MENGAPA SAYA BANTU REMAJA INI..MENGAPA SAYA BANTU REMAJA INI...

Anda boleh SHARE tulisan ini bagi memberi gambaran umum terhadap tindakan saya membantu Remaja tersebut.(Nursyahera,Pendang Kedah)

Ok saya akan ceritakan luahan sebenar dari hati nurani saya.Saya tulis dulu pengalaman hidup saya sebelum saya kaitkan dengan remaja perempuan dari Pendang,Kedah ini.

Semestinya,Ia bukan tentang salah atau benar apa yang remaja ini lakukan.Bukan juga tentang saya kenal atau tidak dia serta keluarganya.

Yang salah tetap saya katakan salah terutamanya dengan tindakan remaja ini menghina PDRM.

Bahkan,SAYA TIDAK PERNAH BERSETUJU DENGAN TINDAKAN REMAJA ITU ATAU SESIAPA MENGHINA MANA MANA PIHAK.Kita perlu saling menghormati.

Cuma Untuk lebih adil kepada semua pihak,Mari kita pergi lebih jauh dari pandangan mata kasar,iaitu :

"HAKIKAT SEBENAR SEBUAH KEHIDUPAN!"

 Disitu,pastinya ada pengajaran serta tauladan kepada remaja itu sendiri dan juga kita mahupun segelintir masyarakat yang lebih cenderung menghukum daripada berusaha untuk  membina!

.............................................................................

#Saya MUHAMMAD AZLAN AL AMIN,lahir pada 23/9/1987 dan kini berusia 33 tahun.

Saya anak ke-6 dari 21 orang adik beradik seibu dan seayah,tapi kini tinggal 16 orang kerana 5 orang lagi adik adik saya meninggal dunia waktu kecil.

Mendengar bilangan adik beradik yang ramai itupun sudah  membuatkan anda memahami keperitan hidup pada tahun 80-90 an.Apatah lagi kami yang sememangnya daripada keluarga paling susah pada ketika itu.

Masa kecil,keluarga kami pernah dibanci sebagai keluarga yang paling miskin.Kami hidup dalam kesusahan yang teramat,sehingga pernah berhari hari putus bekalan makanan dan hanya makan ubi kayu saja.

HIDUP DI LANTAI KEMISKINAN.

Mungkin kebanyakan orang hanya mengetahui perkataan MISKIN,tapi hanya yang benar benar lahir dari lantai kemiskinan saja akan mengerti hakikat sebenar kemiskinan.Ya,ketika anda membaca perkataan kemiskinan itu dari buku buku,saya pula membacanya dari sebuah kehidupan sebenar...
.
Pergi sekolah pakai selipar jepun,kasut koyak,minum air paip dan DIBULI adalah perkara biasa.Saya membesar dari ruang lingkup kehidupan yang pahit untuk ditelan oleh kebanyakan orang,tapi akhirnya kepahitan itulah penawar sebenar ketika menelusuri erti hidup....

TANPA KASIH SAYANG,HIDUP ADALAH SUKAR

Kami bukanlah mengharapkan simpati untuk hidup,tapi hidup memerlukan cinta serta kasih sayang untuk terbinanya sebuah kehidupan.

Namun cinta dan kemiskinan paling sukar bersatu,seakan ada dinding kasta yang memisahkan kami dari pandangan masyarakat.
Hidup tanpa perhatian,kecaman serta pandangan sinis seakan mewarnai perjalanan hidup keluarga kami suatu ketika dahulu.Pernah suatu ketika dahulu, kenduri kendara pun kami jarang dijemput

Kami mungkin boleh bertahan dalam kesusahan,tapi menjalani hidup tanpa kasih sayang dari orang sekeliling adalah sesuatu yang paling sukar sepanjang hidup saya selama hampir 20 tahun.

Tapi itulah hakikatnya,hanya ada segelintir pihak yang sudi membantu kami,selebihnya "seakan tidak menyedari bahawa kami juga hidup di antara mereka"...

Dengan segala kecaman dan kesusahan,Kami tetap teruskan hidup.Kesusahan dilalui,dan kami semua adik beradik perlu pantas berdiri untuk berdikari.Ibu menjadi madrasah terbaik kami dan dalam sibuknya bapa terpaksa berkerja keras demi menyara anak anak,kami cepat dewasa bersama kematangan jauh dari usia sebenar.

Pengalaman di alam persekolahan cukup menyedihkan.Bahkan hampir setiap hari saya akan menjadi MANGSA BULI rakan rakan di sekolah.Dibuli bukan kerana sering berbuat salah,tapi kerana  semata mata saya dari keluarga miskin.

