Waris MH17 dan MH370 mengucapkan takziah

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM..

Kuala Lumpur: Sebilangan waris penumpang dan anak kapal pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH17 dan MH370 mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa nahas pesawat AirAsia Indonesia QZ8501.
Wan Aini Wan Hussin, 61, kakak juruterbang pesawat MH17, Kapten Wan Amran Wan Hussin, berkata dia sedih sebaik mendengar berita nahas itu dan berharap keluarga mangsa tabah menghadapi kenyataan.
“Bila mendengar berita itu, perasaan saya seolah-olah seperti ketika mendengar berita tragedi MH17.
“Memang sedih sebab kita pernah rasa kehilangan seperti itu...saya harap semua ahli keluarga (mangsa QZ8501) banyak bersabar,” katanya ketika dihubungi.
Mohd Zaki Md Salim, 38, abang kepada penumpang MH17, Mohd Ali, berkata dia juga dapat merasai kesedihan yang dialami keluarga mangsa QZ8501.
“Saya pernah berada dalam situasi yang sama dan saya simpati kepada mereka...tiada yang dapat saya katakan selain bersabar dan terima dugaan dengan tabah,” kata Mohd Zaki.
Sementara itu, Selamat Omar, 60, bapa kepada penumpang MH370, Mohd Khairul Azmi, berkata dia turut bersedih dengan kejadian itu dan berharap mereka tabah menghadapi dugaan walaupun berita itu pahit untuk ditelan.
Katanya, walaupun mereka kehilangan insan tersayang namun sekurang-kurangnya QZ8501 dapat ditemui berbanding MH370 yang masih hilang.
“Pada dasarnya mereka masih bernasib baik sebab pesawat itu dapat ditemui tidak seperti MH370 yang sudah berlarutan hampir 10 bulan tetapi tiada khabar berita untuk kami sekeluarga,” kata Selamat.
Maira Elizabeth Nari anak kepada kru MH370, Andrew Nari, melalui akaun twitternya turut menyampaikan ucapan takziah kepada waris penumpang dan anak kapal QZ8501.
“My deepest condolence to the family of QZ8501 crews and passengers. I have no idea what other words that can comfort you, but stay strong,” kata Maira.
Turut berkongsi kesedihan ialah Intan Maizura Othman, 34, isteri kepada anak kapal MH370, Mohd Hazrin Hasnan.
“Dear all, pray pray and pray...sorry for your lost,” katanya dalam catatan di laman Twitternya
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/20185#sthash.ITpnkhwX.dpuf

0 Comments