12.25.2015

DEATH OF FRIENDSTER..

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..



Friendster adalah pelopor social networking dengan dilancarkan pada Mac 2002 berasal dari gabungan Friends + Napster. Pada 2003 Friendster terus berkembang dan di Malaysia pada 2004 Friendster mendapat smbutan hangat. Friendster menjadi social media pertama yg mencecah komuniti sejuta meskipun social media seperti Myspace pada 2004 dikatakan lebih banyak page view.
Pada 2003, google nak membeli Friendster dengan harga pembukaan $30 juta namun friendster menolak terus kerana mahu pengguna mereka lebih kekal privacy berbanding google yg tak cukup telus dalam isu menjaga privasi. Dasar friendster ini telah ditiru blackberry yg benar benar tegas dalam isu pemilikan persendirian / private. Sebab tu banyak negara dan agensi kerajaan menggunakan blackberry untuk tugasan rasmi. Namun ia dianggap salah satu kesilapan terbesar friendster yg mungkin boleh mendapat harga 2 kali ganda jika negotiation diteruskan.
Namun dengan perkembangan Facebook pada 2004, google tidak ada minat lagi nak membida Friendster selepas reputasi facebook yg dianalisis oleh pakar google sebagai akan menjadi fenomena.
Pada 2005 Friendster dikatakan telah berkurangan pengaruh di USA. Dan pada 2006, boleh dikatakan Friendster telah 'mati' di USA. Produk Kanada ini bagaimanapun masih digunakan meluas di Asia terutama Asia Tenggara pada 2006.
Pada era friendster dulu , adalah zaman remaja mula berjinak jinak dengan dunia mencari hostpot dan budaya starbuck mula berkembang sebab masa tu mana ada mamak Dan kedai Tomyam berwifi. Di universiti atau kolej, para student akan berkumpul ramai ramai di hostpot area dan layan friendster sambil belajar dan buat assignment.
Pelajar Universiti dan kolej antara golongan yg menjadi addict kepada friendster. Di Malaysia, remaja akan menghabiskan masa di cyber cafe hanya kerana Friendster dan Myspace. Dengan feature yg lebih personalize seperti plug in media player seperti dengar lagu dan penukaran layout, friendster sangat disenangi dan boleh customize.
Masa ni , tak ada status dan komen yg terlalu merapu sebab user adalah sedikit dan masa berfriendster amat terhad. Jarang remaja yg ada kemampuan membeli gadget dan hanheld devices seperti sekarang. Cuma dibawah 5% budak 10 tahun ada friendster dan ini menyebabkan kes komen tak matang sedikit. Cuma sedikit pak cik mak cik yg ada friendster. Komuniti social media zaman Friendster ada kelas tersendiri. Cuma gambar terbaik yg diupload kerana ia bukan lah few second work macam sekarang. Dulu sedikit saja yg ada handheld yg boleh direct ke friendster. Machine utama adalah laptop atau PC. Jadi kerja upload gambar adalah dari hanphone transfer ke laptop menerusi memory card reader 15 hengget. Atau masuk pendrive dan upload di CC atau laptop member.
Kita boleh view sapa yg usha profile kita dan senyum sampai ke bibir kalau ex kita pun usha. Cehhh....
Pada 2007 , Facebook mula mendominasi Malaysia dan dan pada 2008 ramai rakan sebaya mulai mempengaruhi kita untuk beralih ke fb. Namun sebagai macai tegar Friendster kita akan cakap, tak nak la FB, susah, friendster lagi best ramai member. Pada 2008 baru kita semakin menerima pelawaan bertukar ke fb dan friendster kita semakin sunyi dan paling bosan bila orang yg kita selalu usha pun dan berfb. Lepak dimeja , geng fb mulai mencari downline dengan testimoni beramai ramai. Pada 2010, friendster merosot teruk penggunaan di dunia termasuk Malaysia. Pengguna friendster memang ramai masih di Asia Tenggara masa tu.
Statistik
2009 - 11+ juta users
2010 - 8.2 juta users
Satu angka mendadak dan kesan daripada semakin ramai ke fb, kita kehilangan komuniti di friendster dan pada 2010 juga friendster hampir mati di Malaysia. FB berterusan mengupdate feature dan intergrasi dengan apps lain dan friendster gagal bersaing
Pada 2011, usahawan Malaysia, Vincent Tan (MOL) telah membeli Friendster dengan nilai sekitar $26 juta untuk menjadi media sosial kepada gamers. Vincent Tan team mengumumkan akan menukar Friendster kepada komuniti gaming daripada yg sedia ada. Mereka menyatakan, mereka tak mahu menyaingi fb tetapi mahu melengkapkan FB.
Pada 2011 Friendster telah mendelete semua gambar dan profile ditukar kepada avatar tertentu. Ramai yang tak alert dan tak tahu seta kecewa dengan tindakan friendster yang tak berusaha mencari alternatif memulangkan gambar ke email atau notis hebahan yg lebih baik.
Jadi pengguna friendster still boleh log in menggunakan username dan password lama tetapi sangat kecewa bila profile menjadi kartun. Pada 14 June 2015, friendster lenyap terus.
Bersemadilah sebuah kuasa media sosial pada 2011.
Tq friendster sebab menjadi sebahagian daripada zaman remaja kami. Dan saya tetap kecewa bila gambar saya terutama yg ketika konvo hilang macam tu. Dah lah hdd laptop lama saya dah hancur. Tak lupa juga gambar dengan Mas Idayu..
Ingat tak layout terakhir atau favourite anda dan apa status terakhir anda ?
Read More...

12.11.2015

Pencarian Blog Terkemas 2015 !

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..
Hi Guys! Om buat lagi segmen. Nak tahu Apa yang lain? Mari kita check apa yang lain.

Click Gambar untuk Join Tau!!

Pencarian Blog Terkemas 2015 aku adakan untuk mencari blog yang paling paling sangat kemas. Kemas dan cantik, sedap mata memandang bila jengah belog korang. Sambil sambil tu boleh promote belog korang dan juga blogwalking sesama blogger.


Haaa apa tunggu lagi, jom join. Hadiah adalah rahsia, Goodluck!

Read More...

12.10.2015

3 PEMILIK KAPAL TERBANG TAMPIL MENGAKU

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..

DARI SIAKAPKELI.COM

Berikutan notis yang dikeluarkan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) mengenai tiga buah kapal terbang yang tersadai di KLIA, hari ini pemilik ketiga-tiga kapal terbang berkenaan telah tampil membuat mengaku kapal terbang berkenaan milik mereka.

Memetik laporan The Star, Ketua Pegawai Eksekutif Swift Air Cargo, Kapten Blue Peterson, berkata tiga buah pesawat itu sememangnya milik mereka sejak 8 Jun tahun ini.

"MAHB tahu tentang perkara ini kerana kami sudah sering berhubung dengan mereka berkenaan pesawat tersebut.

"MAHB bagaimanapun enggan membuat pengesahan pemilikan pesawat berkenaan kepada kami walaupun kami memiliki dan telah menyerahkan semua dokumen yang diperlukan, termasuk resit pembelian," katanya.

Syarikat peguam Syed Ibrahim & Co yang di wakili peguam Syed Amir Ibrahim telah menjadi saksi prosedur dokumentasi dengan mengakui kebenaran dakwaan Peterson itu.

Peterson menjelaskan bahawa pihaknya kini dalam proses menanti panggilan perjumpaan daripada MAHB untuk menyerahkan lebih banyak dokumen berkaitan pemilikan tiga pesawat berkenaan.

Namun mereka dikejutkan dengan penyiaran notis yang meminta pemilik datang menuntut pesawat tersebut.

Swift Air Cargo buat masa ini dikenali sebagai Splunk n’ Dash Sdn Bhd, sementara menanti kelulusan perubahan nama itu daripada Jabatan Penerbangan Awam Malaysia dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia.

Kegagalan berbuat demikian akan menyebabkan kesemua pesawat itu dijual atau dilupuskan. 





Read More...

QUOTES FOR TO DAY

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..

Oh! Media's photo.


