DIGITAL KIDNAPPERS KESAN BURUK UPLOAD GAMBAR ANAK KE MEDIA SOSCIAL

                                                              ASSAMALULAIKUM SEMUA..

                                   

         DIGITAL KIDNAPPERS KESAN BURUK UPLOAD GAMBAR ANAK KE MEDIA SOSCIAL

Seram sungguh saya bila dapat tahu rupanya sekarang ni anak kita bukan cuma berdepan dengan pemangsa kanak kanak sahaja tetapi sekarang ni ada juga Digital Kidnappers.

Saya sendiri pun baru tahu ni. Aduh!

Dulu kita biasa dengan istilah penculik kanak kanak je kan. Itu berlaku secara fizikal tetapi sekarang ni ianya boleh berlaku juga tetapi secara digital je. Ini yang kita namakan sebagai Digital Kidnapping.

Mereka akan ambil gambar anak kita yang kita selalu post di media sosial. Mereka akan 'culik' gambar dan identiti anak kita dan jadikan seolah olah ianya adalah identiti anak mereka.

Digital Kidnappers ni akan re-upload balik gambar anak anak kita tu nanti ke media sosial mereka dan mereka jadikan anak kita tu sebagai anak anak mereka!

Yang lebih seram lagi kalau mereka dah berkenan pada sorang budak, maka budak itu akan 'diintip' dan dijadikan anak mereka daripada kecil sampailah dewasa.

Saya tak kata tak boleh upload langsung gambar anak tetapi tolong berhati hati sangat, tapis friendlist dan limitkan akses gambar anak anda terutamanya kalau kita rasa ada sesuatu yang tak kena.

Tolong jangan buat benda ni :

 Dedahkan lokasi sekolah anak
 Dedahkan lokasi rumah anak
 Dedahkan lokasi perjalanan anak anak
 Dedahkan gambar aib anak
 Dedahkan gambar bogel anak
 Dedahkan nombor kad pengenalan anak
 Dan lain lain maklumat yang boleh mendedahkan anak kita kepada Physical mahupun Digital Kidnappers

Tolong sebarkan info ni kepada mak ayah yang lain ya sebab saya rasa tak ramai lagi mak ayah alert tentang Digital Kidnapping ni.

.
Kredit : Taufiq Razif dan Facebook kelab soal jawab ibu & bakal ibu comel 

0 Comments