5 MAFIA TERKENAL SELURUH DUNIA

Image result for mafia russian

Mafia Rusia

Mafia Rusia berpangkalan di Soviet Union (kini Persekutuan Republik Russia) mempunyai pengaruh yang sangat kuat di dunia.

Ahli-ahli geng mafia ini antara 100,000 hingga 500,000 orang. Mereka yang terlibat dalam kegiatan jenayah di negara-negara lain seperti Israel, Hungary, Sepanyol, Kanada, United Kingdom (UK), Amerika Syarikat, Rusia dan lain-lain.

Ahli-ahli geng mafia sering menyusup masuk ke dalam Israel dan Jerman dengan menggunakan identiti Yahudi dan Jerman.

Salah satu aktiviti geng jenayah yang terbesar, seperti penjualan dadah dan senjata api yang menyalahi undang-undang, pengeboman, penyeludupan, tindakan tidak bermoral, penipuan di internet dan sebagainya.

Salah satu kaedah-kaedah dalam kumpulan samseng ini tidak pernah bekerjasama (tetapi lebih tepat tidak suka) dengan kerajaan.

Jika seorang ahli ditangkap, mereka akan dibunuh selepas dibebaskan. Tindakan kumpulan ini adalah untuk membuatkan rakyat takut kepada mereka seperti bertindak ganas, penjualan organ dan pembunuh upahan.

Image result for Mafia Sicily dan Amerika Cosa Nostra

Mafia Sicily dan Amerika Cosa Nostra

Sicily dan Amerika Cosa Nostra termasuk kumpulan-kumpulan mafia baru didunia. Geng baru ini diasaskan pada abad ke-19 di Itali.

Walaupun termasuk geng mafia yang baru, tetapi geng ini mempunyai keupayaan untuk merancang jenayah seperti aktiviti-aktiviti peras ugut, pengedaran dadah, penjualan senjata api yang menyalahi undang-undang dan pelbagai perbuatan jenayah lain.

Bilangan ahli mereka dianggarkan sekitar 3500 hingga 4000 orang termasuk yang bukan ahli anggota asal. Ahli-ahli kumpulan ini biasanya akan memulakan jenayah bermula dengan upacara membunuh.

Related image

Kartel Dadah Colombia

Geng Mafia ini lebih tertumpu kepada pemerolehan dan penjualan dadah yang bertaburan di hampir seluruh dunia.

Geng Mafia ini mempunyai banyak organisasi dan hubungan dengan ahli politik, tentera dan syarikat-syarikat besar.

Syarikat-syarikat besar yang telah membantu kumpulan itu datang dari Cartel Cali Columbia, Cartel Medellin dan Valle del Norte Cartel.

Syarikat ini juga mempunyai pertalian di Amerika dan Columbia. Pengerusi mafia tidak akan sekali-kali menonjolkan dirinya.

Image result for mafia china triada

China Triads

Triads China adalah koleksi pelbagai organisasi jenayah yang tersebar di China, Malaysia, Hong Kong, Taiwan, Singapura dan negara-negara lain.

Mereka juga aktif di New York, Los Angeles, Seattle dan San Francisco. Aktiviti-aktiviti jenayah yang dilakukan oleh kumpulan ini adalah seperti rompakan, pembunuh upahan, jualan dadah, peras ugut, rampasan dan lain.

Geng Mafia ini telah bermula pada abad ke-18 tetapi kali ini mereka dipanggil Tian Di Hui. Walaupun aktiviti-aktiviti mereka di rantau ini agak besar tetapi ahli mereka dianggarkan dari 500 hingga 3000 anggota.

Mereka juga bertanggungjawab untuk memalsukan wang yang berlaku di China.

Related image

Yakuza

Yakuza Jepun adalah satu kumpulan jenayah yang berasal sejak dari zaman feudal yang menggunakan ancaman dan pemerasan untuk mendapatkan pengaruh mereka.

Asal-usulnya bermula pada abad ke-17. Hilang jari kecil adalah tanda untuk memberitahu ahli-ahli kumpulan atau ditawarkan kepada pemimpin sebagai tindakan yang bertujuan untuk memujuk atau meminta maaf.

Ada juga beberapa ahli-ahli yang mempunyai tatu badan penuh. Ia mempunyai 110,000 ahli aktif dalam kumpulan ini yang berasal dari 2,500 keluarga.

Mereka terlibat dalam aktiviti perlindungan, mengimport pornografi dari Eropah dan Amerika, pelacuran dan pendatang tanpa izin

(VIA : SENGALPARANORMALTEAM/FACEBOOK.COM

0 Comments