CREDIT PIC FROM OHMEDIA










Read More...

ADA WAJAH LAIN DI GAMBAR MONA LISA

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..

SUMBER DARI ASTROAWANI.COM



GAMBAR DARI GOOGLE..

IMEJ sebuah potret telah dijumpai di bawah lukisan asal Mona Lisa dengan menggunakan teknologi pantulan cahaya, menurut seorang saintis Perancis
Pascal Cotte menyatakan beliau telah menggunakan teknologi tersebut selama 10 tahun untuk menganalisis potret Mona Lisa.

Beliau berkata terdapat satu lagi potret yang tersembunyi di bawah permukaan karya Leonardo da Vinci yang paling terkenal itu.

Cotte, yang diberi kebenaran oleh Muzium Louvre di Paris untuk mengakses potret Mona Lisa pada tahun 2004, telah menggunakan teknik yang dikenali sebagai Layer Amplification Method (LAM) untuk analisis itu.

Teknik ini melibatkan projeksi siri cahaya pada lukisan. Sebuah kamera kemudiannya akan mengukur pantulan cahaya, dan dari pantulan tersebut pembinaan semula potret di sebalik Mona Lisa dapat dilakukan.

Pembinaan semula imej memaparkan seorang gadis lain yang duduk dalam posisi mirip Mona Lisa.

Teori baru?

Leonardo da Vinci dipercayai menyiapkan potret Mona Lisa di antara tahun 1503 dan 1517 sambil berkarya di Florence dan kemudiannya di Perancis.

Debat tentang siapakah Mona Lisa yang sebenar sudah lama berlangsung namun teori yang paling luas diterima pakai ialah beliau merupakan Lisa Gherardini, isteri kepada pedagang sutera Florentina.

Namun Cotte mendakwa penemuannya kembali mencabar teori tersebut. Dia percaya potret wanita yang dibina semula melalui kajian beliau itu merupakan “Lisa” yang sebenar bagi Leonardo da Vinci dan potret Mona Lisa yang dikenali ramai selama 500 tahun itu, sebenarnya wanita lain.

Pendapat pakar

“Memang satu kebiasaan bagi seorang pelukis untuk menindih lukisan asal dengan lukisan baru jika orang yang mengupahnya meminta lukisan tersebut diubah. Jadi tidak aneh jika ada potret lain yang dijumpai di sebalik Monalisa. Namun penemuan ini perlu dianalisis dengan teliti,” ujar Will Gompertz, seorang pengarah seni.

Bagi Profesor Emeritus Sejarah Seni di Universiti Oxford, Martin Kemp, tidak mungkin wujud potret wanita lain di sebalik Mona Lisa. Yang wujud hanyalah evolusi pemikiran da Vinci sepanjang proses beliau menyiapkan potret tersebut.
Pakar sejarah seni, Andrew Graham-Dixon telah menerbitkan sebuah dokumentari bersama BBC yang berjudul The Secrets of the Mona Lisa yang turut mengambil kira kajian Cotte.

Komen Graham-Dixon, “Saya fikir ini antara kisah terbaik tahun ini. Sudah pasti pihak berkuasa di (Muzium) Louvre keberatan untuk menerima semua ini. Mereka tidak akan menamakan semula potret itu kerana itulah sebabnya — selamat tinggal Mona Lisa, dia sebenarnya wanita lain.”

Cotte mengumumkan penemuan beliau pada sidang media di Shanghai Selasa lalu.







Read More...

12.05.2015

TUNKU JALIL MANGKAT

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..

HARI INI MALAYSIA DIGEMPARKAN DENGAN BERITA YANG MENYADIHKAN, BERITA TENTANG MANGKATNYA PUTERA JOHOR IAITU TUNKU JALIL

INI SEDIKIT BINGKASAN DARI ASTRO AWANI

KUALA LUMPUR: Anakanda keempat Sultan Johor, Tunku Abdul Jalil Iskandar Ibni Sultan Ibrahim Ismail mangkat pada jam 7.11 malam Sabtu di Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru.
Tunku Abdul Jalil mangkat pada usia 25 tahun akibat kanser hati.
Menurut Pengerusi Majlis Jumaah DiRaja, Datuk Rahim Ramli waktu ziarah bermula dari jam 9 pagi sehingga 11.30 pagi Ahad, di Istana Besar Johor.
Almarhum Tunku Abdul Jalil akan dikebumikan di Makam DiRaja Jalan Mahmoodiah.
Tunku Abdul Jalil diputerakan pada 5 Julai 1990 dan merupakan Tunku Laksamana Johor.
Disahkan menghidap kanser hati tahap empat dan pernah menjalani rawatan pemindahan hati di China.
Baginda merupakan adinda kepada Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Idris Ibni Sultan Ibrahim Ismail.













Read More...

12.01.2015

Segmen December Award & School Holiday Contest

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..
Hi Guys! Segmen Monthly Award by Izzat Azhar datang lagi, tapi kali ni ada sedikit kelainan. Apa yang lain? Mari kita check apa yang lain.

Click Gambar untuk Join!!

Segmen December Award ni agak berbeza dengan previous monthly award which is November Award sebabnya, kali ni Segmen ini besertakan dengan Contest dan bila sebut contest mesti ada hadiah kan dan hadiah hadiah yang ditawarkan oleh para para sponsor boleh dikatakan agak lumayan.


Haaa kan. Banyak jugak Hadiah yang ditawarkan kan? So apa lagi. Jom join bantu member sama member. Sambil tu boleh cuba cuba nasib kan. Mana tahu kut kut melekat satu hadiah tu. Untung! So yeah, Goodluck!

Read More...

11.30.2015

Giveaway Disember 2015 Cash RM500 by Emas Putih

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM...

Hadiah :
RM100 Top Referral
RM50 x 8

Tarikh Mula : 1 Dis - 15 Dis 2015 : Tarikh Tamat


Read More...

11.18.2015

SATU PEPERIKSAAN UNTUK SEMUA

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..

SATU PEPERIKSAAN UNTUK SEMUA/ MARI BACA CERITA NI.. DIPETIK DARI FACEBOOK SAIFUL NANG..

Di sebuah planet yang tidak jauh (semestinya bukan di Malaysia),
Pada satu hari apabila seekor monyet menjadi menteri pendidikan, maka peperiksaan diubah kepada skema yang akan favour kepada golongan monyet. Subjek yang disoal seperti
- Memanjat Pokok
- Mengenali Pisang
- Memetik buah
- Mengejek orang
Maka, golongan seangkatan dengan Menteri itu akan lulus cemerlang. Maka tersisihlah kuda, lembu, ikan dan kura-kura kerana gagal teruk dalam peperiksaan itu.
Maka yang gagal ini pula mereka salurkan kepada aliran kemahiran untuk dijadikan buruh-buruh mahir kepada keluarga-keluarga monyet yang bakal menjadi tuan-tuan besar nanti.
Berusahalah golongan lembu, ikan dan kura-kura ini untuk mendapatkan kuasa menjadi Menteri Pendidikan. Setelah mereka menjadi menteri, diguballah akan mereka sistem peperiksaan dengan memperkenalkan subjek-subjek baru dan memansuhkan subjek-subjek lama. Subjek baru itu ialah
- Berenang
- Menahan nafas dalam air
- Mencari makan dalam air
- Berenang kuak lentang
Pada tahun berikutnya, keluarga-keluarga monyet semuanya gagal teruk dan kemudian dimasukkan ke aliran kemahiran pula supaya mereka boleh menjadi buruh mahir yang boleh bekerja dengan keluarga-keluarga ikan dan kura-kura tadi.
Manusia diciptakan sangat unik. Manusia diciptakan TIDAK SEMPURNA tetapi hanya boleh sempurna dengan JEMAAH / TEAM. Kekurangan upaya kita adalah kelebihan orang lain. Kelebihan kita ialah kekurangan orang lain. Bila kita dan orang lain berjalan berasingan, kita akan selama-lamanya lemah. Tetapi memang Allah jadikan manusia semuanya berlainan untuk saling lengkap melengkapi.
Tidak timbul isu satu peperiksaan boleh mengukur keupayaan seluruh manusia dengan tepat. Maka, tak perlu risau sangat kepada mereka yang tidak score UPSR tahun ini. Ingat, kita dijadikan untuk melengkapi satu sama lain. Jika tidak, maka tidaklah Allah jadikan kita ni berlainan bentuk semuanya. Ada yang bujur sirih, ada yang bulat, ada yang tinggi ada yang rendah, ada yang putih ada yang gelap, ada yang mancung ada yang penyet,
Kita perlu ingat, kita usahalah sebanyak mana untuk Si Monyet belajar berenang ia tetap tidak akan mampu berenang sehebat ikan. Di satu tebing lain, lembu dan kuda sedang pasang badan untuk menggulingkan Menteri Pendidikan yang sedang menyandang.
Ia satu perjalanan yang tidak akan habis.
Peperiksaan bukan ukuran pencapaian dan kehebatan manusia.
Kita dicipta untuk saling melengkapi.
Bukan untuk mencuba menjadi sempurna secara sendirian.
Tahniah kepada yang cemerlang dalam UPSR.
Tahniah juga kepada yang kurang cemerlang dalam UPSR. Yang diutamakan ialah akhlak.
Tak guna kumpul A banyak-banyak jika dengan emak sendiri nak dengar nasihat pun tak mahu.



