REVIEW PONMANGAL VANDHAL OLEH MOHD FAHDIL

Image may contain: 1 person

Tak ramai tahu isi hati kanak-kanak yang telah menjadi mangsa 'sexual abuse'. Di rogol sehingga berdarah farajnya. Kebanyakkan mangsa dibiarkan mereput begitu sahaja setelah nafsu syaitan dilampiaskan.

Kesakitan, Kehilangan dan Kesengsaraan.

Itulah suara hati seorang kanak-kanak yang menjadi mangsa kerakusan pedofile. Venba lakonan Jyotika sangat-sangat hidup. Hidupnya warkah filem ini tatkala Venba menceritakan kembali apa yang berlaku terhadap dirinya

1. Kisah Ponmagal Vandhal bermula dengan satu babak imbas kembali. Satu suara teriakan dan dua das tembakan telah dilepaskan.

2. Dua das Tembakan ini telah dilepaskan oleh seorang ibu yang bernama Jothi.

3. Anak Jothi, telah diculik oleh dua orang lelaki. Ketika ini anaknya sedang asyik bermain basikal dan ditarik masuk ke dalam kereta.

4. Rentetan dari daripada tembakan Jothi, dua orang lelaki telah terbunuh. Jothi telah diburu dan diberi jolokan 'psiko' atau wanita gila.

Aku tak tahu macam mana nak buat review cerita ni sebab memang jalan ceritanya sangat-sangat menarik dan tidak boleh dibaca oleh penonton.

Walaupun rentak cerita ini perlahan tapi unsur tanda tanya membuatkan korang nak tahu apa lagi selepas ini.

5. Selepas Jothi ditahan sekumpulan pasukan polis telah pergi ke rumahnya. Polis dapati dihadapan rumahnya terdapat mayat kanak-kanak yang ditimbus dengan tanah.

Hal ini menguatkan lagi cerita. Sebelum ini di daerah yang diduduki Jothi hebat dengan kes penculikan kanak-kanak. Kanak-kanak di daerah itu telah diculik dan dirogol.

Masyarakat kawasan itu merasa sedih kerana kehilangan anak perempuan mereka. Dalam masa yang sama rasa marah setelah mendapat tahu di kawasan rumah Jothi terdapat mayat budak perempuan.

Mereka sangkakan kehilangan tanpa berita anak perempuan mereka adalah disebabkan oleh Jothi.

Baik, dari nombor 1-5, ini adalah isu yang berlaku. Belum lagi tersimpul hingga pening kepala. Cerita tamil ni memang suruh kita berfikir.

Jalan ceritanya menghidangkan masalah yang sangat rumit. Setelah itu baru dirungkai satu persatu. Amacam ? Nak teruskan dengan nombor 6 dan seterusnya ? Kita akan lihat satu persatu konflik ini dileraikan

6. Setelah 15 belas tahun kes berlalu. Semua masyarakat dikawasan ini akur dengan keputusan Mahkamah.

Bahawanya Jothi bersalah kerana telah membunuh sebilangan budak perempuan. Dia juga dituduh gila oleh pihak hospital.

7. Satu watak Venba telah hadir. Watak ini dilakonkan oleh Jyotika. Jyotika adalah seorang Peguam. Dalam masa yang sama dia sangat mesra dengan kanak-kanak dikawasan rumahnya.

8. Venba ada ayah. Namanya Pethuraj lakonan K. Bhagyaraj. Dia ni yang jaga Venba dari kecil. Seorang yang rajin snap gambar. Beliau juga berjaya jadikan Venba seorang peguam yang digeruni.

9. Baik, sedikit latar belakang Mahkamah di india menurut jalan cerita ini. Proses mencari keadilannya tidak telus. Duit dan kekayaan dijadikan kayu ukur.

Yang berduit akna menang kes walaupun dia salah. Yang miskin akan kalah (bersalah) walaupun dia di tempat yang benar.Peguam dan Hakim boleh dijual beli. Polis terang-terang menerima sogokan.

Hal remeh temeh dibincangkan. Hal besar ditutup serta merta kerana melibatkan orang kenamaan. Memang cantik perlian yang dihasilkan oleh Jyotika.

Realiti !

Kan best kalau Filem Malaysia pun sebegini. Mengangkat isu rasuah, pengkhianatandan ketidakadilan.

Ini tidak, cerita polis jika menembak mesti kena tiang besi. Akhirnyanya Polis menang. Padahal kebobrokan banyak berlaku.

10. Venba dengan berani telah membuka kembali kes Jothi. Dia mencari bukti sedalam-dalamnya. Masa yang diambil sangat lama untuk meneliti satu persatu.

Mula-mula aku pelik. Kenapa bersungguh sangat Venba nak buka kes ini kembali. Rupanya Venba adalah anak kepada Jothi !

Jothi adalah ibunya. Jika korang baca dari nombor 1 hingga 5, Venba telah diculik oleh dua orang lelaki. Dia telah dirogol sehingga berdarah. Ketika ini Venba berusia 6 tahun.

11. Rupa-rupanya sewaktu Venba diculik, Jothi telah mencari dan jumpa dalam satu kawasan rumah kosong. Venba telah dijumpai dalam keadaan farajnya berdarah.

12. Dalam rumah itu ada beberapa lagi kanak-kanak yang telah di rogol. Jothi telah mendapatkan Venba. Jothi telah dukung Venba dan membawa lari dari situ.

Dalam perjalanan dua orang lelaki ini ekorinya. Mereka telah ganggu Jothi. Salah seorang terjatuh dan pistolnya jatuh juga. Jothi cepat-cepat ambil dan terus menembak dua orang lelaki ini.

Jothi membunuh kerana terasa amat marah dengan apa yang telah dilakukan oleh mereka kepada Venba. Itu yang kedengaran dua das tembakan.

Ok yang ini plot twist nya lagi best.

13. Ketika Jothi mencari dan menjumpai Venba di rumah usang tu, Jothi menangis dan memeluk Venba. Rupanya ada seorang budak namanya Angel.

Angelnya juga adalah mangsa pedofile. Dia tersedar dan ikut Jothi. Namun Venba yang ada dengan Jothi telah mati. Jothi telah tanam Venba dihadapan rumah.

Sebenarnya Venba seorang peguam lakonan Jyotika itu adalah Angel.

Ok lah, aku bukan nak spoiler. Tapi nak trigger korang tengok cerita Ponmagal Vandhal ini. Banyak konflik yang berlaku. Antaranya :

1. Rasuah dalam kalangan badan polis, kehakiman dan orang ternama ditunjukkan dengan sangat realiti. Inilah yang telah merosakkan sistem masyarakat sesebuah negara.

2. Isu Jenayah seksualiti sangat dekat dengan masyarakat. Dalam filem ini Venba mengambil peduli dengan mengajar Pendidikan Seksualiti kepada kanak-kanak.

Sehinggakan beliau dimarahi dan difitnah kerana dianggap mengajar yang bukan-bukan.

Nak tonton cerita ni ? Korang boleh pergi ke Channel telegram aku dan subscribe. Di sana ada linknya beserta subtitle

0 Comments