8.20.2015

Dulu Dulu Tanpa Gadget

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..

Rindu bertamu lagi apabila teringat sewaktu masih kecil, masih kanak kanak yang aktif terjun longkang depan rumah waktu kemarau, main masak masak, main rumah rumah dan sebagainya , sebelum era gadget mula mengusai dunia kanak kanak sekarang ini, apa yang ada sekarang ini hanya leka dengan telefon pintar dan tablet tidak mengerti bermain di luar ialah satu kepuasaan yang mutlak sebab boleh keluarkan peluh main lari lari dan sebagainya


Apa yang hendak dikatakan sebab ini ialah era yang telah melemahkan badan kanak kanak tu yang cepat sakit kerana tidak keluarkan peluh..



Time ni best apa bila kita terbuat salah dan cikgu merotan memang tak berani untuk balik mengadu sebab tahu kalau mengadu pastu kena lagi teruk deri merotan..



Time ni selalunya waktu cuti waktu tu memang tak ada kerja sekolah dan main tak ingat dunia la hanya balik bila mak panggil balik dan kalau balik pun sekeljap pastu deal nak main apa pulak.. Main sampai mak maghrib tu pun kalau mak panggil balik kalau tak memang tak balik la main apa banyak sangat kot hanya orang yang lalui zaman ini je yang akan faham kepuasaan bermain di luar



Inilah makanan yang paling sedap sepanjang zaman hanya telur nasi dan kicap tu pun dah boleh kenyangkan perut yang tengah lapar..



Time ni best tiap tiap minggu mesti akan basuh kasut sekolah.. Kalau malas sangat hanya kapurkan je tak basuh kalau mak tahu memang kena marah haha



Ini yang paling bset kat sekolah buat buku biodata yang Mizz masih simpan sampai sekarang..
bila ingat semula memang best ada buku ni, Mizz rasa yang semau pelajar perempuaan pasti ada buku ni..



Time ni suka sangat record suara sendiri dan pastu dengar semula menyanyi pastu berlakon pun boleh best sangat waktu tu sampai kaset tu ada lagi tapi dah tak boleh dengar sabab kena air sedih betullah




Setiap zaman itu berbeza dan ini zaman diaorang mana nak tahu zaman lain macam mana...


Credit gambar dari StokingTidur





No comments:

Post a Comment


Disclaimer : This is a personal blog. Any opinions written in this blog is the opinion of the author and does not Involve any other parties.The author will not be liable for any loss or damage incurred while using the information in this blog. Any action without permission is strictly prohibited.