BACA BEST CERITA NI..



Read More...

KELEBIHAN SOLAT FARDHU YANG KORANG KENA TAHU.

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..

Imam Muda's photo.




Read More...

APA PERANCIS BUAT TERHADAP NEGARA ALGERIA..

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..




What France did to Algeria, no longer than 60 - 80 years ago, was forgotten never mentioned swapped under the carpet... It is estimated that 1.5 million Algerian were killed by the French army and hundreds of thousands of women gave birth due to rape... A western passport doesn't make its owners blood more valuable, a life is a life.




Read More...

ONE OF THE BEST MESSAGES I HAVE EVER READ... U MUST READ..

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..

One young man went to apply for a managerial position in a big company. He passed the initial interview, and now would meet the director for the final interview.

The director discovered from his CV that the youth's academic achievements were excellent. He asked, "Did you obtain any scholarships in school?" the youth answered "no".

" Was it your father who paid for your school fees?"

"My father passed away when I was one year old, it was my mother who paid for my school fees.” he replied.

" Where did your mother work?"

"My mother worked as clothes cleaner.”

The director requested the youth to show his hands. The youth showed a pair of hands that were smooth and perfect.

" Have you ever helped your mother wash the clothes before?"

"Never, my mother always wanted me to study and read more books. Besides, my mother can wash clothes faster than me.

The director said, "I have a request. When you go home today, go and clean your mother's hands, and then see me tomorrow morning.

The youth felt that his chance of landing the job was high. When he went back home, he asked his mother to let him clean her hands. His mother felt strange, happy but with mixed feelings, she showed her hands to her son.

The youth cleaned his mother's hands slowly. His tear fell as he did that. It was the first time he noticed that his mother's hands were so wrinkled, and there were so many bruises in her hands. Some bruises were so painful that his mother winced when he touched it.

This was the first time the youth realized that it was this pair of hands that washed the clothes everyday to enable him to pay the school fees. The bruises in the mother's hands were the price that the mother had to pay for his education, his school activities and his future.

After cleaning his mother hands, the youth quietly washed all the remaining clothes for his mother.

That night, mother and son talked for a very long time.

Next morning, the youth went to the director's office.

The Dir ector noticed the tears in the youth's eyes, when he asked: "Can you tell me what have you done and learned yesterday in your house?"

The youth answered," I cleaned my mother's hand, and also finished cleaning all the remaining clothes'

“I know now what appreciation is. Without my mother, I would not be who I am today. By helping my mother, only now do I realize how difficult and tough it is to get something done on your own. And I have come to appreciate the importance and value of helping one’s family.

The director said, "This is what I am looking for in a manager. I want to recruit a person who can appreciate the help of others, a person who knows the sufferings of others to get things done, and a person who would not put money as his only goal in life.”

“You are hired.”

A child, who has been protected and habitually given whatever he wanted, would develop an "entitlement mentality" and would always put himself first. He would be ignorant of his parent's efforts. If we are this kind of protective parents, are we really showing love or are we destroying our children instead?

You can let your child live in a big house, eat a good meal, learn piano, watch on a big screen TV. But when you are cutting grass, please let them experience it. After a meal, let them wash their plates and bowls together with their brothers and sisters. It is not because you do not have money to hire a maid, but it is because you want to love them in a right way. You want them to understand, no matter how rich their parents are, one day their hair will grow gray, same as the mother of that young person. The most important thing is your child learns how to appreciate the effort and experience the difficulty and learns the ability to work with others to get things done.

Try to forward this story to as many as possible...this may change somebody's life.




GREAT STORY..




Read More...

6 TIPS UNTUK KAUM HAWA

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..

Semalam, Malaysia dikejutkan dengan pemergian menyayat hati seorang kerani sekolah yang juga merupakan seorang ibu kepada seorang anak yang baru berumur 11 bulan.

Ramai wanita diluar sana mula menjadi bimbang dengan keselamatan mereka ini kerana walaupun berada di rumah kita boleh menjadi mangsa kepada 'manusia bertopengkan syaitan' ini.

BACA: Kerani Sekolah Dirompak, Dirogol Dan Dijerut Hingga Mati, Tinggalkan Anak Kecil

Banyak lagi kes yang terjadi sebelum ini, seperti kes guru tadika dirogol, pelajar tingkatan lima mati dibunuh dan banyak lagi.

Apa yang diceritakan ini bukanlah dikaitkan dengan isu-isu ini, apa yang ditulis adalah peringatan kepada wanita diluar sana supaya berwaspada.

Kita tidak tahu perkara yang hendak jadi di masa depan,  tetapi tidak salah kita cuba untuk beringat dengan mengambil tindakan yang memungkinkan kita terdedah dengan kejadian ini.

Berikut adalah sedikit nasihat dan tips diberikan kepada wanita diluar sana oleh Cik Puan Nurul supaya anda tidak menjadi perhatian manusia-manusia hidung belang ini.

Berkenaan kes rompak, rogol & bunuh di Muar, Johor. Saya nak ambil kesempatan untuk kongsikan beberapa tips keselamatan difacebook kepada anda semua, terutamanya wanita. Takde kaitan dengan kes tersebut, cuma saya nak kongsikan:

1. Kurangkan selfie.

Kita tak tau kalau2 selama ni tiap kali awak post gambar, ada mata yang sentiasa memerhati. Dah lama jatuh cinta dengan awak. Dah lama imagine nak "bersama" awak. Nak jadikan awak milik dia. Jangan kata mustahil, zaman sekarang ni manusia makin gila.

2. Jangan check in rumah sendiri.

Tolonglah.... jangan check in alamat sendiri. No.1 jalan 2, taman tas, kuantan. Bila-bila masa orang boleh datang rumah awak.

3. Jangan up status tinggal sorang kat rumah.

Dah lah check in alamat sendiri, siap bagitau dunia tengah sorang-sorang kat rumah. "Boringnya. My habibi out station lagi. Tinggal dengan anak bulus je. Ada yang nak teman?" Haaa...jap lagi ada yang datang betul-betul baru tau erti penyesalan. Kalau yang jenis tak pernah check in alamat sendiri, pun perlu elakkan bgtau awak tengah keseorangan. Sebab apa? Ada je kawan diluar alam maya yg tau rumah awak & tak semuanya baik.

4. Jangan post no plat kereta

Ye... tau kereta tu atas nama awak. Hasil titik peluh awak. Kalau nak post gambar, at least tutup no plat. Bahaya. Dari no plat je boleh tau semua personal details kita. Kalau info tu dapat kat orang jahat?

