KEBURUKKAN ANTISOSIAL

BISMIIlAHIRAHMANIRAHIM ASSALAMULAIKUM

TUGASAN KALI INI IALAH KEBURUKAN ANTISOSIAL..

MAKSUD ANTISOSIAL IALAH APABILA SOSORANG ITU TERLALU ASYIK DENGAN TAB DAN GAJET..

GAJET IT BENTUK SIKAP ANTISOSIAL AGRESIF GENERASI Y

SEJAK KEBELAKANGAN INI GOLONGAN TUA SERING MERUNGUT TENTANG SESETENGAH ANAK MUDA YANG TIDAK MEMGHORMATI MERAKA, ENGGAN MENEGUR SAPA,TIDAK MEMBERI SALAM ATAU BERSALAMAN JIKA BERTEMU DI KHALAYAK RAMAI, DI MASJLIS KERAMAIAN, DI RUMAH DAN DI PEJABAT.

SIKAP TIDAK MENGHORMATI GOLONGAN TUA INI AMAT JELAS BERLAKU DI PEJABAT-PEJABAT APABILA KAKITANGAN DAN PARA PEGAWAI KANAN TIDAK DISAPA OLEH PENDATANG BARU SEHINGGA MERAKA DILABILKAN SEBAGAI GOLONGAN CERDIK PANDAI YANG TIDAK BERADAP DAN "KURANG AJAR".

JIKA DIBANDINGKAN PADA TAHUN 1980-AN HINGGA 1990-AN, KAKITANGAN MUDA WALAUPUN LEPASAN PELBAGAI UNIVERSITI DARI DALAM DAN LUAR NEGARA, NAMUN MERAKA BERTEGUR SAPA DENGAN GOLONGAN LEBIS SENIOR DI PAJABAT KERANA BERSOPAN SANTUN MEMANG SINONIM DENGAN ORANG MELAYU MALAHAN MEMJADI AMALAN SEJAK ZAMAN DATUK NENEK KITA SEHINGGA KE HARI INI.

ANAK-ANAK MUDA SEPATUTNYA MEMANGGIL TUAN,PUAN,KAKAK,MAKCIK,PAKCIK,DATUK ATAU NENAK KEPADA GOLONGAN YANG LEBIH DEWASA MENGIKUT USIA DAN PANGKAT SESEORANG SERTA MEMGUCAP TERIMA KASIH KEPADA SETIAP PEMBERIAN YANG DITERIMA. UCAPAN SELAMAT PAGI DAN PETANG ATAU ASSALAMULAIKUM BAGI YANG BERAGAMA ISLAM SETIAP KALI BERTEMU SEPATUTNYA MEMJADI AMALAN MURNI KE ADAT KESEJAHTARAAN.

MALANGNYA, UCAPAN DEMIKIAN SEMAKIN HILANG DIBAHAN ERA INTERNET. GENERASI MUDA KINI SEBALIKNYA HANYA BERKATA HAI.. KETIKA BERSUA MUKA DAN 'BYE-BYE' KETIKA BERPISAH. UCAPAN ITU LEBIH RINGKAS TRANDY DAN UNIVERSAL.

APAKAH MEDIA SOSIAL SEPERTI FACEBOOK,TWITTER, KHIDMAT PESANAN RINGKAS (SMS) SERTA WHATSAPP YANG SENGAT DEKAT DI HATI INSAN YANG CELIK TEKNOLOGI MAKLUMAT(IT) BOLEH DIKAITKAN DENGAN HILANGANYA NILAI NILAI KETIMURAN DAN UNSUR KEAGAMAAN DALAM KALANGAN GENERASI MUDA?

JIKA DIKAJI KESAN DAN PENGARUH TEKNOLOGI TELEKOMUNIKASI KEPADA MANUSIA DAN KEMANUSIAAN, SEPATUTNYA GEJAT-GEJAT BERHUBUNG IT YANG TERDAPAT DALAM PASARAN ITU MEMBANTU MEMDEKATAN YANG JAUH DAN MEMGECILKAN JURANG PERBEZAAN ANTARA MANUSIA DI DUNIA.

DARI SEDUT LAIN, PERKEMBANGAN IT INI TURUT MELALAI DAN MENGALPAKAN ANAK-ANAK GENERASI Y INI KEPADA ALAM SEKELILING SEHINGGA TERBENTUKNYA BUDAYA ANTISOSIAL, INDIVIDUALISTIK DAN TIDAK MERSA DENGAN ORANG SEKELILING MERAKA.

BUKAN SAHAJA GENERASI MUDA MENJADI SEDEMIKIAN, MALAH GENERASI TUA PUN MULA TERPISAH DENGAN JIRAN-JIRANKERANA TERLALU GHAIRAH MELAYAN KERANAH FACEBOOK,TWITTER DAN BLOG-BLOG PILIHAN MEREKA. RINGKASNYA, MANISIA HARI INI DISOGOKAN DENGAN TERLALU BANYAK INFOMASI SEHINGGA LUPA KEPADA DUNIA NYATA DI SEKELILING MERAKA.

