12.31.2013

in 2014 Naruto will be end on manga

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO



Naruto akan berakhir... Bagi peminat Naruto pasti sedih kan termasuklah NS disebabkan berakhirnya naruto maka berakhirnya NS sebagai pereview cerita Naruto... Sekarang ni ramai yang tengah terkejut dan sedih akan berakhirnya Naruto..

Yang bermula pasti ada yang akhirnya ni yang terjadi pada Naruto... Aka manga....


Read More...

12.26.2013

Hudud Di Brunai

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO




Alhamdulillah semuanya Rahmat Allah...
Read More...

Kerana dia bernama Aisyah dia dibunuh

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO






Syi'ah LAKNATULLAH... Terkutuklah kalian semua.. Neraka Jahannam menunggumu!!!

lihatlah anak kecil ini.. yg diculik, kemudian disembelih di keramaian, HANYA KARNA DIRINYA MEMPUNYAI NAMA AISYAH BINTI ABU BAKAR.. masya ALLAH

Read More...

damn feel

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO

haro desu. admin yang paling feels di sini. nah, something to feel over~

@[557377780989230:274:MAP Hachiko]





Read More...

berpada padalah mengambil gambar

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO

Hehehehe!

tu la sekarang ni bukan nak baca doa dia asyik nak ambik gambar pastu upload kat facebook la twitter la insta la dan macam macam la
kalau NS yang buat mesti kena dengan mak NS silap silap pinggan yang terbang atas kepala..


Photo by
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=772468436116575&set=a.214955795201178.66132.214736498556441&type=1
Read More...

Tanda Tanda Hati Kotor

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO




Photo By

https://www.facebook.com/drasmadi
Read More...

Buat kaum Hawa

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO




 

Buat kaum Hawa, hati-hati ketika bergaya. Moga tidak menyamai gaya penganut agama lain

termasuklah NS


Photo By https://www.facebook.com/photo.php?fbid=679128092107826&set=a.214660041887969.54793.213491205338186&type=1


Read More...

Segmen : Jom Blogwalking

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO

Read More...

12.25.2013

retiring

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO

Read More...

12.24.2013

Damailah kamu dia Sana

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO



Saya tak mengenali Mak Cik Yam, seorang wanita kurang upaya, peniaga sayur kecil-kecilan yang menjadi mangsa samun di Felda Tenang, Besut. 

Dibelasah dengan kejam oleh penyamun pada 14 Disember lalu, bertarung nyawa di Hospital Kota Bharu, akhirnya lebih kurang jam 3 pagi tadi, Mak Cik Yam telah pergi kembali kepada Penciptanya. 

Berita tragedi yang menimpanya saya baca dengan penuh simpati sambil mengirim sedikit sumbangan melalui sahabat PAS Besut yang menziarahinya di hospital.

Pagi ini apabila melihat gambar beliau ketika masih sihat sedang menjual sayur di pasar sehari yang dipaparkan  di laman sosial seorang rakan dari Besut, tanpa dipinta air mata saya mengalir laju. Serta merta dada terasa sebak dan terharu. 

Gambar seorang ibu yang sedang duduk menjual sayur sangat mendalam ertinya bagi saya kerana ibuku juga seorang peniaga sayur di pasar sehari seperti juga Mak Cik Yam. 

Wanita tua yang tak berdaya sepertinya diperlakukan sebegitu. Benarlah kata-kata bahawa, di dalam kelompok haiwan tiada manusia, tetapi dalam spesis manusia ada binatang! 

Dari segi logik akal seorang penyamun (kalaulah penyamun itu berakal), adalah munasabah beliau diperlakukan sebegini kalau Mak Cik Yam seorang kontraktor besar. Ada ratusan ribu pitih disimpan di dalam peti besi rumahnya. 

Tetapi seorang peniaga sayu kecil-kecilan, kurang upaya pula, harta apa yang Mak Cik Yam ada? Saya tahulah memang tak kaya sebab saya pun anak penanam dan penjual sayur! 

Jadi apa yang penyamun ini cari sebenarnya sehingga tergamak membunuh? 

Apakah kita sebagai ahli masyarakat memerlukan manusia yang tak bertamaddun dan mempunyai naluri jahat sebegini terus bersama kita dalam masyarakat? 

Zalimkah suatu undang-undang itu kalau perbuatan jahat sebegini diancam dengan suatu bentuk hukuman yang sangat keras sebagai pencegahan? 

Atau penjenayah sebegini perlu dikasihani, diberikan kerja supaya mereka mempunyai sumber pendapatan sebab sebenarnya mereka melakukan jenayah kerana desakan hidup?

Perompak dan penyamun lebih mengancam manusia dari pencuri. Sebab itu dalam Islam, kalau pencuri yang cukup syarat pelaksanaan hukumannya dipotong tangan, seorang perompak dipotong tangan dan kaki secara bersilang. Kalau dia merompak dan membunuh, maka dia juga perlu dijatuhkan hukuman bunuh. 

Kalau Mak Cik Yam yang diperlakukan sebegitu adalah mak kita, ada tak kita sebagai anak yang akan berkata, hukuman sebegitu terhadap perompak tersebut adalah tidak berperikemanusian dan tidak bertamaddun? 

Kalau undang-undang Islam ini dikatakan tidak berperikemanusian, apakah perlakuan perompak kepada Mak Cik Yam itu berperikemanusian?

Dalam Islam, ada perkara yang dikira kemestian, tiada tolak ansur dan ianya wajib dipertahankan. Agama, akal, nyawa, harta, keturunan dan maruah. Islam datang untuk melindungi kepentingan dan keperluan ini. 

Kalau ada manusia yang hidupnya dalam masyarakat mengancam agama, nyawa, akal, keturunan, harta dan maruah orang lain maka Islam hadir sebagai penyelamat. 

Manusia yang merbahaya sebegini perlu disedarkan dengan hukuman keras. Hukuman keras ini bukan nak hukum orang baik seperti Mak Cik Yam! 

Semoga Mak Cim Yam damai di sana dan ditempatkan di syurga.

copy paste dari :
http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/24476-semoga-mak-cik-yam-damai-di-sana

Nota Tapak Kaki

Innalillahiwainnailaihirojiun.
Damailah kamu dia Sana
semoga Allah tempatkan makcik di kalangan orang beriman.
Read More...

12.19.2013

ASSALAMULAIKUM

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO



Assalamualaikum dan selamat pagi, Rakyat Malaysia. 

Siapa pernah dengar Vyrec? Pada awal pembukaan page tersebut, langsung tiada menunjukkan tanda2 ianya adalah page pro BN. Ramai tahu page tersebut hanya download video dari mana2 sumber dan kemudian upload di wall. Tetapi itu bukan permasalahan kerana orang ramai terutama belia menerimanya untuk sumber hiburan dan tidak pernah menganggapnya sebagai page yang ada kaitan dengan mana2 parti politik. 

