the new Windows Phone 8 software - the flagship Lumia 920 and Lumia 820 - at an event in New York today. They provided the world's first proper look at Windows Phone 8's capabilities, and the Finnish phone giant's latest attempts to get its smartphone mojo back after losing ground to Android and the iPhone.
Tech writers have only had a limited opportunity to play with the devices so far - but already the first impressions are coming in. So what did the gadget world think of the two handsets?
The Verge were largely impressed by their first look at the Lumia 920, writing: "The Lumia 920 feels every bit like a flagship phone... Thanks to the sharper edges the phone feels enormous in your hand (even bigger than the 900), but it's incredibly handsome."
They added: "The curved, Gorilla Glass-coated 4.5-inch display is a huge improvement over the 900, and thanks to Nokia's ClearBlack and PureMotion HD+ technologies it's one of the more impressive LCD displays we've seen... Its 1280 x 768 resolution is even denser than most 720p displays, and it looks amazing." They also thought that, on a quick play, Windows Phone 8 was "snappy and responsive".
The Lumia 820 also got a - qualified - thumbs up from The Verge: "The Lumia 820 feels much more like a normal smartphone than the 920, with rounded edges that don't feel quite as severe in your hand. The 4.3-inch display is every bit as attractive as its larger cousin's, but since the phone is a bit smaller it's more usable in one hand." However, they caution that "the 800 x 480 screen is also a big letdown after the gorgeous display on the 920."
Engadget were slightly less taken by the new phones, dislking the new finish of both devices compared to their Lumia predecessors - saying that "what once was matte and grippy is now a polished, glossy affair. It's a design decision that we wish Nokia hadn't made, since it lends a cheapness to the handset that belies its hearty internals." But they admit this might be a matter of personal taste.
On the 920, they still found plenty to like, writing: "Viewing angles held up remarkably and the glass itself felt soft to the touch, allowing our finger to glide over the many live tiles unperturbed... the dual-core S4 powering the 920 makes for smooth scrolling and navigation. There are, however, minute delays when switching between screens and even launching apps."
And of the 820, they wrote: "Ultimately, the 820 feels and looks exactly like what it is -- a midrange handset. There's no shame in that and the software flies already. Still, it's hard to dismiss the somewhat lackluster specs and the unfortunate new design direction."
In fact, Engadget's strongest praise was for the operating system, which they said was "an absolute pleasure to use. At the risk of angering quite a few people -- there's simply no mid-range Android phone or iOS device that's as quick and satisfying to use as the Lumia 820, and much of that is thanks to the highly optimized Microsoft OS."
TechCrunch thought that the Lumia 920 seemed under-powered on paper, saying that it was "not exactly the sort of spec sheet that will set your world on fire -- it's on par with many current high-end Android devices -- but Windows Phone has never been the most hardware-intensive mobile OS out there" - but added that "that said, there's plenty to like about the Nokia's refined take on Windows Phone 8 hardware. It retains the same design language featured in Nokia's previous high-end Windows Phones (full disclosure: I still love the colorful, angular, polycarbonate chassis Nokia uses)."
Pocket-lint were particularly keen on one feature of the Lumia 920 - "The screen really is lovely though, and a feature we especially like is the fact that you'll be able to use it with gloves on - and not those special gloves either. A nice touch with winter coming."
But they cautioned that "The problem for Nokia is that the competition isn't an easy fight to win and Nokia has to convince people that they'll want the new device. To do that, the Lumia 920 will need more than a flash coat of paint, but we now feel that it has the basics covered to do that."
xinmsn is a collaboration between Microsoft and MediaCorp Pte Ltd.





Read More...

4.22.2013

fikirlah

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO

Read More...

Anonymous

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO

Greetings citizens of the world, we are anonymous.

Government of the United Kingdom, It has come to our attention, that despite our continued warnings, you have decided to disregard our requests to assist the people of this country, and have persisted in running a system which only benefits yourselves and the giant corporate bodies operating here.

We have asked politely on many occasions that you change your attitude towards leadership, that you serve the country rather than control it, that you maintain the rights and freedoms of citizens. Instead, you have decided to impose worsening austerity measures upon the people of the UK, increasing taxes for citizens and small businesses, making cuts to our National Health Service, education system, pensions and police force.

You have told the people that the only option out of the financial crisis is to make cuts and have made this humours joke of "we are all in this together", while simultaneously giving tax breaks to the wealthy corporations, enormous bonuses to the bankers who are responsible for the financial crisis in our country, and increasing your own wages. 

You have created to system which ensures the poor remain poor, and the wealthy remain wealthy. You continue to infringe on the fundamental rights and freedoms of the people, attempting to gain access to our private and confidential information. It is now very clear to us that you have no intention of running the country for our people, but you will continue to run it to benefit yourselves. 

