SCAMMERS ADA DI MANA MANA JADI BERHATI-HATILAH

SCAMMERS ADA DI MANA MANA JADI BERHATI-HATILAH 

Image result for SCAMMER

Merujuk post dari suriaamanda.com(saya akan letak link di bawah sebentar lagi)

Mungkin dalam kalangan anda semua pasti kana dengan scammer kan?? ada yang dipedayakan atas mulut manis meraka menjanjikan bulan dan bintang semua, kalau anda memberi sedikit wang pada meraka bukan.. Ada dijanjikan ingin berkahwin dengan anda selepas anda memberi wang kepada meraka.Tu lah dikatakan love scam. setelah meraka beroleh wang tu meraka akan hilang macam tu sahaja, apa yang mraka janjikan itu hanya tingga janji, anda pula telah kehilangan ribuan malah ratusan atau jutaan ringgit kerana mulut manis meraka tersebut

Scammer ini bukan ingankan anda sebenarnya meraka hanya mahu wang anda sahaja bagi meraka anda seperti lubuk emas.. Anda pasti ingin tahu siapakan meraka semua bukan?? Okay jom MIZZ terangkan macam mana meraka berkerja.. 

Meraka akan menggunakan gambar orang lain sebagai gambar laman sosial mereka(kesihan bagi yang gambar dan kerjaya dicuri scammer).. 

Bukan setakat gambar dan hidup peribadi dicuri scammer malah kerjaya sekali turut dicuri scammer..

Soscial media yang selalu digunakan oleh scammer ialah 

- Facebook
  Facebook paling banyak scammer yang MIZZ pernah kena kebanyakan love scam, ada hari tu MIZZ dapat satu massage dari seorang juruterbang yang mencari isteri untuk anaknya. Bila MIZZ tanya pasal mecam mana nak kendalikan pasawat dia cuak tak reti yang paling tak boleh tahun tu english dia berterbur..

- Instagram
Instagram pula MIZZ dapat banyak massage dari pengupul wang syiling, juruterbang, jurutera, doktor dan macam macam lagilah. Ada hari tu MIZZ dapat scammer ni yang mengaku seorang yang berilmu agama dia seorang ustaz dan ingin meminta derma pada MIZZ untuk membuat masjid di negaranya( maaf MIZZ tak dapat nak nyatakan negara mana)..

-Twitter
Dekat Twitter MIZZ tak banyak dapat scammer tapi ada yang memcuba, bila MIZZ terngok profile dia rasa semacam ja. Bila MIZZ tengok dan siasat apa yang MIZZ jumpa dia ada scammer yang banyak menipu orang ramai terutama perempuan yang ada harta.

Dan banyak lagi sosial yang ada atas muka bumi ini..

Meraka menggunakan sosial untuk memerangkap mangsa

bukan saja love scammer saja yang ada satu lagi scam iaitu insuran scammer. Mangsa dipaksa ntuk membeli insuran dari mereka dan kalau tak meraka akan mengugut mangsa..

Akhir kata dari MIZZ berwaspadalah dangan orang yang kita kat kenal

link post dari SuriaAmanda

http://www.suriaamanda.com/2019/08/scammers-di-mana-mana.html

1 Comments

  1. haihhh scammers niii. benci tau. menganiaya orang betul! dapat rezeki haram. tsk tskk

    ReplyDelete


Disclaimer : This is a personal blog. Any opinions written in this blog is the opinion of the author and does not Involve any other parties.The author will not be liable for any loss or damage incurred while using the information in this blog. Any action without permission is strictly prohibited.