Akan tetapi, akhir2 ini, page tersebut sudah mula menunjukkan kemacaiannya. Gambar ini adalah salah satu buktinya. Dikhabarkan, ramai yang sudah kena "ban" oleh page tersebut gara2 menghentam kerajaan termasuk la gua (tapi sekarang dah di "unbanned" sebab gua dah hantar memorandum menyokong bahawa Shabery Cheek itu adalah mamat hensem). Page ini juga sudah menjadi mangsa serangan para belia yang mula menyedari yang ianya berkait rapat dengan parti BN. Para admin page tersebut juga sudah mula panas bontot dengan serangan2 post di wall mereka. 

So, moral of the story, being a Macai is a piece of shit dan memang tak dialu2kan di negara ini. Menjadi macai akan menyebabkan hilang kredibiliti. Bila hilang kredibiliti, maka akan hilang rasa respect kepada mereka. 

***Santapan pertama pagi ini.

-KZ-

Siapa pernah dengar Vyrec? Pada awal pembukaan page tersebut, langsung tiada menunjukkan tanda2 ianya adalah page pro BN. Ramai tahu page tersebut hanya download video dari mana2 sumber dan kemudian upload di wall. Tetapi itu bukan permasalahan kerana orang ramai terutama belia menerimanya untuk sumber hiburan dan tidak pernah menganggapnya sebagai page yang ada kaitan dengan mana2 parti politik. 

Akan tetapi, akhir2 ini, page tersebut sudah mula menunjukkan kemacaiannya. Gambar ini adalah salah satu buktinya. Dikhabarkan, ramai yang sudah kena "ban" oleh page tersebut gara2 menghentam kerajaan termasuk la gua (tapi sekarang dah di "unbanned" sebab gua dah hantar memorandum menyokong bahawa Shabery Cheek itu adalah mamat hensem). Page ini juga sudah menjadi mangsa serangan para belia yang mula menyedari yang ianya berkait rapat dengan parti BN. Para admin page tersebut juga sudah mula panas bontot dengan serangan2 post di wall mereka.

So, moral of the story, being a Macai is a piece of shit dan memang tak dialu2kan di negara ini. Menjadi macai akan menyebabkan hilang kredibiliti. Bila hilang kredibiliti, maka akan hilang rasa respect kepada mereka. 




text ni NS ambik dari Facebook nanti NS bagi link...

page yang NS ambik text --> https://www.facebook.com/MalaysiaUnited4Justice

ni ialah page Vyrec --> https://www.facebook.com/vyrec
Read More...

powerbank korang berapa gib?????

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO







bukan gib la cik oiiii hanya gb(gigabyte)... Maaf saya hanya memperbetul apa yang salah... 

Gambar dari https://www.facebook.com/photo.php?fbid=626438004086886&set=a.128874753843216.21055.126028064127885&type=1&theater

Read More...

Segmen 12 Jam Bloglist #6 Mialiana.com

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO

Pencarian bloglist bagi bulan Januari dan Februari 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 19 Disember 2013, iaitu tepat jam 11.30 pagi sehingga 11.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #6 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

15 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2013.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...
Read More...

12.18.2013

Biar Gambar dan Firman Berbicara

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO



Akan ada yang kata kami mengaibkan mereka jika tidak dikaburkan wajah mereka... Wajah merekakah yang wajar kita jaga atau wajah dan maruah agama ini yang harus kita jaga???

Dengan berleluasanya penghinaan terhadap agama ini oleh penganutnya sendiri, sudah wajarkah kita menerima bala??? 

Masih wajarkah Allah menangguhkan hukuman dan bala Nya kepada kita dan anak cucu kita yang sedang mencabar Allah secara amat berani dan berleluasa??? Kami tidak mahu berbicara panjang. Silalah renungkan firman berikut ini,

Surah 6. Al An'aam 68.

Dan apabila kamu melihat orang-orang memperolok-olokkan ayat-ayat Kami, maka tinggalkanlah mereka sehingga mereka membicarakan pembicaraan yang lain. Dan jika syaitan menjadikan kamu lupa, maka janganlah kamu duduk bersama orang-orang yang zalim itu sesudah teringat.


Surah 4. An Nisaa'

17. Sesungguhnya taubat di sisi Allah hanyalah taubat bagi orang-orang yang mengerjakan kejahatan LANTARAN KEJAHILAN, yang kemudian mereka BERTAUBAT DENGAN SEGERA, maka mereka itulah yang diterima Allah taubatnya; dan Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.

18. Dan tidaklah taubat itu diterima Allah dari orang-orang yang mengerjakan kejahatan hingga apabila datang ajal kepada seseorang di antara mereka, ia mengatakan : "Sesungguhnya saya bertaubat sekarang." Dan tidak orang-orang yang mati sedang mereka di dalam kekafiran. Bagi orang-orang itu telah Kami sediakan siksa yang pedih.

137. Sesungguhnya orang-orang yang beriman kemudian kafir, kemudian beriman, kamudian kafir lagi, kemudian bertambah kekafirannya, maka sekali-kali Allah tidak akan memberi ampunan kepada mereka, dan tidak menunjuki mereka kepada jalan yang lurus.

138. Kabarkanlah kepada orang-orang munafik bahwa mereka akan mendapat siksaan yang pedih,

140. Dan sungguh Allah telah menurunkan kekuatan kepada kamu di dalam Al Quran bahwa apabila kamu mendengar ayat-ayat Allah diingkari dan diperolok-olokkan, maka janganlah kamu duduk beserta mereka, sehingga mereka memasuki pembicaraan yang lain. Karena sesungguhnya, tentulah kamu serupa dengan mereka. Sesungguhnya Allah akan mengumpulkan semua orang-orang munafik dan orang-orang kafir di dalam Jahannam,

Rayuan kami,

Berhentilah memperolok-olokkan agama dan mencabar Allah.

Taubat hanya diterima lantaran kejahilan.

Taubat hanya diterima jika kita lakukan SEGERA sebaik sahaja kita sedar DAN menerima peringatan.

SELAMATKANLAH DIRI KITA, DAN AHLI KELUARGA KITA DARI API NERAKA. PERBANYAKKANLAH TEGURAN DAN NASIHAT MENASIHATI. INGATLAH FIRMAN ALLAH, JIKA BALA TURUN, IA TIDAK HANYA MENIMPA PENDOSA, KITA YANG BERADA BERSAMA MEREKA AKAN TURUT MENERIMA AZABNYA.



https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152466092327786&set=a.201867952785.170933.176792972785&type=1&theater
Read More...

12.17.2013

perhatian

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO

Learn Bangla 101 : Tanya sama pokok apa sebab hancing..

perhatian

Boss ada "sakap"1/12014 bayar tandas ada naik juga sebab itu tol juga naik tak ada bayar tandas sana pokok belakang pergi kencing ka berak ka

 tu je yang NS boleh
terjemahkan


kalau macam ni la adoiiiiii musnahlah Malaysia..