This system has failed us. We now have homeless people dying on the streets this winter, people unable to support their families. People can no longer afford their education; you keep the elderly in work for much longer, keeping jobs and opportunities for younger people out of reach. The number of unemployed has skyrocketed. In response, you force those on benefits into unpaid labour, doing more hours unpaid than those who are properly employed. You add insult to injury, we say enough is enough.

To the UK government, you have made an enemy of Anonymous, you have angered us considerably and we pose a significant threat to you. You disregard the requests of the people and continue to operate for your own selfish gain. Anonymous is not a small group of powerless people to ignore, we are an organised , globally active, collective of like-minded individuals and our message is clear, we declare war on this current system you have imposed on us. Your worst enemy is now your own people. The revolution has begun.

http://www.youtube.com/user/Officialy...
https://www.youtube.com/user/frantaag
Anonymous is for Freedom
http://www.facebook.com/OffiziellAnon...
https://twitter.com/AnonymousPage1
We are Anonymous,
We are Legion.
We do not forgive.
We do not forget.
Expect us.
Read More...

penat

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO


Penatttttttttttttttttttttttttttttttttt tu la yang saya boleh kata sebab baru je balik dari Kuala Lumpur. Sampai pagi ni dan pada hari rabu ni pulak nak sekali lagi ke Kuala Lumpur sebab nak temankan pakcik dan makcik saya pergi tengok abang mak saya yang kena strok tahap ke 2.. Saya penat sangat tapi saya tetap akan pergi sebab atas arahan mak saya memang penat 


Read More...

4.20.2013

KAWAIIIIIIIII

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO

I LOVE U ITACHI

Read More...

minna kawaii....

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO

Read More...

ni cerita apa ya

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO

Read More...

jom belajar

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO

jom belaja bahasa jepun copy dari http://www.omniglot.com/language/phrases/japanese.php


English日本語 (Japanese)
Welcomeようこそ (yōkoso)
Hello今日は (konnichiwa)
おっす (ossu) - used between close male friends
もしもし (moshi moshi) - on phone
How are you?

I'm fine, thanks. And you?
お元気ですか? (o genki desu ka)
はい、元気です。あなたは? (hai, genki desu. anata wa?)
お蔭様で元気です (o kagesama de genki desu)
Long time no see久しぶり (hisashiburi)
お久しぶりですね (o hisashiburi desu ne)
What's your name?

My name is ...
お名前はなんですか? (o-namae wa nan desu ka)
... だ (... da) (inf)
...です (... desu) (frm)
Where are you from?

I'm from ...
出身はどこですか? (Shusshin wa doko desu ka?)
どちらからですか (Dochira kara desu ka?) - frm
(私は)~出身です ((watashi wa) ... shusshin desu)
Pleased to meet you初めまして (hajimemashite)
初めまして。どうぞ宜しく
(hajimemashite. dōzo yoroshiku) reply
お会いできて嬉しいです (oaidekite ureshii desu)
Good morningお早うございます / おはようございます (ohayō gozaimasu)
お早う / おはよう (ohayō)
Good afternoon今日は / こんにちは (konnichiwa)
Good evening今晩は / こんばんは (konbanwa)
Good nightおやすみなさい (oyasumi nasai)
おやすみ (oyasumi)
Goodbyeさようなら (sayōnara)
いって来ます (ittekimasu)
- 'I'll be back' - you are leaving
いってらっしゃい (itterasshai)
- 'come back soon' - you are staying
じゃあまたね (jā mata ne) - see you later
Good luckご幸運を祈ります! (gokoūn o inorimasu) - frm 頑張ってね (gambatte ne) - inf
Have a nice day良い一日を (Yoi ichinichi o)
Bon voyage
(Have a good journey)
よい旅行を (yoi ryokō o)
ごきげんよう! (gokigen yō - Goodbye / Good luck)
いってらっしゃい (itte irasshai - Go and come back)
一路平安を祈る (ichiroheian o inoru)
- I wish you a smooth road (old fashioned)
Excuse meすみません! (sumimasen)
How much is this?いくらですか (ikura desu ka?)
Sorryごめんなさい! (gomen nasai)
Thank you





Response
どうも (dōmo)
ありがとう (arigatō)
ありがとうございます (arigatō gozaimasu)
どうもありがとう (dōmo arigatō)
どうもありがとうございます (dōmo arigatō gozaimasu)
どう致しましてどういたしまして (dō itashimashite)
Where's the toilet?便所はどこですか (benjo wa doko desu ka?)
トイレはどこですか (toire wa doko desu ka?)
手洗いはどこですか (tearai wa doko desu ka?)
This gentleman/lady
will pay for everything
この人が全部払います
(konohito ga zembu haraimasu)
Would you like to
dance with me?
一緒に踊りませんか
(isshoni odorimasenka?)
I love you好きです (suki desu)
好きだ (suki da)
好きだよ (suki dayo)
好きよ (suki yo) f
大好きです (daisuki desu)
愛してるよ (aishiteru yo)
愛してるわ (aishiteru wa) >f
Get well soonお大事に (odaiji ni)

