BILIK PENYEKSAAN DI ISTANA CHILLINGHAM ENGLAND

The torture chamber/ Bilik Penyeksaan di Istana Chillingham England~

Image may contain: sky and outdoor

Image may contain: text
pintu masuk istana 

No automatic alt text available.
kerusi berpaku 

Image may contain: text

katil penyeksaan 

No automatic alt text available.

Image may contain: shoes

Image may contain: people sitting and outdoor

Image may contain: text

Istana Chillingham terletak di utara Northumberland, England. Istana ini terkenal pada zaman Medieval iaitu zaman pertengahan pada abad ke 14 dan merupakan kubu kuat pada abad ke12 yang bertahan dari serangan tentera Scotland.
Pintu besar ini (photo) adalah pintu masuk ke istana yang dibina pada abad ke17 yang dikelilingi dengan taman2 indah yang semasa itu arkiteknya Windsor Castle, pada awal abad ke-19.
Berabad-abad lamanya senibina istana ni masih dikekalkan hingga sekarang yang kini dijadikan pameran untuk orang ramai..
Tortured chamber atau bilik penyeksaan adalah salah satu tempat yang paling ngeri dan paling menarik di istana ni terletak berhampiran penjara. Masih terdapat banyak alat-alat penyeksaan dipaparkan di sini dan kebanyakannya masih dalam keadaan baik (boleh digunakan lagi cuma.berkarat je).
Ianya digunakan sebagai hukuman penyeksaan ianya termasuk kerusi berpaku, katil berpaku, dan berbagai2 lagi alat seperti perangkap tikus je bila kita tengok..
Adalah dianggarkan bahawa lebih daripada 7,500 kematian termasuk lelaki, wanita dan kanak-kanak yang terdiri daripada semua peringkat umur telah diseksa dan dibunuh di penjara ini dalam tempoh tiga tahun.Sehingga tahun 1982 Sir Humphrey Wakefield, yang isterinya, Lady Mary Tankerville, dari keturunan keluarga Raja Grey, telah dibenarkan untuk mengambil alih istana ni serta memulihkannya..
Istana ini berusia lebih 800 tahun.

SUMBER DARI FACEBOOK.COM/MADPFONIA 


0 Comments