Read More...

Al-Fatihah kepada Allahyarhamah Azean Irdawaty

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO

Saya masih dlm keadaan terkejut dan ingin mengucapkan takziah kepada keluarga Kak Azean Irdawaty, saya di Macao baru sahaja di beritahu yg beliau telah pulang ke rahmatullah awal malam ini. Semoga rohnya diletakkan di antara golongan org org yg beriman. Al-fatihah.

Marilah kita sama-sama menyedekahkan Al-Fatihah kepada Allahyarhamah Azean Irdawaty yang telah disahkan meninggal dunia kira-kira jam 8.25 malam tadi. Allahyarhamah berusia 62 tahun dan telah menghembuskan nafas terakhirnya di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).

Sebelum ini, seniwati ini menghidapi sakit kanser tahap keempat. Jenazah akan dibawa pulang ke kediamannya di Bandar Utama, Petaling Jaya. Sama-samalah kita sedekahkan Al-Fatihah dan doakan agar beliau ditempatkan di kalangan orang beriman. Al-Fatihah




Takziah dari NS sekeluarga

copy 

http://beautifulnara.com/al-fatihah-azean-irdawaty-meninggal-dunia/

Read More...

12.15.2013

KIAMAT KECIL TELAH LENGKAP SEMPURNA!

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO

Harus diingat, kita sudah pun ‘embrace’ kepada tanda-tanda kiamat besar secara tidak rasmi iaitu keluarnya Dajjal dan Yakjuj & Ma’juj. Dajjal telah pun keluar dan kini berada dalam peringkat ‘sehari sama seperti sebulan’ iaitu diluar dimensi masa manusia. Manakala Yakjuj & Ma’juj telah pun dibebaskan setelah Tembok Zulkarnain (dengan izin Allah) telah runtuh di Georgia. Golongan mereka pada hari ini telah menjadi Ashkenazi Jews & Zionist! Golongan mereka yang terakhir akan keluar ialah selepas Dajjal dibunuh oleh Isa a.s. Hanya 8 tanda-tanda besar kiamat yang masih tinggal. Allahu A’lam.
Disaat kita berada dalam lena yang panjang, ketika itulah kiamat akan datang, dan kalian kelihatan seperti keldai yang terpinga-pinga. Maka, ambillah peringatan, kerana peringatan itu amat berguna kepada mereka-mereka yang berfikir.
1) Penaklukan Baitulmuqaddis
Dari Auf b. Malik lah.a. katanya, Rasulullah s.a.w telah bersabda: “saya menghitung 6 perkara menjelang – hari kiamat.” Baginda menyebutkan salah 1 di antaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis.” – Sahih Bukhari
2) Zina bermaharajalela
“Dan tinggallah manusia2 yang buruk, yang seenaknya melakukan persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang.” – Sahih Muslim
3) Bermaharajalela alat muzik
“Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan dan perubahan muka.
” Ada yang bertanya kepada Rasulullah; “Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?” Baginda menjawab; “Apabila telah bermaharajalela bunyian (muzik) dan penyanyi-penyanyi wanita” – Ibnu Majah
4) Menghias masjid & membanggakannya
“Di antara tanda-tanda telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegahan dalam mendirikan masjid” – Riwayat -Nasai.
5) Munculnya kekejian, memutuskan kerabat & hubungan dengan tetangga tidak baik
“Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan dan perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim dan sikap yang buruk dalam tetangga.” – Riwayat Ahmad dan Hakim.
6) Ramai orang soleh meninggal dunia
“Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang-orang yang baik & ahli agama di muka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang2 yang hina dan buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran” – Riwayat Ahmad
7) Orang yang hina mendapat kedudukan terhormat
“Di antara tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka’ bin Luka’ (orang yang bodoh dan hina). Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh 2 orang mulia”
- Riwayat Thabrani
8) Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya sahaja
“Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang dikenalnya saja.” – Riwayat Ahmad
9) Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang
Diriwayatkan dari Abu Hurairah lah.a. “Di antara tanda-tanda telah hari kiamat ialah akan muncul pakaian2 wanita & apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang”.
10) Bulan sabit kelihatan besar
“Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah menggelembung (membesarnya) bulan sabit.”
- Riwayat Thabrani
11) Banyak dusta dan tidak tepat dalam menyampaikan berita
“Pada akhir zaman akan muncul pembohong2 besar yang datang kepadamu dengan membawa berita-berita yang belum pernah kamu dengar & belum pernah didengar oleh bapa-bapa kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu & memfitnahmu” – Sahih Muslim
12) Banyak saksi palsu & menyimpan kesaksian yang benar
“Sesungguhnya sebelum datang nya hari kiamat akan banyak kesaksian palsu dan disembunyikan kesaksian yang benar.” – Riwayat Ahmad
13) Negara Arab menjadi padang rumput & sungai
“Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput dan sungai-sungai” – Sahih Muslim
14) Manusia mewarnai rambut di kepalanya dengan warna hitam supaya kelihatan muda
“Pada akhir zaman akan muncul suatu kaum yang mencelupi rambut mereka dengan warna hitam seperti ‘bulu merpati’ yang mereka itu tidak akan mencium bau syurga.” – Sahih Abu Daud & Nasai
15) Munculnya gaya hidup mewah dan manja di kalangan umat Islam
“Apabila umatku berjalan dengan sombong dan yang melayan mereka adalah putera-puteri raja, putera-puteri Parsi dan Rom, maka orang yang paling buruk akan berkuasa terhadap orang yang paling baik (pilihannya).” – Riwayat Tarmizi, Sahih Abdullah ibnu Umar r.a.
Kini, Kita hanya menuggu saat tibanya..
Daripada Huzaifah bin Asid Al-Ghifari ra. berkata: “Datang kepada kami Rasulullah saw. dan kami pada waktu itu sedang berbincang-bincang. Lalu beliau bersabda: “Apa yang kamu perbincangkan?”. Kami menjawab: “Kami sedang berbincang tentang hari qiamat”. Lalu Nabi saw. bersabda: “Tidak akan terjadi hari qiamat sehingga kamu melihat sebelumnya sepuluh macam tanda-tandanya”. Kemudian beliau menyebutkannya: “Asap, Dajjal, binatang, terbit matahari dari tempat tenggelamnya, turunnya Isa bin Maryam alaihissalam, Ya’juj dan Ma’juj, tiga kali gempa bumi, sekali di timur, sekali di barat dan yang ketiga di Semenanjung Arab yang akhir sekali adalah api yang keluar dari arah negeri Yaman yang akan menghalau manusia kepada Padang Mahsyar mereka”.
(H.R Muslimi)
Keterangan:
Sepuluh tanda-tanda qiamat yang disebutkan Rasulullah saw. dalam hadis ini adalah tanda-tanda qiamat yang besar-besar, akan terjadi di saat hampir tibanya hari qiamat. Sepuluh tanda itu ialah:
  1. Dukhan (asap) yang akan keluar dan mengakibatkan penyakit yang seperti selsema di kalangan orang-orang yang beriman dan akan mematikan semua orang kafir.
  2. Dajjal yang akan membawa fitnah besar yang akan meragut keimanan, hinggakan ramai orang yang akan terpedaya dengan seruannya.
  3. Binatang besar yang keluar berhampiran Bukit Shafa di Mekah yang akan bercakap bahawa manusia tidak beriman lagi kepada Allah swt.
  4. Matahari akan terbit dari tempat tenggelamnya. Maka pada saat itu Allah swt. tidak lagi menerima iman orang kafir dan tidak menerima taubat daripada orang yang berdosa.
  5. Turunnya Nabi Isa alaihissalam ke permukaan bumi ini. Beliau akan mendukung pemerintahan Imam Mahadi yang berdaulat pada masa itu dan beliau akan mematahkan segala salib yang dibuat oleb orang-orang Kristian dan beliau juga yang akan membunuh Dajjal.
  6. Keluarnya bangsa Ya’juj dan Ma’juj yang akan membuat kerosakan dipermukaan bumi ini, iaitu apabila mereka berjaya menghancurkan dinding yang dibuat dari besi bercampur tembaga yang telah didirikan oleh Zul Qarnain bersama dengan pembantu-pembantunya pada zaman dahulu.
  7. Gempa bumi di Timur.
  8. Gempa bumi di Barat.
  9. Gempa bumi di Semenanjung Arab.
  10. Api besar yang akan menghalau manusia menuju ke Padang Mahsyar. Api itu akan bermula dari arah negeri Yaman.
Mengikut pendapat Imam Ibnu Hajar al-Asqalani di dalam kitab Fathul Bari beliau mengatakan: “Apa yang dapat dirajihkan (pendapat yang terpilih) dari himpunan hadis-hadis Rasulullah Saw. bahawa keluarnya Dajal adalah yang mendahului segala petanda-petanda besar yang mengakibatkan perubahan besar yang berlaku dipermukaan bumi ini. Keadaan itu akan disudahi dengan kematian Nabi Isa alaihissalam (setelah belian turun dari langit). Kemudian terbitnya matahari dari tempat tenggelamnya adalah permulaan tanda-tanda qiamat yang besar yang akan merosakkan sistem alam cakerawala yang mana kejadian ini akan disudahi dengan terjadinya peristiwa qiamat yang dahsyat itu. Barangkali keluarnya binatang yang disebutkan itu adalah terjadi di hari yang matahari pada waktu itu terbit dari tempat tenggelamnya”.