Saya dibuli,dipukul,dan dipulaukan oleh orang.Kesalahan saya mungkin hanya satu,DITAKDIRKAN LAHIR MISKIN....

Hingga suatu ketika bila saya melawan,saya diajukan kepada pihak sekolah lalu saya digantung persekolahan seterusnya dibuang sekolah.9 bulan saya terkurung menganggur sehinggalah diterima semula masuk ke sekolah secara BEESYARAT.Pilunya,tiada siapa yang sudi pertahankan anak miskin ini.

 Ya,apabila kemiskinan berada di hadapan pintu,maka cinta pun keluar melalui jendela.Itulah kehidupan....

Lalu pada suatu ketika dahulu sewaktu muda remaja,saya akhirnya  membesar bersama KEMARAHAN,KEBENCIAN DAN TIADA SIFAT SABAR ekoran terpingirnya kasih perhatian dalam masyarakat.

KITA PERLUKAN BIMBINGAN,BUKAN HANYA KECAMAN!

Tiada seorang pun jika diberi pilihan,memilih untuk menjadi seorang "pemberontak" terhadap takdir.Kita sebolehnya mahu jadi insan paling berbahagia,tapi dunia pentas ujian dan kita perlu membayar Syurga dengan satu "Harga"......dalam timbang menimbang itulah kadang kita tertewas dalam menilai baik buruk neraca hidup ini.

Itulah yang saya serta ramai orang lain pernah lalui.Kerana itu saya yang asalnya pemarah,pembenci dan pendendam,kini memilih untuk keluar dari kepompong gelap itu demi menuju cahaya.

Di sinilah kita perlukan BIMBINGAN BERBANDING KECAMAN.kini alhmdlh,berkat pengalaman hidup dan menerima bimbingan dari tokoh tokoh murabbi yang hebat seperti@Pahrol Mohamad Juoi@Pahrol Mohamad Juoi ,saya sedang bermujahadah  menukar segala watak yang kurang murni itu kepada watak yang lebih baik dan berpekerti.

Bukan bermaksud saya katakan saya baik,tidak! Cuma di bawah bimbingan para murabbi,saya sedang berusaha menjadi yang terbaik,in sya Allah.Semoga Allah membantu saya.......

Akhirnya,saya BERDAMAI DENGAN TAKDIR.
Semenjak itu,hidup saya mula berubah.Saya buang sikap marah dan tukar kepada seorang yang agak tenang.Buang kebencian menjadi cinta,dan pendendam kepada pemaaf ...

Paling indah,kini saya mahu jadi PEMBELA DAN WIRA YANG TAK PERLU DIDENDANG KEPADA GOLONGAN MISKIN....KERANA SAYA LAHIR DARI SITU,DAN PERNAH BERADA DI SITU.....

BIARKAN SAYA MENJADI HERO KEPADA GOLONGAN MISKIN,SELAGI IA TIDAK BERTENTANGAN DENGAN SYARIAT DAN JUGA KEDAULATAN UNDANG UNDANG.....

......................................

#APA KAITAN KISAH HIDUP SAYA DENGAN REMAJA INI SEHINGGA SAYA RELA BERSUSAH PAYAH MEMBANTUNYA???

Ya,
Pada malam 31/3/2020 saya terbaca di FB viral seorang remaja perempuan dari Kedah bernama Syahira dijatuhkan hukuman penjara 5 bulan kerana menghina Polis di FB miliknya.

Saya pada mulanya tak ambil kisah.Saya pun geram jugak,dan harap ia jadi pengajaran....

Saya terbaca baca komen komen yang sangat jelek dari natizen kepadanya,hanya segelintir yang menasihati manakala selebihnya hanya mencaci tanpa ada seorang pun mahu menyelidiki latar belakang hidup remaja ini.

Tetiba terkenang zaman kanak kanak dan remaja saya.Hanya kerana kita miskin dan terkhilaf buat kesilapan,kita dicaci juga dibuli hingga dibuang sekolah.Tiada siapa membela,hanya mengecam saja...

Saya pun ambil keputusan malam tu juga untuk semak latar belakang beliau sebelum buat keputusan untuk bantu...

Setelah dapat semua maklumat termasuk dari bekas guru remaja ni,saya buat andaian awal,remaja ni HIDUP TANPA DIDIKAN NILAI NILAI MURNI DALAM KELUARGA YANG SEPATUTNYA DIPERLUKAN UNTUK DIA BERGELAR INSAN BIJAKSANA.