5. Jangan sibuk nak check in semua tempat yang awak pergi.

Sampai pejabat check in, tingkat 73 klcc. Lunch check in, kedai mamak belakang klcc. Habis kerja, pergi jogging check in taman klcc. Nak balik rumah check in jem kat akleh sambil selfie nampak muka cantik & lambang kereta mahal kat stereng. Sampai rumah check in, sampai dah my home sweet home no.38-4-7 kondo mewah, jalan orang kaya, kl.
Bahaya! Bahaya! Bahaya! Nak-nak lagi kalau status tu setting public. Satu dunia boleh tengok.

6. Hadkan apa yang perlu dikongsi difacebook.

Baru beli gelang emas lip lap lip lap macam mami jarum, tak payah post kat fb. Dapat bonus rm10k seeloknya jangan up kat fb. Jangan terlalu pamerkan kemewahan & kekayaan awak kat fb. Bukan sebab taknak orang kata riak, itu isu lain. Tapi demi keselamatan awak.
Harap bermanfaat. Semoga kita semua dilindungi dari perkara buruk & kejahatan manusia.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada kita semua di mana bukan sahaja wanita, lelaki terutamanya suami pun harus memainkan peranan demi keselamatan insan tersayang.





PERINGATAN UNTUK DIRI MIZZ DAN KELUARGA. HARAP BERGUNALAH TIPS TU..





Read More...

11.15.2015

BERDOA UNTUK KESEJATERAAN DUNIA

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..

DIPETIK DARI FACEBOOK YANG NAMA NYA TIDAK DISIARKAN

My brother died in Paris. My sister died in Beirut. My daughter died in Afghanistan. My son died in Baghdad. This is how heartbroken I feel. There is no need to say that you care only for one country and not another, and there is no need to say that one tragedy is worse than another. When one person dies, we have all been killed.
Give your prayers for Paris, give your love for Beirut, give your tears for Afghanistan, and give your heart for Iraq. When it’s a time of mourning, don’t make the argument about what was posted on Facebook or social media.
We all have the same enemy, and it is the cowards and the monsters of ISIS. If you want to express your anger, they are the ones that have attacked us.
I know that we all feel like that we are living in terrible times, and in truth these are horrifying events.
But at the same time, this is the moment where we have the potential to show the greatest humanity. If you are Muslim, tell a non-Muslim you love them or that you care for their wellbeing.
If you are a Shia, say this to a Sunni, and if you are a Sunni, say it to a Shia.
If you are a non-Muslim, give your love and compassion to a Muslim.
At your mosques and centers, hold sessions in remembrance of those who were lost in all these lands. Remembrance is not just for the divine personalities of our history, but for all of these innocents.

BACA DAN FAHAMINYA..


Read More...

UNIC - Syamail Muhammadiah (Official Lyric Video) ᴴᴰ

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..





يا خيرة الفتاح من انبياء الله يا كعبة الاسرار يا منبع الانوار بالعرم يا مختار ايّدْت دين الله يا من له البرهان وخلقه القران ما كانت الاكوان عليك صلى الله يا خير خلق الله والآل والاصحاب والقوم آل الله عليك صلى الله يا خير خلق الله والآل والاصحاب والقوم آل الله شماءل محمدية Kaulah segalanya Ciptaan yang sempurna Membawa cahaya Hapus semua derita Teguh taat setia Ku sambung perjuangannya Membuktikan cinta Rindu yang membara Damba syafaatnya عليك صلى الله يا خير خلق الله والآل والاصحاب والقوم آل الله عليك صلى الله يا خير خلق الله والآل والاصحاب والقوم آل الله شماءل محمدية عليك صلى الله يا خير خلق الله والآل والاصحاب والقوم آل الله عليك صلى الله يا خير خلق الله والآل والاصحاب والقوم آل الله شماءل محمدية




Read More...

11.08.2015

ANIME SUKAN YANG BOLEH DITONTON..

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..

INI ANTARA 5 ANIME SUKAN YANG KORANG BOLEH TONTON..



1) HAIKYUU

ANIME BOLA TAMPAR... BEST ANIME NI BELALOL NUTUK MENONTONNYA..



2)KUROKO NO BASUKE

ANIME BOLA KERANJANG.. BEBALOL UNTUK MENONTONNYA



3)YOWAMUSHI PEDAL

ANIME BICYCLE... BEST MACAM LE TOUR DE LANGKAWI..



4) THE PRINCE OF TENNIS..

ANIME TENNIS..



5)BIG WINDUP..

ANIME BASEBALL..


INI ANTARA ANIME SUKAN YANG KORANG BOLEH TONTON.. SIAPA SIAPA YANG TAK NAK TENGOK ANIME BOLEH BACA MANGANYA.. BUT MAKE SURE YANG MANGA TU BETUL SEBAB BANYAK SANGAT DOUJINSHI..




Read More...

11.05.2015

CONTEST : IZZAT AZHAR BUAT REVIEW BLOG (NOVEMBER)

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..



MAAF LA SEKARANG NI DAH TAK ADA FACEBOOK SO TAK BOLEH LIKE PAGE AWAK HARAP AWAK DAN SEMUA FAHAM OKAY NAK TUMPUKAN PERHATIAN PADA BLOG SEBAB FACEBOOK DAH BUAT MIZZ MALAS NAK UPDATE BLOG HUHU.. KALAU NAK REVIEW,, REVIEW LA.. NANTI MIZZ REVIEW BALIK SABAB LAMA DAH TAK REVIEW BLOGGER NI..
Read More...

SEGMEN BLOGLIST NOVEMBER BY OMBAK BERGIGI

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..



RAJIN PULAK MIZZ KALI NI DENGAN JOIN CONTEST,SEGMEN DAN BERBEGAI LAGILAH SUPPORT NEWBIE...
Read More...

11.04.2015

ENGLISH DRAMA : HART OF DIXIE

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..





HAI SEMUA MIZZ ADA SATU DRAMA YANG MIZZ TENGAH TENGOK SEKARANG NI BEST CERITANYA.. CERITA TENTANG SEORANG DOKTOR YANG BERHIJRAH DARI KOTA NY KE ALABAMA DAN TEMPAT YANG DOKTOR TU PERGI NAMANYA BLUEBEL  *SEBENARNYA TEMPAT TU TAK WUJUD PUN HANYA DALAM DRAMA JE*

DIBINTANGI OLEH

RACHEL BILSON SEBAGAI ZOE HART ATAU DOCTOR ZOE

JAIME KING SEBAGAI LEMON BREELAND

CRESS WILLLIAMS SEBAGAI LAVON HAYES ATAU MOYER LAVON

WILSON BETHEL SEBAGAI WADE KINSELLA

TIM MATHESON SEBAGAI BERTRAM "BRICK" BREELAND ATAU DOCTOR BRICK

SCOTT PORTER SEBAGAI GEORGE TUCKER

KAITLYN  BLACK SEBAGAI ANNABETH NASS

DRAMA YANG GENRE COMEDY DRAMA ITU MEMANG MENARIK DAN YANG PASTI TAK KERING GUSI BAGI YANG MENONTONYA.. DRAMA LOVE STORY INI YANG PAING BEST MIZZ TONTON.. PADA MULANYA MIZZ TONTON DI TV 2 SEBAB TV 2 ASYIK MEULANGI SEASON 2 TANPA ADA SEASON LAIN SO MIZZ AMBIK KEPUTUSAN UNTUK TENGOK ONLINE.. CERITA NI ADA 4 SEASON TAPI SEASON 4 HANYA ADA 10 EPISODE SAHAJA DAN CERITA NI TAMAT DENGAN HAPPY ENDING YANG MIZZ SUKA
*WALAUPUN MIZZ BARU SEASON 3 TAPI MIZZ ADA BACA DI WIKIPEDIANYA*

MIZZ SEBENARNYA SUKA HAPPY ENDING MACAM DRAMA NI TAPI SEASON TIGA BUAT MIZZ BORING SIKIT SEBAB SEASON TIGA NI HERO N HEROIN DIA TAK BERSAMA.. NAK TAHU JUST  TONTON DRAMA NI LAH OKAY..