Read More...

Wan Maimunah akhiri zaman janda

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO



JOHOR BAHRU: Pelakon veteran, Wan Maimunah Wan Abdul Aziz, 60, selamat diijabkabulkan dengan pasangannya Makpol Saimon, 53, dengan sekali lafaz pada Jumaat malam dalam satu majlis akad nikah yang diadakan di Hotel Tropical Inn, Johor Bahru Johor.

Pasangan pengantin itu dinikahkan Penolong Pengarah Bahagian Pentadbiran Undang-Undang Syariah Jabatan Agama Johor (JAIJ), Makhadzir Abdan dengan sekali lafaz berwalikan adik pengantin perempuan, Wan Hamzah Wan Abdul Aziz.

Pelakon yang pernah popular dengan drama komedi Pi Mai Pi Mai Tang Tu itu memilih mas kahwin membimbing ke jalan yang diredhai Allah hingga ke akhir hayat.

Wan Maimunah turut menerima sebentuk cincin dan gelang untuk acara membatalkan air sembahyang.

Beliau berharap perkahwinan kali kedua selepas menjanda hampir 16 tahun akan kekal ke akhir hayat.

“Ibu bukan hendakkan harta dunia ibu hanya hanya ingin menumpang kasih di saat-saat akhir hayat ibu sebab tu la ibu mintak mas kawin berupa memberi tunjuk ajar ke jalan Allah kalau mas kawin diberi puluh ribu sekali pun ia akan pupus tapi tunjuk ajar bimbingan ke jalan Allah kekal hingga akhir hayat” ujar pelakon komedi terkenal itu.

Majlis ringkas itu turut disertai saudara mara terdekat kedua belah pihak pengantin.

Bagi suaminya, Makpol yang juga pengusaha makanan kacang pol di bandaraya itu tidak menghalang jika Wan Maimunah terus aktif dalam bidang lakonan selepas ini.


Read More...

YouTube Buffering Art.

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO

YouTube Buffering Art

Kisah benar YouTube...







Read More...

12.14.2013

Al Aqsa salji

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar.

Al-Aqsa kesejukan dibalut salji.

Bagaimana keadaan penduduk-penduduknya ketika ini?



Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar.

Al-Aqsa kesejukan dibalut salji.

Bagaimana keadaan penduduk-penduduknya ketika ini?
Read More...

12.06.2013

KAD KAHWIN ROZITA CHE WAN & ZAIN SAIDIN SANGAT EKSKLUSIF

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO


Read More...

Bagi peminat SnK baca ni

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO





It turns out that there are more differences between Attack on Titan creator Hajime Isayama andGundam creator Yoshiyuki "Kill 'Em All" Tomino than just the use of "pornographic" violence. Unlike old Minagoroshi no Tomino, Isayama is reluctant to slaughter his cast.

In an interview with White-Screen.jp, Isayama has said that he's been evolving his manga, with new elements being added.
However, one of the more substantial changes to the series' direction is that he was abandoned plans for an audience traumatizing ending.  He had been thinking about something along the lines of the Frank Darabont adaptation Stephen King's The Mist, but response to the series, and especially his anime adaptation has left him unable take that path, and a bit lost. With all the support that the series has received, he didn't want to slam the fans with a traumatic conclusion.

Isayama can certainly empathize with fans. As bit of an otaku, he touches on his appreciation of Jojo's Bizarre Adventure and Muv-Luvduring the course of the interview


Bagi peminat SnK baca ni 
Read More...

banjir di Kelantan mula susut

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO


KOTA BHARU - Jumlah mangsa banjir di Kelantan sehingga pukul 9 malam ini semakin berkurangan iaitu seramai 1,762 orang berbanding 2,381 orang pada petang ini berikutan keadaan cuaca yang semakin baik.
   
Menurut portal rasmi kerajaan negeri, semua pusat pemindahan di jajahan Kuala Krai telah pun ditutup berikutan 407 orang yang ditempatkan di beberapa pusat pemindahan telah dibenarkan pulang.
   