Bekas gurunya menangis memberitahu saya,sewaktu bersekolah menengah beberapa tahun lepas,remaja perempuan ini selalu dibuli dalam kelasnya.Mungkin dia terlalu "stress dan membesar dalam tekanan dendam pada sesiapa yang tak digemarinya".

Lalu saya teringat sikap saya suatu ketika dahulu bila pernah dibuli dan diejek.Ya,kadangka perasaaan negatif itu jika gagal diurus,ia akan mempengaruhi hidup kita.
Mungkin remaja ini 'tidak ada pembimbing" untuk beliau keluar dari perangkap perasaan itu.

Dalam soal didikan nilai nilai murni ini,saya fikir ibu dan ayahnya memang ada kesilapan.Itu kita akui,pun begitu kita masyarakat juga harus memikul tanggujawab mendidik anak anak bangsa kita tanpa perlu mengira dia anak siapa.

Tapi itulah kita,kebanyakkan kita hidup dalam ruang lingkup keluarga sendiri sahaja dan menyerahkan tugas berdakwah ini hanya kepada ustaz ustaz saja.Padahal ia tanggujawab semua mengikut kadar kemampuan masing masing.

Adalah menjadi tanggujawab kita untuk saling menasihati,menegur dan membimbing.Kita perlu sayang mereka semua seperti saudara mara kita.Tapi lihatlah apa jadi???Kebanyakkan kita lebih suka mencaci dari menasihati,kononnya menegur tapi lebih kepada menghina!

SAYA PILU.

Saya simpati walaupun tidak bersetuju dengan tindakan remaja ini.Malam itu lihat dalam gambar  tangan remaja ini bergari,saya menangis.Saya tahu dia silap,tapi saya percaya dia telah belajar sesuatu dari situ.

Saya berazam mahu bimbing remaja ini untuk dapat masa depan lebih baik.Saya fikir,mendidik manusia adalah jauh lebih mulia berbanding mengecam dan menghina.Apakah kita semua suci dari dosa???? TIDAK....Semua orang akan terkhilaf dan kita semua ada peluang lebih baik jika sudah insaf.

Saya mula war warkan mahu bantu proses guaman dan ikat kamin serta denda  remaja ini dengan membuat  permohonan penangguhan hukuman sementara kes di sebut di Mahkamah Rayuan.

Malam itu ramai peguam terkemuka hubungi saya,tapi saya menilai keikhlasan yang utama.Saya hubungi peguam Dato Naran Singh dan beliau memang seorang peguam senior yang hebat serta sangat senang berurusan.Saya lantik beliau.Beliau memang pantas,cekap dan bijak berhujah di dalam mahkamah.Saya turut serta bersama beliau hingga dalam mahkamah.

#KEHADIRAN SAYA JADI VIRAL

Wartawan memenuhi galeri dan saya beramah mesra bersama mereka.Kehadiran saya dalam membantu remaja ini tiba tiba menjadi VIRAL di seluruh media.

PERMOHONAN AWAL UNTUK PENANGGUHAN HUKUMAN DITOLAK MAHKAMAH SYESEN.

Hari pertama kami mohon penangguhan pada 7/4/2020,mahkamah syesen menolak permohonan kami.Waktu itu saya rasa cukup sedih melihat remaja ini menangis bersama ibu bapanya 

Pilu hati saya....biarlah saya berkata penuh jujur tanpa berniat mengaibkan ciptaan Allah yang indah,sesungguhnya REMAJA PEREMPUAN INI TIDAKLAH SEORANG YANG "CERDAS DAN CERGAS" seperti kebanyakkan orang lain....Pada saya,dia benar benar lemah dalam menilai sesuatu.Benar benar lemah.

Maaf cakap,begitu dengan kedua orang tua mereka,mereka "kurang cerdas" dalam berfikir.Maha Suci Allah,itu semua adalah rahsia Allah dan usah kita perlekehkan sesiapa.
Saya maksudkan,mereka perlukan seseorang untuk 'membimbing' mereka.Sebab itu saya hadir membantu......

TINDAKAN PANTAS PEGUAM BERPENGALAMAN

Ekoran permohonan penangguhan ditolak,Dato Naran sing pada pagi 8/4/2020 terus memfaikan permohonan semakan di Mahkamah Tinggi.Pantas,dengan izin Allah keesokan harinya pada 9/4/2020 perbicaraan di Mahkamah Tinggi dilakukan.

