BAHAYA SMARTPHONE DAN BAHANA MEDIA SOSIAL
Ini kisah Aina. Kisah yang patut dibaca oleh setiap ibu bapa. Dikongsi oleh Bonda Nor pada Disember 2017. Kenapa saya kongsikan sekali lagi? Sebab kes seperti ini sentiasa berulang!

Siapa Aina? Beliau merupakan seorang remaja yang manja, berkelakuan baik, bersekolah agama dan bertudung labuh. Beliau ada handphone.

Siapa sangka remaja seperti ini boleh mengirim gambar lucah beserta videonya sekali kepada teman lelakinya. Mengapa semua ini boleh terjadi? 

Saya membaca kisah Bonda Nor ini dengan hati yang bercampur baur. Bila kes seperti ini berlaku, terus terfikir adakah hal semacam ini boleh terjadi kepada anak sendiri? 

Bonda Nor bertanya Aina, "kenapa boleh jadi macam ni?!" Dia geleng. Tunduk. Katanya, dia sendiri tak tahu mengapa dia lakukan seperti itu. Aduhai.. anak gadis ini sedang keliru mengendalikan nafsu!"

Tuan Puan yang sedang membaca post ini, izinkan saya highlightkan ayat yang ini : "DIA SENDIRI (AINA) TAK TAHU MENGAPA DIA LAKUKAN SEPERTI ITU."

Berdasarkan pengalaman saya bersama remaja, Aina berkemungkinan besar menjadi mangsa Sex Grooming oleh teman lelakinya. Inilah 'teknik' popular yang selalu dilakukan oleh sex predator di alam maya, juga alam nyata.

Apa itu Sex Grooming? Bahasa paling mudah adalah seseorang individu membina kepercayaan antara beliau dan mangsa demi tujuan seksual. Ia bukan terjadi secara tiba-tiba. Trust tu akan dibina sedikit demi sedikit tanpa mangsa sedar.

Mana-mana lelaki, baik remaja atau sudah dewasa, mereka akan menjadikan kanak-kanak/ remaja perempuan atau lelaki sebagai sasaran. 

Mereka akan membina hubungan 'emosi' dengan mangsa di aplikasi seperti Tik Tok, Bigo Live, Wechat, MiChat, Instagram, Omi dan lain-lain.

Setelah add, mereka akan memulakan 'operasi' secara berperingkat. Step by step. Awalnya hanya perbualan biasa, "dah makan ke belum?" atau "awak sihat ke?" Sehinggalah mereka akan memuji-muji budak perempuan ini.

"Cantiklah awak." Kemudian pergi ke fasa yang lain, "Comelnya awak ni, mesti lagi cantik kalau tak pakai tudung." Ketika proses ini berlaku, kanak-kanak perempuan akan mengikutinya sahaja. Tiada syak wasangka.

Kemudian, peringkat berikutnya, "Cantiknya awak tak pakai tudung, mesti lagi cantik kalau awak hantar gambar pakai tuala mandi. Tengok body awak cantiknya la hai."

Bayangkan jika anak ini tidak pernah dipuji oleh bapanya atau abangnya, sudah pasti pujian yang diperolehi ini akan membuatkan dirinya rasa 'dihargai' dan 'disayangi'.

Jika dah sampai ke tahap ini, pemangsa akan mula gunakan ayat, "awak open minded tak?" dan kemudian disusuli dengan ayat ini,

"Mesti awak cantik kalau tak pakai baju." Oleh sebab ia berlaku secara berperingkat, maka anak ini tak akan sedar yang dirinya sudah 'disihir' oleh sex predator berkenaan.

Kenapa ada lelaki seperti ini? Saya pecahkan kepada 2 kategori. Spesis yang pertama, remaja lelaki. Rata-rata yang groom sex kekasihnya sendiri atau rakan perempuan setelah berpengalaman menonton video lucah.

Video lucah ini menjadi pendorong untuk beliau melakukan sexting (mesej lucah), video sex (video call dan lain-lain) hinggalah menghantar gambar zakarnya sendiri. 