Jajahan Pasir Mas iaitu di Rantau Panjang yang merupakan jumlah tertinggi mangsa dipindahkan telah berkurangan iaitu seramai 1,638 orang berbanding 1,696 orang pada sebelah petang.
    
Di Pasir Puteh, seramai 63 orang masih berada di dua pusat pemindahan iaitu di Gong Datok dan Bukit Awang yang membabitkan sebanyak 19 buah keluarga.
   
Sementara itu, di Machang seramai 41 orang masih ditempatkan di dua pusat pemindahan iaitu di Labok dan Pulai Chondong yang melibatkan 12 buah keluarga.

Jajahan Tanah Merah masih mengekalkan jumlah mangsa banjir iaitu seramai 20 orang di satu pusat pemindahan di Ulu Kusial yang membabitkan empat keluarga.
   
Keadaan cuaca yang baik sejak semalam menyebabkan keadaan paras air sungai semakin surut namun di Sungai Golok di Rantau Panjang masih melepasi paras bahaya iaitu 10.26 meter (bahaya 9 meter). Paras air sungai berkenaan dilaporkan surut secara perlahan.
   
Tiada jalan utama ditutup dan tiada kemalangan jiwa dilaporkan akibat banjir di Kelantan dan keadaan cuaca pada malam ini juga adalah baik



http://www.sinarharian.com.my/mangsa-banjir-di-kelantan-mula-susut-1.228139


Semoga sabar
Read More...

Malaysia ucap takziah

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO



KUALA LUMPUR - Kerajaan dan rakyat Malaysia hari ini menyampaikan ucapan simpati mendalam serta takziah kepada kerajaan dan rakyat Afrika Selatan atas kematian bekas presiden Nelson Mandela.
    
Kenyataan yang dikeluarkan Kementerian Luar berhubung kematian Mandela berkata kematian bekas presiden itu bukan sahaja suatu kehilangan besar bagi Afrika Selatan dan benua Afrika, tetapi juga dunia.
    
"Pemergian mendiang presiden Nelson Mandela akan amat dirasai kerana pengaruh dan sumbangan beliau dalam perjuangan menuntut hak-hak kesaksamaan, kemanusiaan dan keamanan.
    
"Kekuatan sikap, ketabahan dan kualiti kepimpinan yang beliau miliki menepati cabaran yang dihadapi Afrika Selatan dalam perjuangan menentang rejim aparteid dan menuntut kemerdekaan," kata kenyataan itu.
    
Katanya kerajaan dan rakyat Malaysia juga menyampaikan perasaan simpati yang mendalam kepada keluarga mendiang Mandela atas kehilangan anggota keluarga tersayang.

"Seluruh rakyat Malaysia berharap keluarga mendiang Mandela dan rakyat Republik Afrika Selatan akan memperoleh kekuatan dalam menghadapi saat-saat memilukan ini," kata kenyataan itu.
    
Menurut kenyataan itu, Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Dr Maximus Ongkili akan mewakili kerajaan Malaysia untuk memberi penghormatan terakhir kepada Mandela.
    
Mandela, 95, meninggal dunia di kediamannya di Johannesburg pada Khamis malam setelah bergelut dengan jangkitan paru-paru sejak sekian lama.
    
Dalam penghormatan beliau kepada Mandela, pengerusi Yayasan Pergerakan Kesederhanaan Global Tan Sri Razali Ismail berkata bekas presiden itu akan menjadi sumber ilham yang amat bernilai kepada dunia.
    
"Mandela meninggalkan satu legasi tentang kebebasan, kesaksamaan dan perdamaian yang tiada tolok bandingnya melalui pendirian beliau yang begitu komited terhadap prinsip-prinsip demokrasi dan keadilan sosial, bukan sahaja di negaranya, tetapi juga melepasi sempadan negara itu," katanya dalam satu kenyataan.

Razali berkata Mandela, yang lebih suka dikenali sebagai Madiba, berjuang tanpa mengenal erti jemu untuk menunjukkan betapa optimisme rasional, kesediaan memberi kemaafan dan sikap tidak berdendam, boleh menjadi alat penting dalam menamatkan penindasan dan kekejaman.
    
"GMM ingin mengenang Nelson Mandela, yang melalui kekuatan semangat, keazaman dan sikap pengasihnya, berjaya mengubah dunia menjadi lebih baik dan terus menjadi sumber inspirasi yang tiada penghujungnya kepada kerajaan Afrika Selatan untuk beberapa generasi akan datang," katanya.
    
Sementara itu, Gerakan juga menyampaikan ucapan takziah kepada kerajaan dan rakyat Afrika Selatan atas pemergian Mandela.
    
"Nelson Mandela adalah seorang pemimpin ulung dan tidak syak lagi merupakan antara negawarawan terbilang pada zaman kita.
    
"Perjuangan beliau yang penuh dengan keberanian dan merangsangkan semangat dalam menentang rasisme, kemiskinan dan ketidaksamarataan secara berinstitusi serta usahanya memupuk perdamaian kaum, akan sentiasa dikenang oleh masyarakat dunia ketika ini dan beberapa generasi akan datang," kata presiden parti itu Datuk Mah Siew Keong dalam kenyataannya.




http://www.sinarharian.com.my/nasional/malaysia-ucap-takziah-kematian-mandela-1.228127



Takziah sekali lagi

Read More...

gas Ammonia dari kilang bocor

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO


PASIR PUTEH - Penduduk yang tinggal berhampiran kilang ais batu di Semerak di sini disahkan selamat daripada masalah kebocoran gas ammonia yang mengalami kebocoran dari kilang berkenaan, hari ini.
   
Ketua Balai Bomba dan Penyelamat, Pasir Puteh, Wan Baijuri Wan Hasaan berkata, sembilan pasukan Unit Bahan berbhaya (Hazmat) yang diketuai Pegawai Kanan 2, Mohd Azlan Zainal dari Jabatan Bomba dan Penyelamat Kota Bharu mengesahkan demikian selepas membuat pemeriksaan selama setengah jam ke kilang berkenaan mulai pukul 4.20 petang ini.
   
"Ia hanya mengalami tahap bacaan 5ppm tidak memberi kesan kepada penduduk yang tinggal di kawasan sekitar kilang itu," katanya kepada pemberita ketika ditemui di tempat kejadian, hari ini.
   
Kebocoran itu menimbulkan kemarahan penduduk yang tinggal di kawasan berhampiran, setelah menghidu bau kebocoran gas berkenaan pada pukul 11 pagi tadi.
   
Bagaimanapun, anggota polis yang tiba di kawasan itu berjaya mententeramkan penduduk dan menghubungi pasukan Bomba dan Penyelamat Pasir Puteh untuk tindakan lanjut.
 
Wan Baijuri berkata, kebocoran itu berlaku ketika pihak kilang berkenaan cuba membaik pulih sistem paip untuk membekalkan gas bagi menghasilkan lebih 1,000 kiub ais batu sehari.
   