MIZZ TAK NAK CERITA LEBIH JUST WATCH YOURSELF OKAY


NAK TONTON KAT MANA.. WEBSITE YANG MIZZ GUNA TU TAK ADA SUB DIA SO KENA FAHAM SENDIRI JE LA

TONTON KAT MANA??

KAT

putlocker.is

HANYA KILK LINK ATAS NI DAN ENJOY OKAYYY..



Read More...

10.31.2015

TUTORIAL: MACAM MANA NAK BUANG AUTO PLAY VIDEO DI FACEBOOK

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..

ANNOYING BETULLAH BILA BUKAK FACEBOOK NI BILA ADA AUTO PLAY VIDEO SO MIZZ ADA SATU TUTORIAL NAK BUAT

OKAY MULA SEKALI LOG IN FACEBOOK DAN TERUS KE SETTINGS

DARI SETTINGS KE APPS

DARI APPS KE VIDEO

DARI VIDEO KE VIDEO DEFAULT QUALITY

LEPAS TU KLIK SEBELAH KIRI DAN AMBIK DEFAULT


LEPAS TU TEST MENJADI KE TIDAK


KALAU TAK MEMJADI TAK TAHU LAH

KALAU MEMJADI ALHAMDULILLAH

OKAY SELAMAT MAMCUBA MEMBUANG AUTO PLAY VIDEO NI.. MEMANG ANNOYANG ...




Read More...

segmen bloglist blogwalking sally

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..



KICK THE LINK HERE
Read More...

ENA MEMCARI 10 BLOGGER BERTUAH

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..






Read More...

10.30.2015

Giveaway October 2015 Cash RM500 by Emas Putih

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..
[Sila Tekan Banner Di Atas Untuk Join]


Hadiah :
RM50 Cash x 10 pemenang

Tarikh Mula : 29 October 2015 | Tarikh Tamat :12 November 2015


Read More...

10.12.2015

ENDING NOVEL DILANGIT TUHANMU

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..

MACAM MANA ENDING DIA BEST TAK, KALAU ADA APA APA YANG NAK DI PERBETULKAN SILA CALL SAYA TAU

"Lepas apa yang terjadi aku tetap akan memcuba jaga perasaan dia"
kata Henry dalam hatinya

'Dari perasaan benci ke perasaan cinta
Kata Henry ke Carmila

Carmila terkejut lalu berkata yang
'Jassy bukan perempuan yang baik dia hanya mahu mengikis saja harta kau Henry

Lalu Jassy pun muncul di belakang Carmila dan berkata

'Carmila kaulah perempuan yang kaki kikis, kau tuduh aku sebagai kaki kikis hah! Apa yang kau dah buat dekat Guy? kau dah kikis harta si Guy sekarang bu kau datang untuk kikis harta si Henry pula..
Kau tak tahu malu ke?? aku sebagai perempuan pun malu.. Henry sudah tahu kau siapa lepas Guy ceritakan semuanya

Tak semena mena penampar hinggap dimuka Jassy lalu dihalang oleh Guy

Guy berkata

'Kau memamg jahanam punya perempuan!!!!' dengan nada menengking

Carmila terkejut kerana perkataan itu muncul dari mulut seorang yang sangat sopan dan penuh dengan adap adap susilanya

Guy memang sudah tidak boleh membendung lagi perasaan marahnya pada Carmila lalu dia memampar kembali Carmila lalu dihalang oleh Jassy dan Henry

Lalu dicerainya Carmila dengan talak tiga

Menangis Carmila dengan penuh penyasalan akibat tindak tanduk nya itu

Lalu Guy,Hanry,Jassy pun pergi meninggalkan Carmila

Guy berkata pada Jassy dan Henry,

'Kamu sepatutnya hidup dengan bahagia tapi disebabkan Carmila kamu terpaksa hidup begini'

10 tahun pun berlalu

Jassy pun berkahwin dengan Henry dan bahagia

Dikurniakan 3 orang anak yang comel seorang perempuan dan dua lelaki yang comel

Guy pun sudah berkahwin lain dan bahagia, dia berkahwin dengan seorang oku cacat percakapan dan pendengaran

Carmila pula dipenjara disebabkan membunuh ibu dan bapanya dan tunggu untuk digantung sampai mati

tamat..


KALAU DAH SIAP JUST CALL ME OKAY.. KALAU ADA CADANGAN NAK TUKAR NAMA JUST INFOM SAYA TAU JANGAN MAIN TUKAR MACAM TU JE.. BAGI FOLLOWER NAK BACA SILAKAN DAN LEAVE COMMENT BELOW OKAY.. *SAYORNARA MINNA*



Read More...

10.07.2015

LIST LIST MOVIE, DRAMA DAN ANIME YANG MIZZ TENGOK..

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..

SEMUA SEDIA MAKLUM YANG MIZZ TAK UPDATE BLOG AGAK LAMA KAN DAN DALAM ENTRY YANG LEPAS MIZZ DAH CEITAKAN KENAPA MIZZ BERCUTI HAMPIR SEBULAN KAN KAN.. SEMASA BERCUTI MIZZ HABISKAN APA KERJA YANG MIZZ TERTANGGUK DAN BELAJAR PERKARA BARU SEPERTI MIZZ CERITAKAN DI ENTRY LALU..

HABIS JE KERJA YANG MIZZ TERTANGGUH TU MIZZ ADA LAYAN DRAMA MULA MULA SEKALI MIZZ LAYAN CERITA JEPUN BERTANJUK KISS IN TOKYO, CERITA NI ADA MANGA DAN ANIME, KOREAN VERSION TU BERTAJUK PLAYFUL KISS KALAU PERMINAT KOREAN TAHU LA CERITA NI SEBAB BEST JUGAK CERITA NI LATAR CERITA SAMA YANG LAIN NI PLOT DAN LATAR MASA JE.. MIZZ ADA TENGOK VERSION TAIWAN TAPI VERSION TAIWAN TAK BERAPA BEST SEBAB LARI BATUL DARI MANGA.. MIZZ NAK SHARE GAMBAR ANIME YANG MIZZ TENGOK..

ITAZUNA NA KISS



NI LA DALAM VERSION ANIME

DALAM CERITA NI MIZZ MINAT SATU WATAK NAMANYA KIN CHAN *TAPI DALAM DRAMA LIVE ACTION LA*



NI LA KIN CHAN ATAU NAMA PENUHNYA IKEZAWA KINNOSUKE LAKONAN YAMADA YUKI FRIST TIME TENGOK NI MIZZ DAH CAIR KOT DAH LA HANDSOME DAN CUTE,, UMUR PUN SAMA HEHEH TAPI DALAM KOREAN MIZZ TAK MINAT SEBAB TAK BERAPA HANDSOME HEHEH

LAGI CERITA YANG MIZZ TENGOK IALAH


ATASHINCHI NO DANSHI. CERITA NI BEST SEBAB DAH PERNAH MAIN KAT TV MALAYSIA*TAK INGAT TAHUN DAN TV MANA*



DALAM CERITA NI MIZZ MINAT WATAK BUDAK KECIK TU NAMA WATAK NI OKURA AKIRA YANG DILAKONKAN OLAH OKAYAMA TOMOKI HANDSOME KOT BUDAK NI SEBAB DIA NI CAMPURAN JAPAN RUSIA

LAGI CERITA YANG MIZZ TENGOK IALAH

OTOMEN(DRAMA)
BOKU WA TOMODACHI GA SUKANAI( MOVIE LIVE ACTION)
PARADISE KISS(DRAMA)
PRINCESS JELLYFISH (KURAGHIME) ( MOVIE LIVE ACTION)
BLACK BUTLER (MOVIE LIVE ACTION)
ASSASSINATION CLASSROOM( MOVIE LIVE ACTION)
SHOKUGEKI NO SOMA (ANIME)
SCHOOL PRISON (ANIME)
YANG LAIN TAK INGAT..