Language difficulties

Do you understand?分かりますか (wakarimasu ka?) - frm
I understandわかります (wakarimasu)
わかる (wakaru) inf
I don't understandわかりません (wakarimasen) - frm
わからない (wakaranai) - inf
I understood分かりました (wakarimashta) - frm
Please speak more slowlyゆっくり話してください (yukkuri hanashite kudasai)
ゆっくり言ってください (yukkuri itte kudasai)
Please write it down書いてください (kaite kudasai)
書いて、頂けますか (kaite itadakemasu ka)
Please say that againもう一度、言ってください (mō ichido, itte kudasai)
Do you speak Japanese?



Yes, a little
日本語を話しますか (Nihongo o hanashimasu ka?)
日本語は話せますか (Nihongo wa hanasemasu ka?)
日本語はできますか (Nihongo wa dekimasu ka?)
はい、話します (Hai, hanashimasu)
はい、話せます (Hai, hanasemasu)
はい、出来ます (Hai, dekimasu)
How do you say ...
in Japanese?
... は日本語でなんと言いますか。
(... wa nihongo de nanto īmasu ka?)
I don't speak Japanese日本語を話せません (Nihongo o hanasemasen)
Do you speak English?英語はできますか (Eigo wa dekimasu ka?)
Does anyone
speak English?
英語の話せる人はいませんか (Eigo no hanaseru hito wa imasen ka)
誰か、英語が話せますか
(dare ka, eigo ga hanasemasu ka?)
Sorry, I didn't
understand that
すみません。分かりませんでした(sumimasen. wakarimasen deshita)
What did you say?なんて言いましたか
(nan te iimashita ka?)
Can you translate
it for me?
訳してください
(yakushite kudasai)
What does this mean?これはどういう意味ですか
(kore wa dōiu imi desu ka)
How do you pronounce that?これはどんな風に発音しますか
(kore wa donna fū ni hatsuon shimasu ka)

In the hotel

There's a problem
in the room
部屋の設備が壊れていて困っています
(heya no setsubi ga kowarete ite komatteimasu)
There's no hot waterお湯がありません
(oyu ga arimasen)
The tap/faucet is leaking蛇口が漏れています
(jaguchi ga moreteimasu)
The drain is blocked排水溝が詰まっています
(haisuikō ga tsumatteimasu)
The air conditioner
is too noisy
エアコンがうるさすぎます
(eakon ga urusasugimasu)
Can I have another room?他の部屋へ移れますか
(hoka no heya e utsuremasu ka?)
When should I
vacate the room?
いつ、部屋を出なくてはなりませんか
(itsu, heya o denakute wa narimasen ka?)
I'd like to check outチェックアウトしたいのですが
(chekkuauto shitai no desu ga)
I'd check out on
this date
この日にチェックアウトしたいのですが
(kono hi ni chekkuauto shitai no desu ga)
Could you call
a taxi please?
タクシーを呼んで下さい
(takusī o yonde kudasi?)
May I see the bill please?請求書を見せて頂けますか
(seikyūsho o misete itadakemasu ka?)
How much is the
total bill?
請求書の合計額は、いくらですか
(seikyūsho no gōkei wa ikura desu ka?)
Can I have an itemised bill?明細書を見せて頂けますか
(meisaisho o misete itadakemasu ka?)
I think there's a
mistake on this bill
この請求書に間違いがあるように思うのですが
(kono seikyūsho ni machigai ga aruyō ni omō no desu ka?)

Eating out

Is there a restaurant
near here?
近くにレストランはありますか
(chikaku ni resutoran wa arimasu ka?)
I'd like to reserve a tableテーブルの予約を取りたいのですが
(tēburu no yoyaku o toritai no desu ga)
We have a reservation既に予約をとっています
(sudeni yoyaku o totte imasu)
Do you have
an English menu?
英語のメ二ューはありますか
(eigo no menyu wa arimasu ka?)
Can I see the wine list?ワインのリストを見せて頂けませんか
(wain no risuto o misete itadakemasen ka?)
I am a vegetarian私は菜食主義者です
(watashi wa saishokushugisha desu)
Bon appetit
(Have a good meal)
どうぞめしあがれ (douzo meshiagare)
= 'enjoy your meal' - said by the cook/chef
いただきます (itadakimasu)
- said before a meal by those eating it
ご馳走さまでした (gochisōsama deshita)
- said after a meal by those who have eaten it
Cheers/Good health!乾杯 (kanpai) lit. "dry glass"

Emergencies

Leave me alone!ほっといて! (hottoite!)
Help!
Fire!
助けて! (tasukete!)
火事だ! (kaji da!)
Call the police!警察を呼んでください!
(keisatsu o yonde kudasai!)