Beliau berkata bagaimanapun pihak kilang sudah pun berjaya menghentikan kebocoran itu pada pukul 3.30 petang.
   
Seseorang yang menghidu gas itu secara berlebihan akan merasa pening dan muntah dan jika tidak diberi rawatan segera ia boleh membawa maut. 


http://www.sinarharian.com.my/panik-gas-ammonia-dari-kilang-bocor-1.228138
Read More...

Tiga Lamborghini hangus

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO

Tiga Lamborghini hangus di lebuh raya


SEREMBAN - Tiga kereta Lamborghini hangus terbakar dalam kemalangan di Kilometer 259 Lebuh Raya Utara-Selatan (Plus) dekat Seremban, pagi tadi.
 
Menurut sumber, kemalangan melibatkan kereta milik warga Singapura yang sedang berkonvoi dari negara itu ke Kuala Lumpur.

Dalam kejadian kira-kira jam 9.57 pagi itu, kereta ketiga daripada lima kenderaan itu dipercayai terbabas dan melanggar pembahagi jalan di lebuh raya sehingga menyebabkan dua kereta di belakang merempuh kereta itu.
 
Akibat rempuhan itu, berlaku kebakaran melibatkan ketiga-tiga kereta itu.

Sementara itu, memetik laporan portal tempatan, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Sembilan, Norazam Khamis berkata, dua jentera bersama 14 anggota tiba kira-kira tujuh minit kemudian, tetapi tiga kenderaan terbabit hangus terbakar.
Bagaimanapun, katanya semua pemandu dan penumpang sempat menyelamatkan diri.


http://www.sinarharian.com.my/tiga-lamborghini-hangus-di-lebuh-raya-1.227995




Ni kira kemalangan yang paling mahal... Apa apa pun takziah la buat mangsa mangsa...

Read More...

12.05.2013

Nelson Mandela Meninggal Dunia

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO

Presiden kulit hitam pertama Afrika Selatan dan ikon anti- apartheid, Nelson Mandela telah meninggal dunia malam tadi pada usia 95 tahun,  setelah 3 bulan berada dihospital menjalani rawatan perubatan kerana jangkitan paru-paru.

Nelson Mandela, 1990


Nelson Rolihlahla Mandela lahir di MvezoAfrika Selatanpada 18 Julai 1918. Menjawat jawatan sebagai Presiden Afrika Selatan dari tahun 1994 sampai 1999. Beliau adalah orang Afrika Selatan berkulit hitam pertama yang dipilih memegang jawatan tersebut. SemasaPemerintahannya beliau fokus untuk menghapuskan pengaruh apartheid melalui pembenterasan rasisme dan kemiskinan. Beliau adalah Pemenang Hadiah Nobel Keamanan tahun 1993. 

Pada 1962, beliau ditahan dan dituduh melakukan sabotaj dan bersekongkol menggulingkan pemerintahan, dan dihukum penjara seumur hidup selama 27 tahun. Bermula di Pulau Robben, kemudian di Penjara Pollsmoor dan akhirnya di Penjara Victor Verster. Beliau akhirnya dibebaskan pada tahun 1990.







Takziah buat keluarga mendiang 


Read More...

Asas tangani akses anak-anak kepada pornografi

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PERMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, ASSALAMULAIKUM HELLO


KEJADIAN anak lelaki berusia 11 tahun dilaporkan melakukan aksi seksual ke atas kanak-kanak perempuan berusia 6 tahun minggu ini amat meluluhkan perasaan kita.

Apatah lagi, hanya baru dua bulan lepas kita masih belum lagi pulih daripada mendengar berita dua beradik lelaki, masing-masing di tahun 2 dan 4, memaksa rakan mereka yang baru memasuki alam persekolahan iaitu di tahun 1, melakukan seks oral, setelah kanak-kanak lelaki itu menonton aksi sedemikian di laman web lucah di komputer. Amat mengejutkan juga bahawa komputer yang digunakan adalah di makmal komputer sekolah.

Ini turut mengguris parut luka lama mengingati satu kes yang mendapat perhatian ramai di tahun 2001, di mana dilaporkan dua pelajar lelaki sekolah rendah dijumpai melakukan aksi oral seks, dan mereka menceritakan kepada guru bahawa aksi tersebut ditiru daripada sebuah video lucah yang ditonton bersama-sama ibu bapa.

Di mana silap kita?

Terdapat banyak peringkat di mana kita harus memeriksa kembali banyak perkara termasuk sistem pendidikan kita dan ia memerlukan kertas kerja yang panjang. Dalam kesempatan terhad ini, biarlah kita mulakan dengan peranan yang paling penting dan paling mengakar umbi; iaitu peranan ibu bapa.

Prinsip asas tarbiah anak-anak

Menurut kes-kes yang dibentangkan, adalah jelas anak-anak di peringkat sekolah rendah mudah meniru apa yang mereka lihat. Kalau dahulu, televisyen menjadi sumber utama, diikuti dengan lambakan cakera padat (CD) lucah, kini akses melalui talian internet dan telefon pintar menjadi satu sumber yang teramat sukar dikawal.

Klip-klip video pendek melalui laman perkongsian video hiburan seperti Youtube atau Metacafe menjadi rujukan anak-anak. Tambahan pula dengan teknologi terkini melalui perisian Android di telefon pintar, ‘tablet’ atau ‘iPad’, memudahkan aplikasi ini dicapai dengan segera.

Dengan perkembangan di atas, yang juga memudahkan orang dewasa mengakses lebih banyak portal berunsur hiburan, adalah penting bagi ibu bapa menghayati kembali prinsip pendidikan atau tarbiyah kepada diri sendiri.

A) Menapis apa yang ditonton – menjauhi zina mata

Ibu bapa harus mengetahui bahawa terdapat apa yang dikatakan sebagai zina mata atau melihat kepada sesuatu yang berunsurkan maksiat. Zina mata atau “Lahadhat” bukan hanya sekadar memandang, malah diikuti dengan pandangan selanjutnya.

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh al-Tirmidhi dan Ahmad, Rasulullah SAW telah bersabda kepada Saidina Ali yang bermaksud:

”Wahai Ali, janganlah kamu mengikuti pandangan yang pertama (terhadap wanita yang bukan mahram) dengan pandangan yang seterusnya, kerana sesungguhnya pandangan pertama itu bagi kamu (diharuskan), tetapi kamu dilarang daripada pandangan yang kedua (iaitu terus memandang kepada wanita yang bukan mahram sehingga boleh menimbulkan syahwat)”.

Di dalam hadis yang lain, diriwayatkan oleh Muslim, Rasulullah SAW bersabda:

“Seorang lelaki tidak boleh melihat aurat lelaki lain, dan begitu juga perempuan tidak boleh melihat aurat perempuan lain, dan tidak boleh seorang lelaki bercampur dengan lelaki lain dalam satu selimut, dan begitu juga perempuan dengan perempuan yang lain bercampur dalam satu selimut.”