KOREAN

COFFEE PRINCE
PLAYFUL KISS
*DUA JE SEBAB MIZZ NI MINAT JEPUN BUKAN KOREAN OKAY*

MOVIE ORANG PUTIH

HITMEN
CHUCK(DRAMA)
NCIS(DRAMA)
CRIMINAL MINDS(DRAMA)
THE TRANSPOTER 1,2,3,4
ANTMEN
AGENT 27
BAD COP
FAST AND FURIOUS 7
FIFTY SHADES OF GREY*TAK TENGOK HABIS*
MAD MAX FURY ROAD
PACIFIC RIM
THE AVENGERS 2
JURASSIC WORLD
SETAKAT TU JE YANG MIZZ INGAT BANYAK SANGAT HEHE..

NI JE LA ANIME DRAMA N MOVIE YANG MIZZ TENGOK WAKTU MIZZ BERAHAT HARI TU YANG PASTI ADA LAGI YANG MIZZ NAK TENGOK MALAM NI ADA 2 MOVIE JEPUN NAK HABISKAN.. OKAY *SAYORNARA MINNA*





Read More...

10.05.2015

YOO SEMUA.. MIZZ DAH KEMBALI

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..

HAMPIR 20 HARI ATAU DEKAT SEBULAN MIZZ TAK UPDATE BLOG NI DAN MIZZ TUTUPKAN BLOG INI BUAT SEMENTARA WAKTU.. BUKAN BLOG JE YANG MIZZ TUTUP FACEBOOK PUN MIZZ TUTUP MALAH TWITTER SERTA INSTAGRAM MIZZ TUTUP SEBAB MIZZ NAK MASA UNTUK MIZZ DAN KELUARGA MIZZ SEBAB TU MIZZ TUTUP SEMUA SOSIAL MEDIA MIZZ..

SEPANJANG MIZZ TUTUP SOSIAL MEDIA MIZZ BUAT BENDA YANG MIZZ TAK SANGKA MIZZ BOLEH BUAT,, MIZZ BELAJAR MENJAHIT,, BELAJAR BUAT KUIH BELAJAR BUAT KEK BELAJAR BUAT MACAM MACAM LAGI DAN YANG PASTI MIZZ BEST KOT BELAJAR BENDA BARU NI

DAN SEKARANG NI MIZZ SANGAT SIBUK SEBAB KAKAK MIZZ NAK MELAGSUNGKAN PERKAHWINAN DIA SO SEBAGAI ADIK MIZZ KENA BANTU DIA APA ADANYA YANG PENTING MIZZ BANTU MAK MIZZ BUAT APA YANG DISURUHNYA.. MIZZ ADA KHABAR SEDIH, SMARTPHONE MIZZ TERJATUH DAN BERKECAI SEBAB TU MIZZ DAH LAMA TAK BUKA WHATSAPP DAN PEBAGAI LAGI CHAT APP TU SO YANG TERTANYA MIZZ MANA ITULAH JAWAPANNYA..

TAPI BERITA GEMBIRANYA IALAH MIZZ DAPAT SMARTPHONE BARU WALAUPUN SMARTPHONE YANG BAKAL DAPAT TU IALAH 2 HAND TAPI MIZZ GEMBIRA SEBAB SMARTPHONE YANG MIZZ BAKAL DAPAT TU LAGI BAGUS DARI SMART PHONE MIZZ YANG DULU *RINDU WHATAPP *

SEPANJANG MIZZ TAK ADA NI MIZZ ADA JUGAK LAYAN DRAMA JEPUN DAN KOREAN *TAPI KOREAN TU MIZZ TAK LAYAN SEMUA SEBAB MIZZ NI HANYA MINAT JEPUN JE* KALAU LAYAN KOREAN MESTI TAK HABIS KEBANYAKAN DRAMA KOREAN NI AGAK BORING*BAGI MIZZ LA*..

NANTI MIZZ BUAT ENTRY LIST DRAMA APA YANG MIZZ TENGOK SELAIN DRAMA MOVIE PUN MIZZ TENGOK PASTU ANIME DAN AKHIR BARU MIZZ LAYAN KOREAN HEHEH,, MIZZ INGAT NAK CARI LEBIH CERITA JEPUN UNTUK MIZZ TENGOK SEBAB TAK PUAS HATI LAGI NI.., MIZZ ADA LAYAN MOVIE ORANG PUTIH TAPI TAK BANYAK PUN HANYA 20 CERITA JE GEHEHEHE..

SEKEMBALINYA MIZZ KAT NI MIZZ DAH ADA BANYAK IDEA UNTUK MENULIS ENTRY HEHEH TAK SANGKA JUGAK LA BEREHAT SAMBIL TENGOK DRAMA MOVIE DAN ANIME NI BAGI MIZZ BANYAK IDEA UNTUK TULIS ENTRY..

SEWAKTU MIZZ BEREHAT MIZZ BANYAK DENGAR PASAL TRAJEDI MEKKAH DAN MINA HAMPIR DEKAT 1000 JEMAAH HAJI TAHUN INI TERKORBAN.. MIZZ DAN KELUARGA MIZZ MENGUCAPKAN TAKZIAH UNTUK MANGSA YANG TERKORBAN *AL FATIHAH* T^T

SEKARANG NI KAN JEREBU SO KEBANYAKAN SEKOLAH TUTUP DAN JEREBU MAKIN BURUK.. SO BANYAK BUAT AKTIVITI INDOOR DAN KALAU NAK KELUAR PAKAI MASK DAN BANYAK MINUM AIR MASAK *INSHAALLAH JEREBU NI AKAN PULIH*

APA YANG PENTING KAT SINI IALAH BERJAGA JAGA SELALU SEBAB ADANYA ORANG BERNIAT JAHAT TERHADAP KITA DAN SELALU BERHATI HATI DENGAN KAWAN KAWAN KITA SEBAB ADA KAWAN YANG AKAN MAKAN KITA BALIK *PESANAN UNTUK DIRI SENDIRI*


OKAY MIZZ NAK SAMBUNG TENGOK DRAMA JEPUN NI OKAY *SAYORNARA MINNA*


Read More...

9.20.2015

SORRY

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..

MAAF SEBAB KENA NYAH AKTIF BLOG INI BUAT SEMENTARA WAKTU ATAS ATAS FAKTOR PERIBADI..
Read More...

9.04.2015

DOLLAH SALLAH : SAYA LETAK JAWATAN

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..

DARI ASTROAWANI.COM

SEPANG: Ketua jurulatih pasukan Harimau Malaya Dollah Salleh mengumumkan meletak jawatan daripada skuad bola sepak kebangsaan susulan kekalahan 0-10 kepada UAE pada Khamis.

"Saya mengambil tanggungjawab ini, saya letak jawatan," kata Dollah di KLIA setibanya bersama pasukan bola sepak kebangsaan pada Jumaat, sepertimana dilapor portal The Star Online 

DAN LAPORAN SELANJUTNYA MENYUSUL





Read More...

PAK CIK TUA INI IKAT TALI DARI RUMAHNYA KE MASJID BAGI MEMUDAHAKAN DIA SOLAT BERJEMMAH

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..

PETIKAN INI DARI SIAKAPKELI.MY

SEBENARNYA DISERTAKAN VIDEO TAPI MIZZ TAK RETI NAK LETAK VIDEO TU SO MIZZ HANYA LETAK GAMBAR SAHAJA




GAMBAR DARI SIAKAP KELI

Video yang menunjukkan tindakan seorang lelaki di Arab Saudi yang cacat penglihatan pergi berjemaah ke masjid telah mendapat perhatian ramai.

Kecekalan lelaki berkenaan yang berumur dalam lingkungan 50-an yang berjalan kaki secara perlahan sambil memegang tali yang telah diikatnya dari rumah hingga ke tiang elektrik berhampiran pintu masjid untuk memudahkan beliau pergi berjemaah.

Rata-rata netizen meluah rasa kagum dengan lelaki berkenaan yang sanggup berjalan kaki walaupun buta dan tidak segagah orang muda lagi.

Apa yang lebih mengagumkan beliau dikatakan pergi berjemaah ke masjid berkenaan pada setiap waktu masukknya waktu solat.

Cacat pengelihatan dan uzur tidak dijadikan alasan oleh lelaki ini untuk tidak menjalankan kewajipannya sebagai seorang hamba Allah.