APA YANG PENTING BAGI KUMPULAN INI IALAH MENGEMAS KINI STATUS DALAM FACEBOOK DAN MEMBACA SMS WALAUPUN BERADA DALAM MAJLIS ILMU DAN KERAMAIAN.MAJIIS BERKENANAAN SEPATUTNYA DIGUNAKAN UNTUK MENIMBA ILMU SEBANYAK MUNGKIN  DAN BERAMAH MERSA DENGAN PARA HADIRIN. SEMUA SMS YANG DIANGGAP TIDAK PENTING SEPATUTNYA DIBALAS KETIKA BERADA DI RUMAH.

SEHUBUNGAN PERKEMBANGAN ITU, MALAYSIA BERADA PADA KEDUDUKAN KE-19 DENGAN JUMLAH PENGGUNA FACEBOOK SEBANYAK 13.22 JUTA DARIPADA 28 JUTA PENDUDUK. STATISTIK INI BERDASARKAN JUMLAH PENGGUNA FACEBOOK DALAM SENARAI 50 NEGARA UTAMA DI DUNIA SEHINGGAN OKTOBER 2012. SEHUBUNGAN ITU, SEBANYAK 50 PERATUS DARIPADA JUMLAH PENGGUNA FACEBOOK TINGGAL DI KUALA LUMPUR.

BAGAIMANAPUN MALAYSIA BERADA DI BELAKANG JEPUN YANG MEMPUNYAI 16.36 JUTA PERGUNA FACEBOOK MANAKALA THAILAND DI TEMPAT KE 16 DANGAN 17.47 JUTA MANAKALA INDONESIA BERADA DI TANGGA KEEMPAT DENGAN 50.53 JUTA PENGGUNA MEDIA SOSIAL ITU. SEHUBUNGAN ITU 50 PERATUS DARIPADA JUMLAH PENGGUNA FACEBOOK DI MALAYSIA TINGGAL DI KUALA LUMPUR.

GAJET-GAJET IT INI TERBUKTI TELAH MEMBENTUK SATU FONOMENA TIDAK MEMGHIRAUKAN ORANG LAIN KERANA DUNIA ALAM MAYA LEBIH MENYERONOKAN DAN MEMAKLUMKAN PERKEBANGAN TERKINI YANG BERLAKU DI DUNIA SEHINGGA SENAK SAUDARA DAN ORANG TUA YANG BERKUNJUNG KE RUMAH MERAKA TIDAK DIHIRAUKAN OLEH ANAK-ANAK MUDA.

FENOMENA TIDAK MENEGUR DAN MERSA DENGAN RAKAN-RAKAN SEPEJABAT DAN JIRAN SEBELAH RUMAH MUNGKIN BERPUNCA DARIPADA LATAR BELAKANG KELURGA DAN PERGAULAN SOSIAL MERAKA YANG TERBATAS. SEJAK KECIL LAGI IBU BAPA MENASIHATKAN ANAK-ANAK SUPAYA TIDAK MUDAH RAMAH MERSA DENGAN ORANG YANG TIDAK DIKENALI KES CULIK DAN ROGOL YANG KERAP BERLAKU DALAM KALANGAN KANAK-KANAK DAN REMAJA SEJAK KEBELAKANGAN INI.

SEHUBUNGAN ITU, GOLONGAN BERKANANAAN APABILA MEMASUKI DUNIA REMAJA SUDAH DIPUPUK DENGAN SIPAK BERHATI-HATI SEHINGGA TERBAWA-BAWA KE ALAM PERKERJAAN. SIKAP REMAJASEDEMIKIAN MEMBUAT GOLONGAN DEWESA MELONTAR TUDUHAN SEHINGGA MELABEL ANAK-ANAK MUDA HARI INI SEBAGAI 'KURANG AJAR' DAN KADANG KALA MENDAKWA SISTEM PENDIDIKAN SEMASA KURANG MENITIKBERATKAN KEPADA NILAI-NILAI SIVIK DAN ADAT KETIMURAN.

DALAM APA JUGA PERKEMBANGAN TEKNOLOGI,SEPATUTNYA MASYARAKAT KHUSUS MELAYU MESTILAH MENGEKALKAN AMALAN DAN ADAT KETIMURAN TANG DIBAWA DENGAN BANGSA DAN ADAT KAUN ALIN WALAUPUN MERAKA TINGAL DI MALAYSIA .

KEMODENAN DAN PERKEMBANGAN TEKNOLOGI JIKA DIIKUTI TIDAK HABIS-HABIS DAN TIADA PENGHUJUNGNYA KERANA SETIAP HARI MODEN TERBAHARU DENGAN TEKNOLOGI TERKINI AKAN DIJUAL DI PASARAN. SEBALIKNYA NILAI KETIMURAN DAN ADAT ISTADAT MELAYU AKAN HILANG DI MUKA BUMI INI SEKIRANYA GENERASI Y ENGGAN MEWARISINYA.

DIKHUATIRI SATU HARI NANTI BANGSA MELAYU TIDAK AKAN DIKENALI SEBALIKNYA YANG TINGGAL HANYA PADA NAMA YUSOF ATAU FATIMAH YANG BANGSA ARAB DAN ORANG ISLAM LAIN DI DUNIA TURUT MEMPUNYAI NAMA DEMIKIAN KERANA MERAKA BERGAMA ISLAM.

JADI FIKIR-FIKIRKANLAH ANAK_ANAK MUDA APAKAH MASIH MAHU ATAU TIDAK UNTUK MENGEKALKAN KEBUDAYAAN DAN ADAT ISTIADAT DAN SOPAN SANTUN MELAYU?0 Comments