Soft pornography dan hard pornography

Ibu bapa dalam hal ini perlu maklum bahawa sebarang bentuk pornografi, yang ditakrifkan sebagai “sebarang bahan yang memaparkan secara jelas alat kelamin atau perlakuan seksual, bagi membangkitkan nafsu syahwat” adalah HARAM.

Budaya Barat cuba mengkategorikan pornografi kepada bentuk soft pornography dan hard pornography sebagai kriteria pengkelasan untuk filem-filem tontonan umum dan untuk tontonan mereka di bawah umur, tetapi bagi kita umat Islam, kedua-dua bentuk itu adalah haram sama sekali.

Hard pornography adalah naskah filem atau klip atau majalah (juga komik) yang secara terang-terangan menggambarkan aksi seksual atau alat kelamin secara nyata.

Yang lebih bermaharajalela di kotak televisyen kita ialah soft pornography  atau aksi memberahikan yang boleh membangkitkan nafsu syahwat.

Kategori kedua ini walaupun tidak menunjukkan secara nyata aksi hubungan seksual, tetapi ia turut bertujuan membangkit nafsu syahwat melalui iklan-iklan oleh model yang berpakaian separuh bogel dan video-video  klip hiburan yang memaparkan aksi tarian yang menghairahkan.

Saya tidak segan silu mengatakan sebahagian filem-filem tempatan kita dan sesetengah rancangan drama tempatan sudah pun memasuki kategori soft pornography, dan jika tidak dibendung, ia menjadi sesuatu yang diterima norma masyarakat.

Sekiranya ibu bapa dapat mengawal disiplin diri dengan ketat untuk tidak menonton perkara-perkara ini, dan menjadikan rumah kita kawasan larangan dari kemasukan bahan-bahan ini, sebagai contoh mengawal rancangan TV yang kita sendiri tidak wajar tonton, dan tidak membeli CD atau VCD hiburan berbentuk sedemikian, insya ALLAH sekurang-kurangnya anak kita tidak terdedah kepada bahaya sedemikian di dalam rumah kita sendiri.

Ingatlah, anak-anak kita masih muda dan umpama tunas yang perlu dijaga sebaiknya. Kajian telah membuktikan bahawa akses kepada bahan pornografi ini membentuk jiwa anak-anak ke arah ketagihan kepada menonton dan seterusnya perlakuan seksual itu sendiri.

Dari sudut perubatan, ketagihan seks mengganggu fungsi otak frontal. Otak frontal berperanan dalam membentuk kemahiran mereka menghujah (reasoning) dan memberi rasional sesuatu perkara, keupayaan menetapkan sesuatu matlamat diri, dan disiplin diri yang tinggi.

Dari segi kejiwaan, anak-anak ini dibelenggu rasa bersalah dan jiwa merasa kacau, tetapi mereka tetap ketagihan. Mereka belum kuat untuk menepis imej-imej yang sentiasa menghantui mereka.

Maka kasihanilah anak-anak kita. Bentuklah disiplin diri yang tinggi dalam diri kita ini untuk menjauhi dosa mata, yang bukan sahaja mendatangkan dosa pada kita malah berupaya menghancurkan masa depan anak-anak.

B) Asas didikan anak-anak menurut ajaran Islam

Setiap ibu bapa harus membekalkan diri dengan ilmu pendidikan anak-anak mengikut acuan Islam yang sebenarnya. Islam menentukan adanya dosa dan pahala. Bahkan taklif itu adalah ke atas orang dewasa yang telah baligh.

Acuan peradaban Barat sebaliknya menetapkan sesuatu perkara benar atau salah mengikut umur, anehnya filem 18 SX itu halal untuk dewasa. Bagaimana boleh perkara haram yang dinikmati oleh orang dewasa dapat dikekang daripada sampai kepada anak-anak?

Antara rujukan pendidikan anak-anak yang terbaik ialah buku bertajuk Tarbiyatul Aulad karangan Ustaz Abdullah Nasih Ulwan. Berdasarkan Al Quran dan hadis Rasulullah SAW, beliau menggariskan empat asas pembentukan iman dalam mendidik anak-anak:

1) Memulakan pengenalan anak dengan kalimat “Laa Ilaaha Illallah”

Berdasarkan hadis diriwayatkan oleh Al-Hakim daripada Ibn Abbas r.a bahawasanya Rasulullah SAW bersabda: “Mulakan pengenalan kalimat “Laa Ilaaha Illallah” kepada anak-anak kamu.”

Rahsianya ialah supaya kalimat tauhid itu, serta syiar kemasukannya dalam Islam, adalah yang awal mengetuk pintu telinga, yang mula-mula dilafazkan oleh lisan dan yang mula-mula difahami perkataan”.

2) Mengenalkannya pada masa dia mula berakal akan hukum halal dan haram

Sebagaimana yang diriwayatkan oleh Ibn Jarir dan Ibn Munzir daripada Hadis ibn Abbas bahawasanya Rasulullah SAW bersabda:

“Bekerjalah dengan taat kepada Allah, dan jauhilah maksiat-maksiat terhadap ALLAH, dan suruhlah anak-anak kamu supaya menurut perintah dan menjauhi larangan, maka itulah pemeliharaan diri kamu dan diri mereka daripada api neraka.”

3) Menyuruhnya mula beribadat sejak berusia 7 tahun, sebagaimana riwayat Al-Hakim dan Abu Daud drpd Ibn Amru bin Al-Ash bahawasanya Rasulullah SAW pernah bersabda:

“Suruhlah anak-anak kamu bersembahyang pada usia 7 tahun, dan pukullah dia kerana tidak bersembahyang pada usia 10 tahun, dan pisahkan mereka dari tempat tidur.”

4) Mendidiknya supaya mencintai Rasulullah SAW dan mencintai keluarga Rasulullah SAW, serta membiasakan diri dengan membaca Al-Quran, sebagaimana riwayat at-Thabarani drpda Ali bin Abu Thalib karamallahuwajhah, bahawasanya Rasulullah SAW pernah bersabda :

Ajarkanlah anak-anak kamu 3 perkara: Mencintai Nabi kamu, mencintai keluarganya serta membaca Al-Quran. Sebab para pembaca Al-Quran berada di sisi Arasy Allah bersama-sama para anbiya’Nya dan ashfiya’Nya pada hari yang tiada naungan melainkan naungan Allah saja.”

Saya sebenarnya tertarik kepada poin 2 yang menjadikan mengenalkan hukum halal haram kepada anak-anak suatu asas penting dalam pendidikan mereka.

Ini kerana acapkali saya mendengar pendapat yang mengatakan perkara haram dan perkara dosa tidak perlu diperkenalkan awal kepada anak-anak.