Saya yang belum hilang penat baru sampai Besut dari mahkamah sama sehari sebelumnya,terus bertolak ke Kedah kembali jam 12 malam.Malam tu saya tak tido kerana terlalu penat dan bimbang tak sampai pada jam 9 am di Mahkamah bagi membayar ikat jamin serta memberi sokongan.

Perbicaraan bermula dan Para Petugas dari Pelbagai Agensi Media berkumpul.

Hakim Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan penangguhan sementara proses rayuan.Saya sangat gembira walaupun ia tidak bermaksud remaja ini dibebaskan sepenuhnya lagi.Tapi sekurang kurangnya,ia adalah 'kebebasan' sementara beliau dari jeriji besi yang tak digemari oleh sesiapa pun yang waras.

Saya membayar proses ikat jamin.Mak ayah dia begitu gembira hingga menangis berpanjangan.Saya hiba,setidaknya saya dihantar Allah menjadi asbab menyelamatkan serta membina masa depan  yang lebih baik kepada seorang manusia lemah.

KUIH KEK GANTI BUDI TANDA "TERIMA KASIH"

Selasai saja Hakim baca keputusan,mak ayah syahira datang jumpa saya sambil dihulurkan satu bungkusan.
.
Sambil menangis ucap terima kasih,mereka berkali kali cakap hanya bungkusan itulah yang mampu diberi kepada saya.Saya kata "SAYA HANYA MAHUKAN DOA AGAR SAYA SELAMAT DUNIA AKHIRAT".Mereka terus menangis...

 Saya bersiap mahu pulang selepas selesai semua dokumen ikat jamin.Saya keluar dan dapati ramai orang mahu menemui saya walaupu masing masing faham musim Covid ni kita tidak akan bersalam macam biasa.Rupa rupanya,kisah saya bantu remaja ini telah Viral.

Saya berikan penghargaan kepada semua yang berada di luar.Ramai yang bergambar bersama saya,sesungguh nya saya rasa sangat kerdil dengan diri yang penuh dosa ini...

Masuk dalam kereta mahu pulang,saya terasa lapar.Baru saya ingat,saya tak sempat makan hari tu sebab busy sangat uruskan mereka.

Saya buka bungkusan tadi,rupanya mereka berikan saya  KEK yang dah siap potong.Saya dan adik saya @Mustakim Ali serta @Amirul Abdullah makan sebab terlalu lapar.Dalam hati,saya bersyukur kerana dapat membantu mereka.KEK ini lebih bernilai bagi saya berbanding wang,kerana ia diberikan oleh seseorang bersama linangan airmata kegembiraan.

"DITAHAN" SEPANJANG SEKATAN JALAN.

Pada awal tersebar berita saya mahu bantu remaja ini,saya terima banyak kecaman natizen yang tidak bersetuju.Tak kurang ramai kenalan kenalan rapat saya di kalangan pegawai atasan PDRM 'kurang selesa' dengan perkembangan saya itu. Saya amat memahami sensitiviti ini.Kita kena hormati perasaan mereka.
.
Sebagai  seorang pendakwah kerdil yang penuh dosa,saya ambil peluang dengan menjelaskan secara terperinci kepada  kenalan kenalan dalam PDRM walaupun secara tidak rasmi,bahawa niat saya bukan membela tetapi memberi ruang serta peluang kepada remaja 'lembam' itu sebagai kesalahan pertama untuk dia insaf.

ALHAMDULILLAH,pasukan keselamatan yang mulia ini sangat bijaksana serta profisional dalam menilai hakikat sebenar "tahap kecerdasan" remaja tersebut.

Sehinggakan,hampir di setiap roadblock yang dilalui,pegawai serta anggota anggota bertugas bergambar bersama saya si insan kerdil.Ramai yang selepas itu berhubung dengan saya sebagai sahabat yang murni.Alhamdulillah.

Secara ringkasnya,beberapa pengajaran dapat diambil dari sini.Antaranya:

-Kesilapan perlukan hukuman,tapi kesilapan juga perlukan bimbingan penuh kasih sayanh
-Perlunya kita bimbing anak anak bangsa kita
-Kita harus adil dalam menilai
-memberi peluang bukan bermaksud membela kesalahan
-perlu membina,jangan menghina
-Doakan semua,usah burukkan sesiapa.

Membantulah dengan keikhlasan,itu lebih baik dari mengecam dengan kekerasan.Ingat,hidup umpama roda,kita semua pasti diuji.Hari ini orang lain diuji,esok kita tak pasti giliran siapa.Kerana itu,berdoa dan bersangka baiklah kita.

#MUHAMAD AZLAN AL AMIN 
10/4/2020.

0 Comments