SISTEM FISILOGI BADAN ( BAHAGIAN 1 )

Image may contain: text

Sistem Fisiologi Badan??(bahagian 1)

Beberapa hari yang lepas viral satu mesej di dalam Whatsapps yang menceritakan secara spesik pukul berapa sesuatu organ itu berkerja dengan lebih keras. Ini mendatangkan pertanyaan kepada orang ramai dan ada yang mesej kepada admin dan bertanyakan berkenaan perkara tersebut.

Disini kami ingin menerangkan perkara yang diviralkan tersebut

5 - 7 pagi
Waktu di mana usus besar bekerja. Mesti disiplinkan diri utk *buang air besar* dalam waktu ini. Jika tak, penyakit akan berkumpul

Fakta sebenar:
Waktu usus paling banyak berkerja keras adalah ketika waktu rehat ataupun tidur. Ini disebabkan ketika badan kita rehat, ia akan masuk ke dalam mode yang dinamakn sebagai 'Rest and Digest'(Rehat dan pencernaan) dimana pada waktu ini sistem saraf yang dinamakan sebagai PARASYMPATHETIC NERVOUS SYSTEM akan menjadi dominan.

Ketika ini, pergerakan, pencernaan dan penyerapan makanan akan berlaku dengan lebih efektif. Saluran darah pada bahagian pencernaan akan mengembang, otot usus akan bergerak dengan lebih efektif. Enzim juga akan dihasilkan dengan banyak untuk mencernakan makanan ketika ini.

Apabila waktu pagi, kebanyakkan makanan telah pun dicernakan dan juga diserap. Lebihan makanan iaitu tinja pula sedia untuk dibuang.

Ketika mana kita sarapan pagi dan makanan memasuki perut, perut akan menghantar signal ke otak supaya usus besar dikosongkan agar makanan baru boleh dimasukkan ke dalam usus besar tersebut. Ini akan menyebabkan kebanyakkan orang membuang air besar sejurus selepas mengambil sarapan pagi.

Bukanlah makanan yang baru diambil waktu sarapan itu yang keluar, tetapi makanan malam tadi yang sudah dicernakan ketika kita tidur itulah yang kita keluarkan sebagai tinja.

7 - 9 pagi
Wajibkan diri utk *bersarapan* . Jika tak, metabolisma badan akan turun mendadak. Sebab tu kadang2 orang bersarapan lewat lepas pukul 9, berat badan naik mendadak walaupun makan sekali sehari!

Penerangan:
Sarapan pada waktu pagi adalah bagus kerana ia memberi tenaga bagi perkerjaan sepanjang hari. Pengambilan sarapan yang tidak mencukupi akan menyebabkan seseorang itu tidak bertenaga bagi menghadapi kerja seharian. Selalunya orang yang tidak bersarapan akan merasa letih.

Mengambil sarapan lebih daripada waktu yang tertera tidaklah menyebabkan kegemukkan/obesiti. Ini keranan obesiti hanya bergantung kepada jenis makanan yang diambil dan juga 'lifestyle' kita. Jika anda sarapan pada waktu tersebut tetapi mengambil jenis makanan yang mempunyai kandungan gula yang tinggi, anda masih boleh menghidapi obesiti

Saranan kami, makanlah sarapan pagi untuk berkerja dengan lebih efektif, kurangkan gula dalam setiap makanan yang kita ambil dan lebihkan manis dalam senyuman

🕚9 - 11 pagi
Organ limpa bekerja.
*Elakkan makan* dalam waktu ini.

Penerangan:
Organ limpa juga dikenali sebagai 'spleen' dalam bahasa inggeris. Ia mempunyai beberapa fungsi iaitu untuk menguraikan sel darah merah yang sudah rosak dan telah sampai hujung hayatnya. Seperti mana yang kita tahu bahawa jangka hayat sel darah merah adalah 3 bulan sahaja. Ketika mana, sel darah merah tersebut sudah sampai masanya, maka organ limfa lah yang akan membunuh dan menguraikan sel tersebut.

Bukan itu sahaja, organ limfa juga berfungsi untuk menapis darah daripada sebarang kuman. Ketika mana bakteria memasuki saluran darah dan sampai di organ limfa, sel darah putih disitu akan mengesan dan memakan bakteria tersebut.

Ia juga berfungsi untuk mengasilkan darah ketika di dalam kandungan

IA TIADA KAITAN LANGSUNG DENGAN PERMAKANAN DAN ORGAN INI 24JAM BERKERJA SEPERTI BIASA.

🕚11 - 1 petang
Jantung bekerja secara optimum. *Elakkan bekerja berat, sebaiknya rehat dan tidur seketika* . Serangan jantung kerap terjadi ketika waktu ini.

Penerangan:
Jantung secara berterusan akan berkerja walaupun kita tidur. Ia akan berkerja sedikit keras ketika mana kita melakukan senaman ataupun melakukan kerja yang berat. Ini kerana ketika senaman, oksigen perlu disalurkan secara optimum kepada otot-otot badan untuk tujuan pergerakkan.

Tetapi jika anda berkerja pejabat sahaja yang tidak seberat manapun, maka jarang ia membebankan jantung anda.

Sebagai tambahan, serangan sakit jantung tidak mempunyai spesific waktu untuk berlaku. Jika sakit dada berlaku ketika mana kita melakukan kerja keras serta melibatkan masalah jantung, ia dinamakan sebagai 'stable angina'. Selalunya sakit dada seperti ini akan berkurang ketika pesakit rehat. Dan masalah jantung seperti ini kurang berbahaya jika hendak dibandingkan dengan sakit dada yang tiba-tiba datang tanpa kira waktu.

Sakit dada yang tiba-tiba datang ketika rehat selalunya dikategorikan sbg 'unstable angina' ataupun 'myocardial infarction'(non St- ataupun ST elevation). Ini kerana saluran darah yang tiba-tiba tersumbat disebabkan pembekuan darah pada saluran darah koronari iaitu saluran darah yang membekal oksigen kepada jantung. Jenis sakit dada seperti ini adalah lebih berbahaya berbanding dengan 'stable angina' yang saya ceritakan mula-mula tadi.

oleh

🕒3 - 5 petang
Pundi kencing bekerja. *Sebaiknya buang air kecil* dalam waktu ini.

Penerangan:
Pundi kencing berfungsi untuk mengumpul air kencing dan membuangnya ketika sudah penuh. Ketika pundi kencing penuh dengan air kencing, maklumat akan dihantar ke otak supaya orang tersebut mempunyai perasaan untuk membuang air kencing.

Pundi kencing tidak mempunyai spesifik waktu untuk berkerja. Ketika mana ia penuh sahaja, secara automatik ia akan menghantar signal ke otak supaya orang tersebut membuang air.

SUMBER DARI ROOT OF SCIENCE 

0 Comments