Kerana kecekalan lelaki ini juga ia dikatakan menjadi inspirasi kepada umat Islam lain terutamanya golongan muda yang berat kaki untuk ke masjid.

Berdasarkan laporan daily Al-Saudeh, sebenarnya video berkenaan telah dimuatnaik sejak Disember 2012 lalu tetapi walaupun ianya sudah tiga tahun berlalu tetapi kecekalan lelaki berkenaan pergi menunaikan solat berjemaah walaupun tidak dapat melihat wajar dipuji.

Dikatakan juga lelaki berkenaan sememangnya sudah uzur dan ada orang kampung menasihatinya supaya hanya melakukan solat dirumah kerana mereka kesihan melihatnya tetapi dia tetap berkeras untuk ke bersama jemaah lain menunaikan solat bersama-sama di masjid.

"Allah telah melucutkan nikmat pandangan daripada matanya tetapi Allah sentiasa memelihara imannya," tulis akhbar berbahasa arab berkenaan

APA ALASAN KAMU WAHAI MANUSIA SEMPURNA 




Read More...

ALLAHURABBI SUNGGUH BERAT UJIAN ALLAH PADAMU

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..

DALAM BEBERAPA HARI LEPAS KITA DIKEJUTKAN DENGAN KEMATIAN SEORANG BUDAK COMEL YANG MAYATNYA DIJUMPAI DI PERSISIRAN NEGARA TURKI ATAS SEBAB BOT YANG SI COMEL ITU NAIK KARAM BERSAMA IBU DAN ABANGNYA NAMUN AYAHNYA SALAMAT DAN KEHILANGAN SEGALA GALANYA YANG PALING MENYEDIHKAN RAMAI YANG MATI DAN MAYAT MERAKA TERDAMPAR DI PERSISIRAN LAUT.. DISEBABKAN PERANG DI SYIRA MERAKA TERPAKSA MELARIKAN DIRI KE NEGARA JIRAN UNTUK MEYELAMATKAN DIRI DAN KELUARGA DARI DIBEDIL OLEH BOM BOM YANG AKAN MEMHANCURKAN MERAKA..

DISINI MIZZ ADA SERTAKAN GAMBAR BUDAK MANGSA KEKEJAMAN MANUSIA YANG TIDAK BERHATI PERUT..



COMEL BUKAN KENAPA SI COMEL YANG TAK BERDOSA INI HARUS MEMJADI MANGSA KEKEJAMAN MANUSIA YANG TAK BERHATI PERUT



DIA BERSAMA ABANGNYA YANG TURUT TERBUNUH



ARTIKAL DARI PERBAGAI AKHBAR YANG MEMNUNJUKKAN KEMATIAN BUDAK ITU



APA DOSA BUDAK YANG TAK TAHU APA APA INI. BUDAK NI ADA BUAT APA PADA KAMU??..

DAN MIZZ ADA TERJUMPA PADA SATU LAMAN WEB INI YANG MENCERITAKAN PERASAAN AYAH PADA BUDAK INI

DIPETIK DARI ISMAWEB.NET

LUAHAN RASA SEORANG AYAH YANG KEHILANGAN ANAKNYA DAN PERASAAN SEORANG SUAMI YANG KEHILANGAN ISTERI..

TURKI, Jumaat – “Tiada apa yang saya mahukan lagi di dunia ini. Semua yang saya impikan telah hilang.” Itulah perkataan yang keluar daripada bapa kepada kanak-kanak Syria ketika menuntut mayat anak dan isteri untuk dibawa pulang ke kampung halaman mereka di Kobani, Syria.
Abdullah Kurdi rebah menangis apabila tiba di bilik mayat bandar Mugla berhampiran Bodrum,Turki di mana tempat anakya Aylan Kurdi ditemui terdampar pada Rabu lalu.
“Saya hanya mahu duduk bersebelahan kubur anak-anak dan isteri saya.
“Kami hanya mahukan perlindungan untuk melarikan diri dari negara kami yang berperang. Apa yang berlaku kepada kami di sini, kami mahu seluruh dunia melihatnya.
“Kami mahu perhatian dunia kepada kami, supaya mereka boleh mencegah dari ia berulang kembali kepada orang lain. Biarlah ini menjadi yang terakhir,” kata Kurdi ketika keranda keluarganya dimasukkan ke dalam van jenazah.
Abdullah Kurdi mengatakan dia menaiki sebuah bot gentian kaca kecil di Turki dengan 12 orang di atas kapal. Kapal itu telah dikendalikan oleh dua penyeludup, seorang Turki dan Syria, katanya. Ia sangat sesak.
“Saya berkata kepadanya, ‘Apakah kami mengosongkan bot? Adakah saya perlu turun dengan isteri dan anak saya?”
Salah satu penyeludup menjawab, “Tidak, tidak, ia adalah baik,” Abdullah menceritakan.
Katanya, ombak besar mula terhempas ke atas bot, dan ia kemudiannya dinaiki air menyebabkan mereka panik sebelum ia karam.
“Saya memegang tangan isteri saya. Anak-anak terlepas dari tangan saya. Kami cuba berpegang kepada bot.
“Keadaan sangat gelap, saya hanya dengar semua orang menjerit sehingga saya tidak dapat mendengar suara isteri dan anak-anak saya. Saya berada di dalam air selama 20 minit. Seorang demi seorang telah mati,” katanya.
Setakat ini, daripada kesemua 23 orang yang menaiki dua bot itu, lima kanak-kanak dan seorang wanita disahkan mati, tujuh orang telah diselamatkan manakala dua lagi berjaya ke pantai menggunakan jaket keselamatan.
Dua orang dilaporkan masih hilang.
Kejadian ini telah mendapat perhatian dunia khususnya rakyat Turki.
Sementara itu, Presiden Turki, Tayyip Erdogan membincangkan krisis tersebut dengan rakan sejawatnya dari Perancis, Francois Hollande.
“Negara-negara Eropah, yang telah bertukar Mediterranean, tempat bermulanya tamadun tertua di dunia, ke tanah perkuburan untuk pelarian, berkongsi dosa bagi setiap pelarian yang kehilangan kehidupan mereka,” kata Erdogan dalam ucapan di Ankara.
Perdana Menteri Perancis, Manuel Valls dalam kenyataan di akaun Twitternya berkata, tindakan segera diperlukan bagi membela mereka.

APA YANG KITA AKAN JAWAB DIHADAPAN ALLAH BILA DITANYA NANTI?? 
TANYA SAMA HATI KENAPA TIDAK TOLONG..






Read More...

9.03.2015

MY TUMBLR

Read More...

MAUT TERTEMBAK DIRI SENDIRI AKIBAT BERSELFI DENGAN PISTOL

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..

DARI ASTROAWANI.COM

Seorang lelaki berusia 19 tahun, Deleon Alonso Smith maut tertembak lehernya sendiri ketika merakamkan foto selfie dengan sepucuk pistol berpeluru pada Rabu lalu.

Memetik laporan Global News, Deleon Alonso Smith meninggal dunia kira-kira jam 1.30 petang di sebuah pangsapuri di Houston akibat kecederaan parah pada bahagian tekak.

Menurut pihak berkuasa, Smith yang menemui pistol tersebut mula merakam gambar selfie bersama sepupunya sebelum ditembak secara tidak senjaga.

Difahamkan, ahli keluarga Smith masih lagi berada dalam keadaan terkejut dan trauma.

“Ini adalah situasi yang paling teruk dalam hidup saya,” kata ibu mangsa, Eric Douglas kepada CNN.

Manakala, nenek Smith pula berkata, “baru semalam saya jumpa dengan Smith. Dia datang untuk mengucapkan selamat hari jadi kepada saya, dan hari ini, saya terima berita pemergiannya."

Bagaimanapun, pihak berkuasa masih menjalankan siasatan. 

SATU KEGILAAN BUDAK SEKARANG INI SELFI,SELFI SINI,SELFI SANA DAN PALING TAK MASUK AKAL BERSELFI DENGAN SENJATA API.. APA YANG TERJADI DI SINI SENJATA API KALAU JUMPA TERUS HANTAR KE BALAI POLIS BUKAN SELFI DULU.. HARAP KEJADIAN NI DIJADIKAN IKTIBAR UNTUK MIZZ DAN KORANG SEMUA..