Kepincangan ini kita dapati melahirkan ramai ibu bapa yang mendidik anak-anak darihal solat dan puasa, tetapi tidak mengambil berat darihal perkara yang dikategorikan sebagai haram seperti melihat pelakon berpakaian seksi dari filem-filem, meniru perlakuan tersebut, aspek pakaian dan adab pergaulan lelaki dan wanita yang sewajarnya ditanam awal sejak dari kecil, walaupun taklif dosa belum jatuh kepada anak-anak.

Cuba kita lihat ketelitian ulama terdahulu dalam pendidikan anak-anak mereka:

Al-Jahizh telah meriwayatkan bahwasanya ketika ‘Uqbah bin Abi Sufyan menyerahkan anaknya kepada seorang guru, ia mengatakan,

“Hendaklah yang pertama kali Engkau lakukan untuk memperbaiki anakku adalah memperbaiki dirimu sendiri, karena penglihatan mata mereka adalah tertumpu pada penglihatanmu; apa yang baik pada mereka adalah apa  yang menurutmu dianggap baik, dan yang jelek pada mereka adalah apa yang menurutmu dianggap jelek.

Ajarkanlah kepada mereka biografi orang-orang bijak dan akhlak orang-orang berbudi; ancamlah mereka dengan diriku dan didiklah mereka tanpa membandingkan diriku; jadilah engkau seorang doktor yang tidak memberikan ubat sampai mengetahui penyakit yang diderita; janganlah engkau membatasi dirinya hanya kepada sesuatu yang tidak bisa aku lakukan, kerana sesungguhnya aku telah mempercayakan sepenuhnya akan anakku.” (Tarbiyatul Aulad fil Islam, Abdullah Nasih Ulwan)

C) Ibu bapa menguasai teknologi terkini dan menjadi lebih pintar berbanding gajet pintar

Saya pernah mendengar maklum balas seorang pembaca yang mengatakan, “ajar sahaja anak-anak kita al- Quran, nescaya selamat”. Saya merasakan ibu bapa perlu ilmu yang lebih luas dalam membentuk kemahiran pendidikan anak-anak di zaman ini.

Ibu bapa perlu terkedepan dalam mengetahui perkembangan teknologi atau sekurang-kurangnya mempunyai tahap pengetahuan yang sama dengan anak-anak. Jangan terlalu ketinggalan lantaran kita memandang negatif kemajuan teknologi. Seperti pisau, kemajuan teknologi ada sisi baik dan ada sisi buruknya.

Sebuah kajian di Indonesia pada tahun 2008 menyiarkan fakta bahawa 67% dari responden kanak-kanak telah pun terdedah kepada bahan pornografi melalui internet, permainan komputer dan komik.

Sebahagian besar dapat mengakses kepada bahan-bahan tersebut daripada gajet pintar yang dihadiahkan oleh ibu bapa, kebanyakannya sebagai simbol prestij.

Ibu bapa mungkin perlu mengkaji semula hadiah yang sesuai kepada anak-anak, kerana telefon pintar, atau Ipad yang tidak dibekalkan dengan talian internet, masih boleh digunakan oleh mereka tanpa pengawasan kita di premis-premis yang menyediakan wifi percuma.

Timbanglah buruk baik penggunaannya dan tidak perlu kita tertekan dengan orang lain yang menjadikannya sebagai satu lagi status masyarakat.

Saya tidak menafikan anak-anak remaja kini terpaksa melakukan tugasan yang memerlukan penggunaan internet, maka untuk mengharamkan penggunaan internet dan laman sosial adalah sama sekali tidak munasabah.

Saya mencadangkan beberapa perkara yang dapat kita lakukan bagi memantau anak-anak:

1. Meletakkan komputer di kawasan awam seperti ruangan keluarga, bukan di bilik anak-anak. Mudah untuk kita mengawasi. Kurangnya privasi di ruangan ini menghalang anak-anak meneroka terlalu lama, laman-laman web yang mencurigakan, sekiranya mereka terserempak dengannya.

2. Mengadakan akaun untuk setiap anak-anak dan menghadkan penggunaan mereka selama dua atau tiga jam bergantung kepada umur mereka. Bagi anak-anak saya, mereka dibenarkan mempunyai kata laluan sendiri, tetapi masa penggunaan komputer telah saya tetapkan.

3. Menggunakan ‘software’ penapisan laman web seperti Net Nannyyang boleh digunakan bagi menghalang anak-anak mengakses laman web lucah dan banyak lagi laman picisan hiburan. Harga ‘software’ ini dalam lingkungan RM100-200 setahun tetapi pelaburan yang berbaloi mengambil kira kemajuan teknologi yang tak dapat dielakkan.

4. Pengawasan dan pencegahan amat penting untuk anak-anak. Sehubungan itu saya berterus terang dengan anak-anak sebagai ibu dan ‘admin’ saya berhak meneliti sejarah penggunaan komputer mereka. Dari semasa ke semasa saya akan buat pemeriksaan mengejut untuk melihat laman yang telah mereka akses.

5. Bagi telefon pintar dan iPad, sebolehnya adakan kata laluan, dan awasi penggunaan Youtube yang digemari anak-anak. Adakalanya, filem-filem yang berunsur pornografi telah dimuat naik ke dalam Youtube sepenuhnya.

6. Akhir kata, banyakkan berdoa agar ALLAH memelihara anak-anak kita dalam keadaan di mana kita tidak berupaya mengawasi mereka seperti di luar rumah. Kepada ALLAH kita bertawakkal selepas kita berusaha.

Ibu bapa perlu sedar bahawa anak-anak memerhatikan kita.

Kelekaan kita dengan gajet pintar juga mungkin memberi mesej yang salah kepada mereka, bahawa berlama-lamaan dengan gajet adalah sesuatu yang penting dalam kehidupan, dan bukannya berinteraksi sesama sendiri. Sebaiknya perlakuan kita menjadi suatu contoh yang diteladani dan diingati anak-anak kita seberapa lama yang boleh.

Cuba lihat bagaimana Ibn Abbas meriwayatkan melalui Imam Bukhari di mana beliau mengingati contoh baik yang ditunjukkan sewaktu usianya masih kecil:

“Aku bermalam di rumah bibiku, Maimunah dan melihat Rasulullah SAW bangun. Setelah berada pada sebahagian malam, beliau bangun dan berwudhu ringan dengan air dari dalam kantung kulit yang digantung di dinding kamarnya. Setelah itu, beliau pun mengerjakan solat malam. Aku pun ikut bangun dan berwudhu dari tempat air yang digunakan oleh beliau. Kemudian aku berdiri solat di samping kiri beliau, lalu beliau memindahkanku ke samping kanannya…”




http://www.sinarharian.com.my/karya/pendapat/asas-tangani-akses-anak-anak-kepada-pornografi-1.227350


PROF MADYA DR RAFIDAH HANIM MOKHTAR
4 Disember 2013

Read More...