Special occasions

Merry Christmasメリークリスマス (merī kurisumasu)
Happy New YearNew Year greeting - 'Western' style
新年おめでとうございます (shinnen omedetō gozaimasu)

New Year greetings (used before New Year)
良いお年を (yoi otoshi o) - inf
良いお年をお迎え下さい (yoi otoshi o omukae kudasai) - frm

New Year greetings (used at New Year, not before)
明けましておめでとうございます
(akemashite omedetō gozaimasu)
旧年中大変お世話になりました
(kyūnenjū taihen osewa ni narimashita)
今年もよろしくお願いします
(kotoshi mo yoroshiku onegai itashimasu)
Happy Easter復活祭おめでとうございます (fukkatsu-sai omedetō gozaimasu)
イースターおめでとうございます (īsutā omedetō gozaimasu)
Happy Birthdayお誕生日おめでとうございます
(otanjōbi omedetō gozaimasu)

Other phrases

One language
is never enough
言語を一つは決して足りない
(gengo o hitotsu wa kesshite tarinai)
言語は一つだけでは足りない
(gengo hitotsu dake de wa tarinai)
My hovercraft
is full of eels
私のホバークラフトは鰻でいっぱいです
(Watashi no hobākurafuto wa unagi de ippai desu.)
Read More...

4.18.2013

Segmen : Gadis Blogger DSLR

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO




nak join boleh???

nickname: Princess Nora
tudung : biru laut
baju: hitam
Read More...

4.17.2013

brook troll

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO

Read More...

brother my brother

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO

Read More...

SEGMEN SEMINGGU BLOG HAZWANHAIRY

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO




nothing to say
Read More...

4.16.2013

menang-bersama-segmen-eraz-fadli

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO

ERAZ FADLI mengajak semua blogger untuk join Menang Bersama Segmen ERAZ FADLI Sempena Pageview 1 Juta.. Segmen yang sangat simple dan insyaallah akan memberi manfaat kepada semua..  Semua ini bersempena blog ERAZ FADLI mencapai Pageview 1 Juta.. Segmen ini bermula pukul 2.30 Petang (Selasa - 16 April 2013 hingga 2.30 Petang (Rabu - 17 April 2013) sahaja.. 24 Jam!

DUA blogger yang bertuah akan mendapat Top-Up RM 5.. Pemilihan melalui Mr. Random.org..
Syarat : -
  1. Follow blog Eraz, dan like Page E'raz Fadli.. 
  2. Buat tajuk entri Menang Bersama Segmen ERAZ FADLI Sempena Pageview 1 Juta..
  3. Copy coding code yang telah disediakan di SINI dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan publish entri..
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen ini..
# Senang.. Idea cara yang simple dan mudah ini dikreditkan kepada blogger MiaLiana..

Read More...

4.15.2013

Taraweeh Night 2 (2012) - Fatih Seferagic


BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUMHELLO
Read More...

Fatih Seferagic | Shaykh Jamac Hareed - Taraweeh 2012


BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUMHELLO
Read More...

4.14.2013

Anonymous - OpJustice4Rehtaeh

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO




Anonymous engaged #OpJustice4Rehtaeh this morning in response to the suicide of Rehtaeh Parsons. Justice Minister Ross Landy says that it is important for Nova Scotians to have faith in their justice system. Mr. Landy, justice is in your hands.

Anonymous has confirmed the identities of two of the four alleged rapists. We are currently confirming a third and it is only a matter of time before the fourth is identified as well.

Our demands are simple: We want the N.S. RCMP to take immediate legal action against the individuals in question. We encourage you to act fast. If we were able to locate these boys within 2 hours, it will not be long before someone else finds them. 

We do not approve of vigilante justice as the media claims. That would mean we approve of violent actions against these rapists at the hands of an unruly mob. What we want is justice. And That's your job. So do it.

The names of the rapists will be kept until it is apparent you have no intention of providing justice to Retaeh's family. Please be aware that there are other groups of Anons also attempting to uncover this information and they may not to wish to wait at all. Better act fast. 

Be aware that we will be organizing large demonstrations outside of your headquarters. The rapists will be held accountable for their actions. You will be held accountable for your failure to act.

That is all
We Are Anonymous.
thx ToxicCloudLH
http://www.youtube.com/user/ToxicCloudLH
thx Anonmedias
http://www.youtube.com/user/Anonmedias

Anonymous is for Freedom
http://www.facebook.com/OffiziellAnon...
https://twitter.com/AnonymousPage1
We are Anonymous,
We are Legion.
We do not forgive.
We do not forget.
Expect us.
Read More...