Read More...

10 SEBAB KENAPA GROUP WHATSAPP JADI SEMAK

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..

DARI FACEBOOK YANG TIDAK DIKENALI DIA SENARIKAN 10 SABAB KENAPA GROPT WHATSAPP JADI SEMAK


1. Jenis yang terlebih ambil berat, suka forward imej lengkap gambar bunga
bagai semata-mata nak ucap salam, selamat pagi sampai 2, 3 keping. Paling tak boleh blah, yang reply pun sama. Kalau group 5-10 orang dalam group boleh tahan lagi. Buatnya, lebih separuh daripada 50 orang buat hal sama, tak ke pagi-pagi dah serabut perut.
2. Sembang berjela hal yang hanya kena pada 2 orang saja padahal group ada lebih 50 orang. Ada tu pula suka benar menunjuk-nunjuk gambar selfie diri sendiri atau gambar anak sampai 14 kali sehari. Habis data. Akhirnya, tekan More --> Clear Chat!
3. Respon menganjing/ tak serius pada komentar ahli group yang bagi
cadangan atau pandangan padahal sebelum tu menyalak minta respons. Bila 'exit group' boleh pula yang menganjing tu tanya kenapa dia left?
4. Kalau group kawan sekolah lama, masing2 tanya khabar, sibuklah cakap
rindu, kenangan indah bagai tapi bila admin nak set tarikh utk jumpa
punyalah payah.
5. Kalau group kawasan kejiranan, ada yang suka merapu melebih-lebih
sampai masuk hal dalam kain padahal masing-masing dah ada bini, anak
berderet, siap kalau malam Jumaat hantar gambar yang sewaktu temanya
sampai jam 2,3 pagi. WTH?!
6. Kalau group rasmi, hantar beberapa keping gambar dah cukup. Tapi kalau jenis yang tak fikir orang lain sanggup hantar sampai 30 gambar serentak untuk satu program je termasuk gambar kabur/blur sampai memori full.Gila kau! Habis jammed hp.
7. Isu remeh-temeh yang sama dikitar semula. Kalau jumpa cerita sama,
dalam group pun cerita sama. Akhirnya baik jadi silent reader tak pun CCTV.
8. Ada pandangan berbeza nanti kalau cakap boleh tercetus perang dunia
ketiga tambah kalau menyentuh bab politik.
9. Bosan jenis yang copy & paste atau dipetik dari group sebelah cerita2 yang konon mengajak ahli group ingat Tuhan. Sumber tak tahu sahih ke tidak. Panjang2 pula ayatnya itu. Akhirnya sekadar scroll tak baca habis.
10. Jenis yang kepoh berangan reporter Melodi. Sibuk copy & paste berita
sensasi, khabar angin tup tup, esok lusa hal yang dikecohkan itu hanya salah faham, tak berlaku pun atau gambar edit.
Jadikan group WhatsApp bukan alat pencuri masa berharga anda sedangkan hayat kita semua ni sedang dihambat!


APA YANG DIA SENARAIKAN TU BETUL HEHE






Read More...

CORETAN Dr Shukri Abdullah (Pakar Motivasi Malaysia)

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..

DARI FACEBOOK WARGA PRIHATIN SAKALI LAGI

SABENARNYA MIZZ KENAL DR SHUKRI ABDULLAH NI SEBAB DIA BELI TAHAN N BUAT RUMAH DI YAN TEMPAT TINGGAL MIZZ

Coretan Dr Shukri Abdullah (Pakar Motivasi Malaysia) ini disampaikan oleh HASMAH ISMAIL semasa mengulas artikel fenomena “Actual & Ritual Merdeka”. Menurut beliau, inilah fenomena sesetengah daripada kita di masa kini, samada mahu di’ia’kan atau tidak. Ada baiknya orang Melayu renungkan isinya untuk dijadikan asas paradigma minda.
MELAYU MUNDUR KERANA MELAYU !
Memang mudah tuding jari kepada DAP
Memang senang tuduh MCA atau MIC
BETUL KAH CINA DAN INDIA YANG MENYEBABKAN MELAYU MUNDUR ?
Melayu alpa.
Melayu merempit.
Melayu ambil dadah.
Melayu gila hiburan.
Melayu asyik berkonsert.
Di dewan - konsert, di padang - konsert,
Di staudium - konset, di TV - konsert.
Hebat Melayu, dari Bintang Kecil ke Bintang Tua !
ANGKARA CINA DAN INDIAKAH SEMUA TU ?
Memang banyak cerita Cina diskriminasi Melayu di dunia pekerjaan.
Dalam sektor swasta mereka kuasai.
Sukar anak Melayu nak naik pangkat.
Dunia perniagaan mereka control.
Payah peniaga Melayu nak mencelah sama.
Kita tidak kata Cina dan India 100% tidak bersalah.
Tetapi Melayu juga ada diskriminasi Cina dan India !!
Kita berkata, di mana Melayu boleh kawal kenapa Melayu tidak kawal.
Kenapa Melayu tak kawal hiburan hingga melekakan remaja Melayu.
Hingga kini bukan saja remaja Melayu
Mak bapak Melayu pun asyik dengan hiburan
Barangkali tok dan tok wan Melayu juga !
BUKAN SAJA ANAK KECIL, DATUK DAN NENEK MELAYU PUN MENYANYI.
Pun bergencok.
Pun berlenggang.
Pun lupa diri.
Jadi kalau ramai pelajar Melayu tak tau solat.
Kalau lagi ramai yang tau solat tak bersolat.
Terlalu ramai tak pernah jemaah di mesjid,
SALAH CINA DAN INDIA LAGI ????
Siapa perintah negara setakat ini .... Cina dan India ?
Siapa kesemua PM setakat ini .... Cina dan India ?
Siapa semua hampir kesemua MB-KM setakat ini ... Cina dan India ?
Siapa majoriti ketua2 jabatan setakat ini ... Cina dan India ?
Siapa ketua Polis dan ketua Tentera setakat ini ... Cina dan India ?
SEKARANG INI MARI KITA PAKAT PERBAIKI DIRI KITA…
Perbaiki bangsa kita.
Perbaiki amalan agama kita
Perbaiki anak muda kita.
Perbaiki pelajar kita
Dengan menoleh ke dalam diri kita
Dengan muhasabah kesilapan kita
Dengan ikhlas dengan kekurangan kita
Dengan usaha perhebatkan bangsa kita.
Hanya Melayu yang Islam boleh maju kedepan.
Melayu yang Melayu sukar, lambat dan tak nampak jalan !
LIHAT DALAM ISLAM ...
Kita diajak berjaya 15 kali sehari, 450 kali sebulan, 5400 kali setahun.
Kan berkemundang "Haiyya Alal Falah"
Dua kali dalam azan, sekali dalam iqamah ... 5 kali sehari.
Mari berjaya…. Come to success.
Tetapi "Haiyya Alal Falah" didahului dengan "Hayya Alal Solah"
Maksudnya berjaya ikut acuan Islam.
Mari bersolat, mari berjaya.
Come to solat, come to success.
RUMUSAN
Renung bangsa sendiri.
Tengok amalan agama bangsa sendiri.
Teliti kesilapan kealpaan bangsa sendiri.
Muhasabah bangsa sendiri.
Apabila kita asyik tuduh CIna dan India.
Kita tambah dengan Kadazan dan Iban
Kita Melayu, kita Muslim lupa perbaiki diri kita.
Itu salah kita selama ini.
Usah beralasan lagi.
Mari kita sama-sama cari jalan keluar.
Ayuh Melayu ... sama-sama fikir, sama-sama renung.
Sama-sama bertindak dengan bijaksana.
Bukan emosi tak tentu hala !
Ini bukan auta tetapi fakta !!!!!


BACA DAN FAHAMINYA APA YANG DR SHUKRI ABDULLAH KATA






Read More...