Remaja lelaki seperti ini juga perlu diselamatkan. Bukan sekadar dihukum, bahkan perlu disedarkan apa yang dia buat itu salah dan boleh dikenakan tindakan undang-undang.

Baik, spesis yang kedua pula adalah lelaki dewasa. Mereka ini ada kecenderungan seksual terhadap kanak-kanak. Pedofilia gelarannya. 

Yang ini lebih bahaya. Lagi berusia, lagi licik teknik yang digunakan. Tak mustahil anak perempuan sanggup bertemu muka di luar bertemu individu jahat ini. Tuan Puan boleh cari video terbitan R Age berjudul Predators In My Phone di Youtube.

Ingat Tuan Puan, tahun lepas Malaysia menjadi negara nombor satu di Asia Tenggara mengakses video lucah kanak-kanak di internet. Gila tak gilalah.

Jadi, apa yang boleh kita lakukan? Mari saya senaraikan satu persatu :

1. Hadkan masa bersosial anak-anak di media sosial. Boleh rujuk posting Bonda Nor ini. Link saya sertakan di bawah posting.

2. Mak bapak perlu menjadi guru yang pertama bercerita perihal seks kepada anak-anak. Jangan malu tak bertempat. Komunikasi ini perlulah berperingkat sehingga anak-anak menghargai tubuh badan yang dikurniakan Tuhan ini.

3. Jika kita ada anak lelaki, tolong nasihatkan mereka jaga maruah diri, jangan mainkan perasaan wanita, jadi lelaki yang bertanggungjawab, jangan jadikan perempuan simbol seks semata-mata, jangan tengok pornografi serta yang berkaitan.

4. Untuk anak perempuan, bapak-bapak pujilah mereka selalu ya. Mereka dahagakan pujian, pelukan dan ciuman di dahi. Jika kita yang lelaki mampu buat seperti ini, maka anak-anak perempuan akan menjadikan kita cinta pandang pertamanya. Maka, tinggilah sikit KPI beliau dalam mencari bakal suami nanti, tak adalah selekeh tak bertempat.

5. Kita semua harus tahu undang-undang berkaitan kanak-kanak yang digubal 2017 yang lepas. Apa jua aktiviti yang melibatkan grooming sex di internet samada menghantar gambar dan video lucah, meminta gambar lucah, mengajar tentang seks dan yang berkaitan, Tuan Puan boleh terus report polis. Ia satu kesalahan amang seksual non fizikal. Boleh dikenakan hukuman 15 tahun penjara dan 3 kali sebatan.

Tuan puan, Akademi AMPAC dengan kerjasama Hospital Islam Az-Zahrah telah menyediakan video berkaitan Girl Talk. Mereka bangunkan konten yang sangat baik untuk educate anak perempuan tentang sex education.

Saya dah tonton semua, memang bagus sangat. Banyak perkara baru yang saya belajar. Topik seperti anatomi badan diperincikan, fungsi vagina, akil baligh, kenapa darah haid boleh keluar, ancaman sex predator, cabaran sosial dan paling penting tips bela diri.

Anggap sahaja pembelian ebook video ini pelaburan sepanjang hayat untuk tuan puan. Saya harap sangat tuan puan dapatkan. Boleh klik link di bawah untuk pembelian ya,

👉 bit.ly/akhifairuz
👉 bit.ly/akhifairuz
👉 bit.ly/akhifairuz

Semoga perkongsian ini bermanfaat. Tolong share dan tag pasangan anda ya. Kita sayangkan anak-anak kita. Anak orang lain pun anak kita juga. 

Saling tegur menegur, nasihat menasihati.

Akhi Fairuz Al-Jengkawi,
Ulang siar kali ketiga dengan penambahan satu dua isu yang baru. 

#TukangCeramahBudakSekolah

===========================
Posting asal Bonda Nor : https://www.facebook.com/bonda.nor/posts/1878393345521422

0 Comments